Pinguencula (pingvekula) – što je to?

Dioptrija.hr
Pinguencula (pingvekula) – što je to?

Pinguencula je, zapravo, vrlo česta degenerativna promjena u oku koja se pojavljuje kao izraslina tj. zadebljanje. Javlja se kod osoba svih životnih dobi, mada je učestalija u starijoj životnoj dobi. Uglavnom ne izaziva veće smetnje, stoga se više smatra stanjem nego malformacijom (bolešću) oka.

Iako se točan uzročnik pojave pinguencule ne zna, poznato je da se pojavljuje u primorskim (mediteranskim) područjima gdje je UV zračenje jače nego u kontinentalnim dijelovima, a koje je ujedno i vjetrovitije područje.

Pinguencula – oštećenje tanke membrane bjeloočnice

Pinguencula je oštećenje tanke membrane bjeloočnice koja se nalazi u tom predjelu oka, što može dovesti do iritacija i u krajnjem slučaju – do očnih upala. U pravilu je locirana uz rožnicu oka (može se nalaziti i sa unutarnje i sa vanjske strane) i izgleda kao lokalno zadebljanje na oku, a radi se o degenerativnoj promjeni masnog tkiva. Specifična je žuto-bijela boja koja pinguenculu čini vrlo vidljivom zbog različitosti boje od ostatka oka.

Optical Express

Simptomi pinguencule

Ona nije opasna iako ima neugodne simptome koji je prate poput:

Liječenje pinguencule

Budući da u većini slučajeva nema potrebe za posebnom vrstom liječenja pinguencule, važno je znati da nastanak možemo prevenirati adekvatnom brigom za oči. Zbog toga je vrlo važno štititi oči od sunca, pogotovo ljetnog koje ima jako UV zračenje te od vjetra, nošenjem sunčanih naočala. Liječnici specijalisti također preporučuju umjereno korištenje fiziološke otopine koja prevenira suhoću očiju. U ekstremnim slučajevima upale pinguencule ili učestalih smetnja izazvanih iritacijom, pinguencula će se trebati odstraniti na očnoj kirurgiji.

Možda će te zanimati:

Bolesti bjeloočnice – skleritis i episkleritis

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci