8 prirodnih saveznika koji će vam pomoći da zaspite

Ležanje u krevetu u budnom stanju je najlakši način da upropastite radni tjedan, te predstavlja iskušenje da konzumirate melatonin. No svaki liječnik specijaliziran za spavanje će vam reći kako su melatonin i pilule za spavanje najbolje upotrebljene kao način da promijenite raspored spavanja. Kako biste spriječili dugotrajnu insomniju, potrebna je promjena rutine odlaska na spavanje više nego jednostavno posezanje za pilulama.

Slijedi nekoliko savjeta kako možete promijeniti rutinu spavanja:

○ Preskočite „noćnu kapljicu“
Iako čaša vina uvečer zvuči primamljivo (a možda vam i pomogne da se opustite i lakše zaspete), vjerojatno je bolje da nanovo promislite o tome. Ako već pijete alkohol na večer, najbolje je da to bude najmanje 2 sata prije odlaska na spavanje. Ograničavanje količine alkohola će pomoći pri lakšem usnivanju, jer je jednoj dozi alkohola potrebno dva sata da prođe kroz organizam.

○ Mirišite ruže
Dobrobiti korištenja esencijalnih ulja su već odavno poznate holističkim zdravstvenim stručnjacima. Senzualni mirisi poput ruže, vanilije ili lavande pomažu pri relaksaciji, tako da ako pošpricate samo malo lavande na jastuk to vam može pomoći da brže zaspete.

○ Jedite mudro
Kako je ponekad teško odoljeti zalogaju prije spavanja, neka to bude barem nešto lako probavljivo i lagano. Ako ste gladni prije spavanja, to može značiti da ste umorni te je razumno jesti laganu, prirodnu hranu kako bi se osjećali opuštenije. Najvažnije jest da to bude nešto zdravo, izbalansirano i lako probavljivo.

Optical Express

○ Lezite ravno
Nije dobro ležati na trbuhu. Kao što je važna količina sna, tako je važna i kvaliteta sna, što uključuje i položaj u kojem spavate. Najbolja pozicija za spavanje jest ona na leđima – jer dopušta vašoj glavi, vratu i kralježnici da se opuste u prirodnom položaju.

○ Ostanite aktivni
Moramo se podsjetiti da vježbanje nije luksuz. Način na koji jedemo i krećemo se utječe na naš san, stoga moramo biti dovoljno umorni dok idemo na spavanje. Ako i ne volite kardio vježbe i teretanu, ostanite aktivni uz aktivnosti u kojima uživate, poput vrtlarenja. Morate upotrijebiti energiju kao dio aktivnog života u svakoj sferi – fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj tijekom dana.

○ Uživajte u 5 osjetila
Uređenje prostora tako da djeluje umirujuće na vaša osjetila je presudno za ugodan san. Preporučuju se umirujući tonovi, ugodni mirisi, prigušeno osvjetljenje, mekana odjeća i udoban krevet. Potrebno je najmanje desetak dana kako biste uopće počeli biti svjesni koje od tih aktivnosti su zadovoljavajuće za vas, stoga počnite vizualizirati jednostavan plan koji neće uključivati velike promjene u vašem životu.

○ Provodite smirujuće rituale
Ako možete odvojiti vrijeme prije spavanja kako bi se fokusirali na sebe i maknuli od svakodnevnih događanja – fizički, mentalno, emocionalno, osobno i profesionalno – to bi mnogo pridonijelo tranziciji ka kvalitetnom odmoru prilikom sna. Stoga ako ne brojite ovce prije spavanja, fokusiranje na nešto umirujuće kao meditativno disanje (gdje brojite udahe) ili progresivnu relaksaciju može uvelike pomoći. Fokusiranje na repetitivno i umirujuće iskustvo pomoći će vam da stimulirate duhovno i emocionalno stanje.

○ Postavite razuman cilj
Nije samo atmosfera spavaće sobe važna, već je i utvrđivanje zdrave životne rutine prirodno važno za kvalitetan san. 7-9 h dnevno je optimalno i to bi vam trebao biti cilj. Ljudi ga možda ne mogu doseći svaku noć, no ključ je u tome da postavite razuman cilj kojem ćete težiti. Usto, na taj način ćete najlakše otkriti što je najbolje za vaše tijelo.

Ocjena članka:

5 / 5 2

Možda će vas zanimati

Novi članci