Znanstvenici napokon otkrivaju: Zašto zatvaramo oči dok se ljubimo?

Dioptrija.hr
Znanstvenici napokon otkrivaju: Zašto zatvaramo oči dok se ljubimo?

Napokon imamo odgovor na stihove stare pjesme: Zašto zatvaraš oči dok ja te ljubim?

Prije se mislilo kako zatvaramo oči dok se ljubimo, zato što naše oči ne mogu fokusirati nešto što nam je toliko blizu – u ovom slučaju, nečije lice.  Znanstvenici su sada odbacili ovu teoriju i otkrili pravi razlog zašto zatvaramo oči dok se ljubimo.

zašto zatvaramo oči dok se ljubimo

Zašto zatvaramo oči dok se ljubimo?

Naime, otkrili su kako se mozak jednostavno ne može nositi s kombinacijom vizualnih podataka i taktilnih podražaja prilikom ljubljenja.

Optical Express

Psiholozi na Royal Holloway University u Londonu su demonstrirali da izvršavanje zahtjevnog vizualnog zadatka smanjuje ljudsku sposobnost da potpuno doživi dodir.
Ovo može objasniti zašto ne primjećujete vibriranje mobitela dok tražite prijatelja u gužvi, ali može imati i ozbiljne posljedice za vozače ili pilote.

Studija je dokazala kako ljudi, fokusirajući se na taktilne podražaje, instiktivno zatvaraju oči. Ista ideja vrijedi i za druge situacije, poput – dodira, plesanja, vođenja ljubavi ili čitanja Brailleovog pisma. Istraživanje je objavljeno u Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance.

A ako niste znali, dovoljan je i samo kontakt očima da se neka osobi zaljubi u vas. Dokazuje to i studija još iz davne 1989. godine koja govori da svoju simpatiju samo trebate malo češće gledati u oči. Naravno, umjereno, nemojte biti čudni pri tome.

Pročitajte i kako se ljubav zaista vidi u očima i kako oči otkrivaju želite li seks ili ljubav.

Ocjena članka:

4.67 / 5 3
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci