Koju boju očiju će imati vaše dijete?

Dioptrija.hr
Koju boju očiju će imati vaše dijete?

Uvijek ste se pitali koju boju očiju će imati vaše dijete. Boja očiju, kao i boja kose genetski su predispozicionirane i hereditarne fizičke značajke kod potomaka. 


Kako djeca nasljeđuju boju očiju?

Boju očiju ili boju kose kao nasljedne osobine dijete će povući ili od roditelja ili od bliskih rođaka. Stoga se već unaprijed, ovisno o fizičkim osobinama roditelja ili rođaka sa sigurnošću može utvrditi kakvu će boju očiju i kose dijete imati.

Optical Express

Boja očiju kod djece je genetski predispozicionirana fizička značajka. Kod novorođenih beba do njihove prve godine života ta je boja podložna promjenama.

No, ovisno o tome koju boju očiju imaju roditelji ili bliski rođaci tek rođenog djeteta, takvu će boju nakon svoje prve godine imati i dijete.

Budući da se geni miješaju, djeca znaju „povući“ gene iz prethodnih generacija. Tad njihova boja očiju zna biti vrlo neobična i nimalo slična onoj koju imaju sami roditelji.

Genetičari su čak napravili relativno preciznu tablicu iz koje se može s određenim postotkom preciznosti iščitati koju će boju očiju imati dijete.

Koju boju očiju će imati vaše dijete?

Smeđa boja očiju je dominantna dominantna. Ako oba roditelja imaju smeđu boju očiju u 75% slučajeva će dijete naslijediti baš tu smeđu boju očiju, dok će tek 18,75% imati zelenu ili 6,25% slučajeva plavu boju očiju.

Ukoliko jedan od roditelja ima zelene ili plave oči 50% je šansi da će dijete imati dominantnu smeđu boju. Ukoliko jedan od roditelja ima zelene oči mogućnosti da dijete ima zelene oči su 37,5%, dok će plavu imati tek 12,5% djece.

Ukoliko je pak jedan od roditelja plavook dijete nikada neće imati zelenu boju očiju što je interesantna činjenica, no zato se povećavaju šanse da će dijete imati plavu boju očiju – na čak 50%.

Ako oba roditelja imaju zelene oči, manje od 1% djece imati će smeđe oči. Međutim, najveće su šanse da će dijete imati zelene oči, čak visokih 75%, dok je 25% vjerojatnosti da će od zelenookih roditelja biti plavooko dijete.

Roditeljima koji imaju plave i zelene oči šanse za plavooko ili zelenoooko dijete su pola pola – 50% za zelene oči, 50% za plave oči.

No, ukoliko su oba roditelja plavooka gotovo je sigurno (99%) da će i njihov potomak biti plavook, a tek mršavih 1% da će biti zelenooko dijete.

Pročitajte sljedeće:
Problemi s vidom u trudnoći
Razvoj vida kod novorođenčeta.
Razvoj vida kod beba u prvoj godini života
Očni problemi kod djece – kako ih uočiti, prepoznati, liječiti
8 znakova da vaše dijete ima problema s vidom
4 razloga zašto nogometni suci i nogometaši idu na lasersku korekciju vida
Što su očne alergije i na što sve možete biti alergični?
Utjecaj menopauze na vid – što se događa?
Što vaše oči govore o vašem zdravlju?

Ocjena članka:

3.38 / 5 8
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci