Lagoftalmus ili nemogućnost zatvaranja oka

Dioptrija.hr
Lagoftalmus ili nemogućnost zatvaranja oka

Lagoftalmus je stanje oka zbog kojega se kapci ne mogu u potpunosti zatvoriti – što dovodi do izloženosti oka zraku i do neugodnih simptoma poput suhih, crvenih i bolnih očiju. Kada su očni kapci nedovoljno zatvoreni, oči se isušuju i onemogućava se prirodno vlaženje suzama.

Kapci služe kao barijera i oni, kad su zatvoreni, omogućavaju suzama održavanje površinu očiju vlažnom. Uz hranjive tvari, suze sadrže i prirodne antibiotike koji uništavaju viruse i bakterije. Prilikom nemogućnosti zatvaranja kapaka, oči su izložene vanjskim utjecajima, a suzni film isparava.

Optical Express

Kada se pojavljuje preko dana, lagoftalmus se očituje u nemogućnosti pravilnog treptanja što isušuje oko i dovodi do raznih komplikacija. Ukoliko se lagoftalmus ponavlja svake noći, radi se o tzv. noćnom lagoftalmusu koji se smatra oblikom paralize lica odnosno poremećajem mišića koji pokreću očne kapke i ti poremećaji mogu biti privremeni ili trajni.

Noćni lagoftalmus uzrokuje ulkuse (čireve) na rožnici, suha oštećenja i ožiljke na rožnici. Lagoftalmus može biti posljedica traume, infekcije, Bellove paralize, moždanog udara, tumora ili operacije.

Lagoftalmus simptomi

Najčešći simptomi su osjećaj stranog tijela u oku, suhoća oka i zamagljen vid. U početku je liječenje lagoftalmusa simptomatsko, što znači primjenu kapi i masti za oči kako bi se rožnica zaštitila od isušivanja i infekcije, no ukoliko ne dođe do spontanog oporavka pristupa se jednom od operativnih rješenja ovisno o tipu lagoftalmusa.

Pročitajte sljedeće:
Bolesti bjeloočnice – skleritis i episkleritis
Tumori oka – što trebate znati?
Što je retinoshiza – uzroci, simptomi i liječenje
Kolobom oka – što je to?
Erozija rožnice – oštećenje rožnice oka
Kako lupus utječe na oči?
Kako prepoznati visoki očni tlak?
Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci