Loš noćni vid: aureole i bljeskovi

Dioptrija.hr
Loš noćni vid: aureole i bljeskovi

Svjetlost je presudna za vid. Odbija se od objekata i ulazi u naše oči te nam omogućuje da vidimo. No, ponekad je izvor problema s vidom, kao što su i aureole i bljeskovi. Aureole su svijetli krugovi oko izvora svjetla. Bljesak je svjetlo koje ulazi u vaše oko i smeta vašem vidu.

Mogu biti vrlo neugodni kada gledate u osvijetljeni objekt – mogu uzrokovati škiljenje, suzenje očiju i nemogućnost gledanja u željeni objekt. Bljeskanje može nauditi vašem vidu – svjetlost se raspršuje unutar vašeg oka kako biste jasno vidjeli; bljesak to može onemogućiti, a gubitak kontrasta je veći u zamagljenim i nejasnim uvjetima.

Optical Express

Loš noćni vid – uzroci

Aureole se obično pojavljuju u zamagljenim i tamnim prostorima. Blještanje je vjerojatnije tijekom dnevnih uvjeta. Ponekad su normalan odgovor na jako svjetlo, no mogu biti i posljedica ozbiljnijih problema. Neki od uzroka uključuju sljedeća stanja:

Katarakta:

Uobičajeno, leća unutar oka je bistra te svjetlost može proći kroz nju vrlo lako. Katarakta je stanje zamućene leće. To stanje zamagljuje vaš vid i utječe na način na koji oko prima svjetlost. Aureole su čest simptom. Zbog blještanja možete pomisliti da su svjela prejaka.

Česti problemi s vidom:

Mrežnica je tanki sloj u unutrašnjosti oka koji je odgovoran za vaše viđenje. Ukoliko se svjetlost ne može fokusirati na mrežnici, mogli biste vidjeti aureole i blještanje.

Stanja koja uzrokuju navedene probleme mogu biti:

  • Kratkovidnost (problemi s viđenjem objekata na daljinu, obično se pogoršava tijekom noćnih uvjeta)
  • Dalekovidnost (problemi s viđenjem na blizinu, povezano uz oblik vaše očne jabučice)
  •  Presbiopija (problemi s vidom uzrokovani starenjem)
  • Astigmatizam (zamagljen vid uzrokovan neregularnim oblikom rožnice, prednjim dijelom oka)

Loš noćni vid može biti uzrokovan i sljedećim:

Radijalna keratotomija i laserski postupci mogu biti odgovorni za ova stanja. Manja je vjerojatnost da bi noviji, moderniji LASIK postupci mogli uzrokovati ove probleme. Ponekad vaša okolina uzrokuje blještanje. Ukoliko ste suočeni sa zalaskom sunca tijekom vožnje ili ako gledate glatku, ravnu površinu (poput snježnog polja ili pješčane plaže) tijekom sunčanog dana, mogli biste vidjeti točkice ili blještanje. Laserski pokazivači upereni u vaše oči također mogu prouzrokovati štetnu reakciju. Bljesak kamere također može ostaviti privremene slike u vašem vidnom polju, koje zatim spontano nestaju.

Kako tretirati loš noćni vid?

Mogli biste sami poboljšati stanje, ako su vaši problemi blagi. Ukoliko su ozbiljniji, svakako posjetite liječnika.

Jednostavni koraci za reduciranje blještavila:

Sunčane naočale: mogu pomoći tijekom dana. Polarizirana stakla čuvaju vaše oči, pogotovo od određenih vrsta blještavila, poput reflektirajuće svjetlosti od vodenih površina.

Vizir za vozila: koristite ga kako biste spriječili direktno “udaranje” sunčeve svjetlosti u vaše oči.

Leće: raspitajte se kod liječnika o posebnoj vrsti leća koje mogu ublažiti blještanje i ispraviti probleme s vidom.

Tretiranje aureola i blještanja uključuje:

Korekcija vida: ukoliko ste kratkovidni ili dalekovidni, oči ne sakupljaju svjetlost na mrežnici na način na koje bi trebale. U tom slučaju, mogu vam pomoći naočale, kontaktne leće ili laserska korekcija vida.  Obavijestite vašeg liječnika o svom stanju, kako biste mogli pronaći odgovarajući način korekcije vida.

Riješite se katarakte: U početnom stadiju, mogli biste smanjiti efekte s naočalama. Koristite sunčane naočale kako biste smanjili blještanje. Operacija je uobičajen i efikasan postupak za tretiranje katarakte. Tijekom operacije, liječnik uklanja vašu zamućenu leću i zamjenjuje je ispravnom.

Razgovarajte s liječnikom, on će vam preporučiti leće koje bi vam najbolje odgovarale te se raspitajte o rizicima pojave ovih simptoma nakon operacije.

Pročitajte sljedeće:

Konjuktivitis ili upala očne spojnice – uzroci, simptomi i liječenje

Ocjena članka:

4.75 / 5 4
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci