Pregled za lasersku korekciju vida - sve što trebate znati

Dioptrija.hr
Pregled za lasersku korekciju vida - sve što trebate znati

Pregled za lasersku korekciju vida – pripremne pretrage, pregled i detaljan razgovor s liječnikom traju oko 90 minuta.

Na temelju podataka uočavaju se i mjere nedostaci vašeg oka, čime kirurg dobiva detaljne i točne podatke o dioptriji i optičkoj mapi vaših očiju. Niže su navedeni pregledi kojima se ocjenjuje prikladnost za lasersku korekciju vida.

Optical Express

Pregled za lasersku korekciju vida se sastoji od 12 pojedinačnih pregleda:

1. Frontofokometrija

Mjeri se jačina stakala vaših naočala, kako bi se odredila vaša sadašnja dioptrija.

2. Autorefrakcija

Autorefraktor očitava kako svjetlo prolazi kroz vaše oko, što pomaže pri određivanju početne dioptrije.

3. Tonometrija

Mjerenje očnog tlaka. To je ključni pokazatelj pri dijagnosticiranju stanja koje se naziva glaukom.

4. Topografija

Daje ključne podatke o rožnici (vanjska površina), odnosno točne podatke o obliku površine rožnice i o njezinoj debljini te pokazuje kako se mijenja idući od središta prema periferiji.

5. Testiranje vidne oštrine

Mjerenje sposobnosti oka da vidi detalje na maloj i velikoj udaljenosti. Testiranje obično uključuje čitanje slova ili gledanje znakova različitih veličina na ploči. Nekorigirana vidna oštrina (uncorrected visual acuity, UCVA) je ono što vidite bez naočala ili kontaktnih leća, dok je najbolje korigirana vidna oštrina (best corrected visual acuity, BCVA) ono što vidite nakon optimalne korekcije.

6. Refrakcija

Liječnik provjerava vašu sadašnju dioptriju i uspoređuje ju s nalazom focimetrije i prijašnjim određivanjima dioptrije, kako bi osigurao stabilnost.

7. Refrakcija uz cikloplegiju

Koriste se specijalne kapi za opuštanje očnih mišića, što omogućava liječniku da predvidi kako bi se vaša dioptrija s vremenom mogla mijenjati.

8. Pupilometrija

Tom se pretragom infracrvenom tehnologijom mjeri veličina vaših zjenica u mraku, kada su one najraširenije.

9. Pahimetrija

Pahimetar je ultrazvučni uređaj kojim se određuje debljina rožnice. Podatak o debljini rožnice vrlo je važan kada se određuje jeste li prikladan kandidat za lasersku korekciju vida.

10. Pregled biomikroskopom

Pregled je to pri kojem se koristi mikroskop i uska zraka svjetla za detaljan pregled rožnice pod velikim povećanjem, kao i konjunktive, vjeđa, zjenice i leće.

11. Dominacija oka

Tom se pretragom mjeri koje je oko dominantno ili jače.

12. Pregled mrežnice

Tim pregledom liječnik procjenjuje zdravlje unutrašnjosti oka, napose mrežnice. Djelovanjem kapi uporabljenih za refrakciju s cikloplegijom odlično se može procijeniti periferni vid.

Pregled u prosjeku traje 60-90 minuta, a zbog širenja zjenica nećete biti u stanju voziti par sati nakon pregleda. Zbog toga bi bilo dobro povesti nekoga sa sobom na pregled ili se vratiti doma javim prijevozom.

Nakon pregleda za lasersku korekciju vida

Nakon pregleda slijede konzultacije s doktorima koji će vam objasniti kakvo je stanje vaših očiju te koja metoda laserske korekcije vida bi bila najbolje rješenje za vas.

Je li laserska korekcija vida siguran zahvat?

Ocjena članka:

5.00 / 5 7
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci