Abrazija (erozija) rožnice – uzroci, simptomi i liječenje oštećenja rožnice oka

Dioptrija.hr
Abrazija (erozija) rožnice – uzroci, simptomi i liječenje oštećenja rožnice oka

Što je to abrazija (erozija) rožnice? Najjednostavnije rečeno – to je oštećenje rožnice oka. Rožnicu oka može oštetititi i nepravilna uporaba kontaktnih leća. Koji su uzroci, simptomi i kako se liječi ovo oštećenje rožnice oka piše dr. Anđela Jukić.

abrazija (erozija) rožnice dr. Anđela Jukić
dr. Anđela Jukić, specijalist oftalmolog, FEBO

Što je rožnica oka i kako nastaje abrazija (erozija) rožnice?

Rožnica je prozirni, prednji dio oka koji pokriva šarenicu i zjenicu. Bogato je inervirana senzibilnim živčanim vlaknima te je osjetljiva na dodir, što izaziva nevoljni refleks zatvaranja oka. Rožnica nema krvnih žila te se kisikom i hranjivim tvarima opskrbljuje iz suza s vanjske strane i očne vodice s unutarnje strane oka.

Abrazija (erozija) rožnice najčešća je vrsta traume oka. To je naziv za površinsko oštećenje epitela rožnice koje nastaje traumatski, a najčešće nastaje noktom, papirom, grančicom, kontaktnom lećom itd.

Optical Express

Abrazija (erozija) rožnice – simptomi:

  • oštra bol u oku
  • crvenilo
  • suzenje
  • zamgaljen vid
  • osjetljivost na svjetlo
  • blefarospazam (nevoljko žmirkanje i zatvaranje oka)

Dijagnoza se postavlja pregledom na procijepnoj svjetiljci (biomikroskopu), bojenjem rožnice floresceinom i promatranjem u plavom svjetlu. Važno je učiniti everziju vjeđa te isključiti postojanje stranih tijela.

abrazija (erozija) rožnice

Liječenje abrazije rožnice:

Liječenje se sastoji od primjene antibiotskih kapi i masti da bi se prevenirala bakterijska superinfekcija te cikloplegije (širenje zjenica) kojom se smanjuje bol. Ponekad se oko zatvori povojem ili se stavi meka terapeutska leća u oko.

Mogu se koristiti i sredstva za podmazivanje očne površine (umjetne suze i/ili gelovi).Erozija rožnice najčešće zacijeli tijekom nekoliko sati ili dana bez stvaranja ožiljka ili drugih komplikacija.

Ponekad, ukoliko epitel ne zaraste pravilno, erozije se mogu ponavljati (recidivirajuće erozije). Recidivirajuće erozije nastaju spontano, na istom mjestu na rožnici gdje je nastala prethodna ozljeda.

Pacijenti to ponekad opisuju kao pojavu ničim izazvane oštre boli u oku, obično ujutro prilikom prvog otvaranja očiju. Mogu se javljati više puta godišnje ili čak mjesečno, tada je potrebno učiniti prednju stromalnu punkciju koja će gotovo sigurno riješiti pacijenta neizvjesnosti od recidiva.

Autor:
dr. Anđela Jukić, dr. med. spec. oftalmolog, FEBO

Ocjena članka:

4.43 / 5 7
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci