Utjecaj menopauze na vid - što se događa?

Dioptrija.hr
Utjecaj menopauze na vid - što se događa?

Menopauza predstavlja kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene. Smatra se da prosječna žena u tom razdoblju provede gotovo jednu trećinu životna, a najnoviji demografski pokazatelji ukazuju da se više od 45% žena u Hrvatskoj nalazi u pre ili postmenopauzi.

menopauza

Žene koje su prošle menopauzu mogu doživjeti promjene kemijskih procesa, a te promjene utječu na održavanje stabilnog suznog filma. Upala očiju također može utjecati na smanjenje proizvodnje suza te na pojavu sindroma suhog oka. Upravo ovaj sindrom najčešći je problem s očima povezan s menopauzom. Smatra se da pad hormona androgena može biti osnovni uzrok suhog oka kod starijih žena, a neka istraživanja pokazuju da otprilike 60% žena pati od ovog sindroma. 

Optical Express

“Očna stanja koja trebate pratiti poslije 40-e!”

Sindrom suhog oka se odlikuje nedovoljnim stvaranjem suza ili njihovim brzim isušivanjem sa površine oka. Drugim riječima, to znači da suze ne čiste pravilno površinu oka, a time je rožnica manje zaštićena i suha. Osobe s ovim sindromom se obično žale na umor očiju, osjećaj stranog tijela ili pijeska u oku, iritaciju, svrbež, peckanje, crvenilo, osjetljivost na svjetlost ili na prolazne poremećaje oštrine vida u toku dana. Ukoliko se ne liječi, sindrom suhog oka može ozbiljno oštetiti vid.

Iako se razina ženskog hormona estrogena smanjuje nakon menopauze, istraživanja nisu pokazala nikakav blagotvoran učinak hormonske substitucione terapije (HRT) u ublažavanju suhog oka.

Pročitajte sljedeće: 

Siva mrena ili katarakta – kako je prepoznati i liječiti

Ocjena članka:

3.57 / 5 7
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci