Keratokonus: uzroci, simptomi i liječenje

Dioptrija.hr
Keratokonus: uzroci, simptomi i liječenje

Keratokonus je složena bolest koja zahtijeva individualiziran pristup liječenju. Razumijevanje uzroka, simptoma i dostupnih metoda liječenja ključno je za pružanje optimalne skrbi pacijentima. Uz tradicionalne metode liječenja, nova inovativna rješenja poput cross-linkinga pružaju nadu i poboljšanje kvalitete života pacijenata s keratokonusom. Rani pregledi i dijagnoza od vitalnog su značaja za sprečavanje komplikacija i osiguravanje dugoročnog zdravlja oka.

Depositphotos 401251300 l

Uzroci i faktori rizika keratokonusa

Dok točan uzrok keratokonusa ostaje nepoznat, identificirani su brojni faktori rizika koji mogu doprinijeti razvoju ove bolesti. Nasljedna predispozicija često igra ključnu ulogu, ali i česte alergije, intenzivno trljanje očiju, te dugotrajno nošenje kontaktnih leća mogu povećati rizik. Razumijevanje ovih faktora pomaže u ranom prepoznavanju simptoma i usmjeravanju pacijenata na odgovarajuću skrb.

Simptomi i dijagnoza keratokonusa

Simptomi keratokonusa mogu varirati ovisno o stadiju bolesti, ali uključuju zamagljen vid, distorziju slike, osjetljivost na svjetlost, iritaciju očiju te noćnu slabovidnost. Dijagnoza se obično postavlja uz pomoć oftalmološkog pregleda, koji može uključivati ​​topografiju rožnice, mjerenje debljine rožnice i druge testove kako bi se precizno identificirala bolest.

Depositphotos 69758021 l

Tradicionalne metode liječenja keratokonusa

Tradicionalni pristupi liječenju keratokonusa obično uključuju korekciju vida dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama. Međutim, ove metode često nisu dovoljne za zaustavljanje progresije bolesti ili sprečavanje komplikacija poput ožiljaka na rožnici. U težim slučajevima, transplantacija rožnice može biti potrebna, ali nosi rizik od komplikacija i dugotrajnog oporavka.

Cross-linking: nova nada za pacijente s keratokonusom

Cross-linking se ističe kao inovativna metoda liječenja keratokonusa koja se fokusira na zaustavljanje progresije bolesti. Ovaj postupak temelji se na povećanju umrežavanja kolagena u rožnici, što jača strukturu rožnice i sprječava daljnje stanjivanje. Uspostavljanje stabilnosti rožnice ključno je za očuvanje vida i poboljšanje kvalitete života pacijenata s keratokonusom.

Proces cross-linkinga i oporavak

Cross-linking zahvat je relativno jednostavan i obično se izvodi u ambulantnim uvjetima. Pacijenti mogu osjetiti blagu nelagodu i zamagljen vid nakon zahvata, ali ti simptomi obično brzo prolaze. Oporavak može trajati nekoliko dana do tjedana, tijekom kojeg se preporučuje nošenje terapijskih kontaktnih leća i upotreba odgovarajućih kapi za oči radi ublažavanja simptoma.

Stručnjake iz poliklinike Optical Express za sve detalje možete kontaktirati na [email protected] ili na 01/5625 450.

Ocjena članka:

4.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci