Provedena studija dokazala: Želimo li ljubav ili sex, otkrit će naše - oči!

Dioptrija.hr
Provedena studija dokazala: Želimo li ljubav ili sex, otkrit će naše - oči!

Studija provedena na Sveučilištu Chicago otkrila je da se naš pogled mijenja ovisno o tome želimo li ljubav ili sex. Netko gleda u vas? Sviđate li im se ili im se samo samo sviđaju vaše obline? 

Ova studija sada može baciti novo svjetlo na to kako koga gledamo, ovisno o tome želimo li ljubav ili sex – studija je otkrila da ćemo ljudima češće gledati u lice, ukoliko ih gledamo kao nekoga koga bismo mogli voljeti, ali ukoliko su nam samo seksualno privlačni – češće ćemo im gledati u tijelo.

Optical Express

Ti će se pogledi dogoditi u samo pola sekunde, dok nesvjesno odlučujemo želimo li od te osobe ljubav ili sex.

“Iako se trenutno vrlo malo zna o ljubavi na prvi pogled ili o tome kako se ljudi zaljubljuju, ovi obrasci ponašanja pružaju nam prvu naznaku toga kako ovi automatski procesi, poput pogleda, mogu razlikovati osjećaj ljubavi od osjećaja požude prema strancima.” – rekla je autorica Stephanie Cacioppo, direktorica High-Performance Electrical NeuroImaging laboratorija na sveučilištu Chicago.

Ljubav ili sex?

Za ovu studiju, istraživači su provodili dva eksperimenta – studenti Sveučilišta Geneva gledali su na računalu crno-bijele fotografije ljudi. U prvom dijelu eksperimenta, gledali su u fotografije heteroseksualnih parova, koji su gledali jedno u drugo ili je postojala bilo kakva interakcija među njima.

U drugom dijelu, gledali su fotografije atraktivnih individualaca suprotnog spola, koji su gledali direktno u kameru, dakle u promatrača fotografije.

Nijedna fotografija nije sadržavala golotinju ili erotiku. U oba dijela eksperimenta, promatrače se tražilo da brzo odgovore osjećaju li gledajući u ljude na fotografijama nešto romantično ili seksualnu želju.

Nije bilo razlike u vremenu koje im je bilo potrebno da se odluče za jedno ili drugo, što pokazuje koliko brzo mozak može procesuirati takve osjećaje.

Međutim, analitika praćenja oka pokazala je različitost u uzorcima pomicanja oka, ovisno o tome imaju li romantične osjećaje ili samo seksualnu želju odnosno žele li ljubav ili sex.

Osobe koje su iskusile romantične osjećaje fiksirale su se na lice osobe, dok su oni, koji su osjećali požudu bili više fiksirani na tijelo osobe.

Ocjena članka:

4.67 / 5 6
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci