Siva mrena - što sve trebate znati o ovom najčešćem uzroku sljepoće u svijetu?

Dioptrija.hr
Siva mrena - što sve trebate znati o ovom najčešćem uzroku sljepoće u svijetu?

Ukoliko vi ili netko od vaših bližnjih imate više od 50 godina, a osjećate zamućenje vida, vrlo vjerojatno imate sivu mrenu ili kataraktu. O tome kako je prepoznati i kada je najbolje vrijeme za operaciju govore iz poliklinike Optical Express.

Kontaktne leće

Kako mogu znati imam li sivu mrenu?

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće. Na njen razvoj utječu starija životna dob, genetika, izloženost sunčevim zrakama, dijabetes, pušenje i drugi čimbenici.

Optical Express

Ako se ne liječi, uzrokuje postupan gubitak vida te je prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) najčešći uzrok sljepoće u svijetu (oko 50%).

Kod katarakte prirodna leća postaje sve mutnija i uzrokuje postupni gubitak vidne oštrine pa uobičajene aktivnosti kao vožnja automobila, čitanje ili prepoznavanje lica postaju sve teže.

Kroz zamućenu leću se smanjuje osjetljivost na kontrast (gubitak boja, svjetlo-sjena), konture gledanog predmeta, a blještanje oko izvora svjetla postaje neugodno. Najčešće se javlja nakon 50. godine života i ometa svakodnevne aktivnosti.

Važno je na vrijeme postaviti preciznu dijagnozu pomoću suvremenih oftalmoloških uređaja te odrediti najbolji trenutak za operativno liječenje. Usprkos brojnim istraživanjima, do sada nije pronađen nijedan pouzdan način prevencije katarakte ili liječenja lijekovima.

Jedini način liječenja je kirurški, tako da se zamućena očna leća zamijeni umjetnom intraokularnom lećom (IOL).

Pravovremeni odlazak na pregled može uvelike pomoći pri liječenju sive mrene (katarakte) i zato je vrlo važno često provjeravati svoj vid.

 Što me sve čeka na pregledu za otkrivanje sive mrene?

Pregled se sastoji od:

 • detaljnog pregleda oba oka (mjerenje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikroskopu)
 • preciznih mjerenja dioptrije na uređajima Wavescan i Idesign
 • optičke i ultrazvučne biometrije
 • dodatne dijagnostike po potrebi (OCT vidnog živca i makule)

Vaš oftamolog će Vam reći jeste li kandidat za operaciju katarakte i kakav se učinak operacije može očekivati. Nažalost, postoje stanja i bolesti oka (bolesti makule, glaukom, retinalne vaskularne dijabetičke promjene) koje mogu utjecati da, uprkos uspješnoj operaciji, vidna oštrina bude manja od očekivane, no o ovome će vas oftalmolog izvijestiti nakon detaljnoga pregleda.

 Kada je najbolje vrijeme za otići na operaciju?

 • kad slabljenje vida uzrokovano sivom mrenom, što je i utvrđeno oftalmološkim pregledom, ometa vaše dnevne aktivnosti

Podvrgavanje zahvatu u ranoj fazi bolesti olakšava samu operaciju, smanjuje učestalost komplikacija i ubrzava oporavak. Ranije se savjetovalo da mrena treba “sazrijeti”, što se više ne preferira.

Ultrazvučnom operacijom katarakte (fakoemulzifikacijom) mrena se elegantno uklanja već kod početnih smetnji vida.

Dr. Miro Kalauz

Kako izgleda operacija i koliko košta?

Fkoemulzifikacija je jedan od najčešćih i najuspješnijih zahvata u medicini općenito. Tom se metodom specijalna, vrlo tanka ultrazvučna sonda uvodi u oko kroz mikroskopski rez od 2-3 mm.

Zbog upotrebe preciznih instrumenata kirurški rez na oku je hermetički zatvoren i ne zahtijeva šivanje. Značaj malog reza ogleda se u konstantnoj kontroli očnog tlaka tijekom zahvata što utječe na povoljan ishod operacije i brzinu oporavka pacijenta.

Ultrazvučnim valovima omekša se i razgrađuje prirodna zamućena leća te se potom usisava kroz sondu. Na njeno mjesto se postavlja posebna umjetna intraokularna leća (IOL) pažljivo određene dioptrije koja pacijentu omogućuje trenutno jasan vid. Za svakog se pacijenta i za svako oko posebno određuje dioptrijska vrijednost i tip IOL.

Cijena operacije mrene i ugradnje leća ovisi o vrsti leća koja se ugrađuje. Vrlo je važno što prije operirati sivu mrenu jer odlazak na operaciju u ranoj fazi olakšava samu opreaciju i ubrzava oporavak.

Koje leće se koriste i koja je razlika između tih leća?

Ovisno o pacijentovim potrebama, moguće su ugradnje raznih vrsta intraokularnih leća.

Najčešće se primjenjuju:

 • monofokalne (omogućuju jasan vid na daljinu ili blizinu ovisno o pacijentovim željama i potrebama). Monofokalnim lećama je moguće postići i „monovision“ tako da se na dominantnom oku ugradi IOL s korekcijom za daljinu, a na nedominantno IOL s korekcijom za blizinu čime se pacijentu omogućuje dobar vid bez pomagala.
 • multifokalne/ trifokalne (omogućuju jasan vid za daljinu i blizinu te eliminiraju potrebu za naočalama za daljinu i blizinu)
 • torične (eliminiraju astigmatizam te postoje u monofokalnoj i multifokalnoj varijanti)

Koliko traje operacija i oporavak?

Danas se operacije mrene u suvremenim klinikama izvode ambulantno pri čemu pacijent dolazi na zahvat i nakon njega odlazi na kućno liječenje. Time se minimalizira potreba ostanka u bolnici.

Operacija je bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji najčešće samo kapima (bez injekcije). Zahvat obično traje 15 – 30 minuta. Protuupalne kapi se primjenjuju kroz sljedeća 2-3 tjedna, uz redovite oftalmološke kontrole.

Ukoliko imate pitanja ili se želite naručiti na pregled, slobodno nazovite broj telefona 01/5625450 ili posjetite web stranicu: www.opticalexpress.hr

Pročitajte sljedeće:
Što je glaukom? Saznajte uzroke, simptome i metode liječenja
Što je to prezbiopija ili staračka dalekovidnost?
Kako prepoznati visoki očni tlak?
Očna stanja koja trebate pratiti poslije 40-e!
Utjecaj menopauze na vid – što se događa?
4 razloga zašto nogometni suci i nogometaši idu na lasersku korekciju vida

Ocjena članka:

4.00 / 5 9
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci