Problemi s vidom u trudnoći

Dioptrija.hr
Problemi s vidom u trudnoći

Ukoliko tijekom trudnoće primijetite da postoje problemi s vidom u trudnoći te promjene u oštrini vida, nemojte ih zanemariti. Posjetite svog oftalmologa i uvjerite se da je sve u redu s vašim očima. 

Mogući problemi  s vidom u trudnoći:

  •  male promjene u dioptriji – ovakve manje promjene nisu razlog za zabrinutost. Naravno da se, ukoliko ste ipak zabrinuti, možete posavjetovati sa svojim doktorom.
  • suhe oči –  ovaj problem je obično privremen i prestaje nakon porođaja. Kapi za oči koje poboljšavaju vlažnost oka sigurne su za korištenje tijekom trudnoće i dojenja.
  • migrene – i njih uzrokuju hormonalne promjene, a u trudnoći mogu biti česte. Ponekad vam oči, tijekom ovakvih glavobolja, mogu biti izrazito osjetljive na svjetlost i zbog migrena se mogu pojaviti problemi s vidom u trudnoći. Prije nego uzmete bilo kakav lijek protiv bolova, obavezno se posavjetujte s liječnikom.
  • dijabetes tijekom trudnoće – zamagljen vid može biti znak povišenog šećera u krvi. Sve trudnice, ali i žene koje planiraju trudnoću, a dijagnosticiran im je dijabetes, moraju otići kod oftalmologa radi potpunog pregleda s proširivanjem zjenica.
  • visoki krvni tlak – i zbog tlaka će se pojaviti problemi s vidom u trudnoći – zamagljen vid ili točke u vidnom polju. Između ostalog, visoki krvni tlak može uzrokovati odvajanje mrežnice oka.
  • lažna kratkovidnost – nastaje zbog pretjeranog naprezanja ili grča, a oštrina vida nam je smanjena na daljinu. Brzo se umarate, osjećate bol u čelu i sljepoočnicama? Ne zabrinjavajte se – sada su vaši organi pod većim opterećenjem i rade u drugačijem okruženju, recimo trepavice se sporije stišću i opuštaju, a to usporava djelovanje očne leće i izoštravanje slike. Kako biste si pomogli u slučaju lažne kratkovidnosti, odmarajte se i odmarajte oči – nemojte dugo gledati televiziju, čitati i pisati te pripazite na rezoluciju monitora i koristite što je više moguće dnevno svjetlo.

Posjetite oftalmologa barem tri puta tijekom trudnoće.

Pročitajte sljedeće:

Optical Express

Isprobajte ove vježbe za oči.
Koju boju očiju će imati vaše dijete?
Razvoj vida kod novorođenčeta.
Razvoj vida kod beba u prvoj godini života
Očni problemi kod djece – kako ih uočiti, prepoznati, liječiti

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci