Kako prepoznati lažne Ray-Ban sunčane naočale?

Dioptrija.hr
Kako prepoznati lažne Ray-Ban sunčane naočale?

Ray-Ban sunčane naočale najpoznatije su sunčane naočale na svijetu. Njihovi su modeli bezvremenski i svi ih volimo i nosimo. Upravo zbog te popularnosti, lažni modeli i imitacije Ray-Banica su preplavili tržište. Donosimo vam mali vodič o tome kako prepoznati lažne Ray-Ban sunčane naočale! 

ray-ban sunčane naočale
Photo by Torsten Dettlaff from Pexels

Ray-Ban sunčane naočale bile su zaštita za pilote

Piloti američkog zrakoplovstva su se 20-ih godina prošlog stoljeća žalili na odsjaj sunca, zatraženo je od Bausch&Lomba, inače proizvođača medicinske opreme, da naprave sunčane naočale za pilote.

Oni su 1936. isporučili naočale sa zelenim lećama i plastičnim okvirima, zvale su se Anti-Glare. Prvi rezultati su bili odlični te je plastični okvir zamijenjen metalnim. Ime je promijenjeno u Ray-Ban Aviator. Krajem 90-ih godina prošlog stoljeća brand je prodan kompaniji Luxottica.

Optical Express

Najprodavaniji model Ray-Ban sunčanih naočala

Ne, najprodavaniji model Ray-Ban sunčanih naočala nije Aviator, već Wayfarer. Proslavili su ih James Dean i film Blues Brothers.

ray-ban sunčane naočale
www.pxfuel.com

Kako prepoznati imitaciju ili lažne Ray-Ban sunčane naočale?

Vidjeli ste Ray-Ban sunčane naočale na Njuškalu za samo 30 eura? Razmislite još jednom. Ukoliko je cijena predobra da bi bila istinita, najvjerojatnije su to onda lažne Ray-Ban sunčane naočale. 

Kvaliteta Ray-Ban sunčanih naočala

Uzmite naočale u ruku i dobro ih pogledajte. Jesu li prelagane? Jesu li čvrste? Sve Ray-Ban naočale proizvedene su od materijala visoke kvalitete, izdržljive su i napravljene od jednog komada acetata. Ray-Ban sunčane naočale imaju staklene leće, osim nekih novijih modela.

Podrijetlo Ray-Ban sunčanih naočala

Luxoticca, proizvođač Ray-Bana ima tvornice u Kini i Italiji. Većina proizvodnje nalazi se u Italiji, a nekoliko modela proizvodi se u Kini. Ukoliko na vašim Ray-Ban naočalama piše USA – vaše su naočale ili vrlo stare ili lažne.

Postoji još načina kako prepoznati lažne Ray-Ban sunčane naočale, a među njima su i ovi:

Oznake na Ray-Ban sunčanim naočalama

Na mostu je s donje strane ugraviran Ray-Ban te veličina stakala i mosta u milimetrima. Na krilima (ručkicama) ugraviran je naziv i šifra modela, šifra boje i veličina. Gravura na originalnim Ray-Ban lećama nije u potpunosti pravilnih rubova, a kopije imaju natpis (ne gravuru) pravilnih rubova.

Svaki model također ima naljepnicu – na originalnim Ray-Ban sunčanim naočalama piše Polarized. Na kopijama obično piše 100% UV protection.

Originalne Ray-Ban sunčane naočale dolaze s knjižicom The Icons.

Kako prepoznati imitaciju ili lažne Ray-Ban sunčane naočale po držačima za nos:

Ray-Ban obično ima gumene držače za nos, koji vas ne žuljaju i naočale su udobne za nositi. Čak i na tome ima ugravirano RB.

Lažne Ray-Ban sunčane naočale obično imaju plastične držače ili vrlo neudobne.

Kako prepoznati imitaciju ili lažne Ray-Ban sunčane naočale po broju modela:

Broj modela je jedinstven, pa jesu li vam naočale original možete provjeriti i na stranicama proizvođača.

Nemojte kupovati lažne sunčane naočale, ne nude zaštitu vašim očima i napravljene su od nekvalitetnih materijala.

Kako prepoznati lažne sunčane naočale i sačuvati svoje oči?

Ocjena članka:

3.57 / 5 35
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci