UV zračenje je daleko od bezazlenog - čuvajte oči i kožu!

Dioptrija.hr
UV zračenje je daleko od bezazlenog - čuvajte oči i kožu!

Stiže nam ljepše vrijeme, laganija odjeća i sve više uživanja na suncu. UV zračenje je opasno za naše oči i našu kožu. Donosimo vam nekoliko savjeta za zaštitu od UV zračenja.UV zračenje

Mnogi od nas nikako se ne mogu nauživati sunca. Nekako smo bezbrižniji, više smo na zraku, sve izgleda bolje. Što još možemo tražiti? No sunce nije uvijek ugodno. Njegove UV zrake mogu biti opasne, dok ih naše oči nisu u stanju detektirati.

UV zračenje šteti i našim očima

Većina ljudi je svjesna štetnog efekta kojeg UV zračenje može imati na našu kožu, no nije svjesna štete koju UV zračenje nanose našim očima.  Jeste li znali da vaše oči također mogu izgorjeti? Svi znamo da sunčane naočale štite oči, no što još možemo učiniti da ih zaštitimo od sunca?

Optical Express

Kako odabrati naočale koje odgovaraju vašem životnom stilu?

Koja vrsta sunčanih naočala je najbolja za UV zračenje?

Nisu sve sunčane naočale iste. Lažne sunčane naočale u obližnjem dućanu i visokokvalitetne naočale s lećama koje blokiraju UV zračenje su dva različita svijeta.

Jeftinije naočale propuštaju manje svjetlosti u vaše oči, no blokiranje UV zraka je ono što je najvažnije. Dokazano je da UV zračenje može uzrokovati ozbiljnu i dugotrajnu štetu vašim očima.

Kada tražite nove sunčane naočale, imajte na umu nekoliko stvari koje će umanjiti UV zračenje:

Osnovno, važno je imati naočale čije leće blokiraju minimalno 98% ultraljubičastog zračenja.

UV zračenje – vrste UV zraka

Tri su vrste UV zraka, klasificiranih prema intenzitetu: UV-A, UV-B i UV-C.

UV-C zrake imaju najveći potencijal oštetiti naše tijelo. Na svu sreću, ozonski omotač blokira većinu ovih zraka i štiti nas od ovog opasnog zračenja.

UV-A i UV-B zrake prodiru kroz ozonski omotač i to su zrake s kojima se trebamo obračunati. Efekti štetnog zračenja ovih zraka ne pojavljuju se do starije dobi. Tada je šteta nepopravljiva.

Kada sljedeći put budete kupovali sunčane naočale, najprije se uvjerite da blokiraju i UV-A i UV-B zrake. To bi trebalo biti označeno bilo na naljepnici na naočalama ili na pakiranju uz koje naočale dobivate.

Ako ste u prodavaonici koja prodaje sunčane naočale, upitajte trgovca koje naočale efikasno blokiraju UV zračenje.

Još je nekoliko stvari o kojima je dobro voditi računa kada kupujete nove sunčane naočale.

Kako prepoznati lažne sunčane naočale i sačuvati svoje oči?

Naočale svjetlije boje blokiraju UV zrake jednako dobro kao i one tamnije, dok tamnije naočale propuštaju manje vidljivog svjetla.

Također, ako je vrijeme oblačno – to ne znači da ne morate nositi sunčane naočale. Svjetlost ne dopire kroz oblake, no UV zračenje dopire. Oblaci se uglavnom sastoje od vode, što je propusno za UV zrake.

Zapamtite da ako nosite kontaktne leće, još uvijek morate nositi sunčane naočale, čak ako i pružaju UV zaštitu. Ništa se ne može mjeriti s kvalitetnim sunčanim naočalama.

Izbjegavanje opeklina

Nefiltrirane UV zrake mogu uzrokovati instantnu bol i mnoge druge probleme vezane uz vaš vid. Fotokeratitis je stručni naziv za sunčeve opekline očiju, a nastaje uslijed dugotrajnog izlaganja ultraljubičastom zračenju.

Šteta nastala od sunca može se svrstati u jedan od dva tipa. Prvi – pterigij je ružičasta ili crvenkasta izraslina na bjeloočnici oka. Poznata je i kao „surfer’s eye“. Drugi tip oštećenja je pinguencula – žućkaste mrlje na površini oka.

Oba stanja mogu nastati kao posljedica oštećenja rožnice putem UV zraka. Vaš liječnik može liječiti ovo stanje s očnim kapima. U nekim slučajevima  potrebna je operacija kako bi se izrasline uklonile.

Oči koje su oštećene dugotrajnom izlaganju UV zrakama mogu se činiti zamagljene, bezizražajne i izbljedjele, a tijekom vremena može se formirati katarakta.

Ako je opeklina umjerenog intenziteta, moguće je da nećete osjetiti nikakve posljedice. Ako je opeklina ozbiljnija, simptomi se mogu javiti 3-12 h nakon izlaganja suncu. Oni uključuju:

 • Umjerenu do jaku bol
 • Krvave oči
 • Osjetljivost na svjetlost
 • Suzne oči
 • Zamagljen vid
 • Osjećaj da je nešto „zapelo u oku“

Ako su kod vas prisutni neki od ovih simptoma, moguće je da imate opeklinu na očima. Najbolje je da uklonite kontakte leće, koristite hidratizirajuće kapi za oči i javite se svom liječniku.

UV zračenje – kratki savjeti za zdrave oči tijekom ljeta

Uz kvalitetne sunčane naočale, slijedi još nekoliko savjeta kako biste što bolje zaštitili oči tijekom najjačeg sunca:

 • Uvijek nosite sunčane naočale dok ste na otvorenom, bilo to i samo nekoliko minuta
 • Ljeto je savršeno vrijeme za „uradi sam“ projekte vezane uz kuću. Nosite adekvatnu zaštitu dok koristite alate te kako biste se zaštitili od prašine i ostalih opasnosti
 • Ako uživate u plivanju, nosite naočale za plivanje kako biste zaštitili oči. Klor u bazenima kao i morska sol mogu nanijeti štetu očima
 • Vjerovali ili ne, previše vremena provedenog u klimatiziranom prostoru može isušiti vaše oči. Uzmite to u obzir svaki puta kada palite klimatizacijski uređaj te koristite kapi za oči kako bi vam oči bile hidratizirane
 • Ograničite vrijeme provedeno vani tijekom najvrućih sati, naročito od 10.00h – 14.00h
 • Trepćite što više. Treptanje je prirodan način na koji vaš organizam održava vaše oči vlažnima i zaštićenima
 • Ne ignorirajte ljetne alergije koje mogu izazvati svrbež očiju
 • Ako planirate duže vremena provesti u automobilu, držite klimatizacijske ventile uperene dalje od očiju
 • Izbjegavajte dulje izlaganje pijesku i vodi. Oboje može pojačati sunčev utjecaj
 • Ako ste nedavno bili na laserskoj korekciji vida, trebali biste svakako prakticirati ove savjete prije no što izlazite na ljetno sunce

Kako odabrati naočale prema obliku lica – kakve vam naočale odgovaraju?

Dodatni savjeti za one koji nose naočale

Ako nosite dioptrijske naočale, mogli biste imati problema sa zaštitom očiju od sunčevih štetnih zraka. Najbolji način da riješite ovaj problem jest da razgovarate s liječnikom i vidite jesu li sunčane dioptrijske naočale opcija.

Većina čistih dioptrijskih naočala ima ugrađenu neku vrstu UV zaštite u lećama. Možete tražiti dodatni sloj protiv UV zraka kako biste se dodatno osigurali.

Drugi način jest taj da se konzultirate s liječnikom o prelasku na kontaktne leće koje sadrže UV zaštitu. No, kako smo i ranije spomenuli, one i dalje moraju biti korištene uz kvalitetne sunčane naočale koje će blokirati UV zrake.

Kako prepoznati lažne Ray-Ban sunčane naočale?

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci