Najbolje kontaktne leće? Polutvrde plinopropusne leće su najzdravije.

Dioptrija.hr
Najbolje kontaktne leće? Polutvrde plinopropusne leće su najzdravije.

Često se postavlja pitanje o tome koje su najbolje kontaktne leće i najzdravije za nas. Dokazano najbolje kontaktne leće, odnosno najzdravije leće, su polutvrde plinopropusne leće zbog velike propusnosti kisika, koji je nužan za zdravlje naših očiju.

polutvrde plinopropusne leće

Najbolje kontaktne leće

Polutvrde kontaktne leće

Polutvrde plinopropusne kontaktne leće (RGP) su tvrđe od mekanih leća, ali prenose više kisika do oka te ih je za razliku od mekanih leća potrebno redovito nositi kako bi postale udobne.

Optical Express

Svakako su trajnije i otpornije, a s njima ćete postići i bolju vidnu oštrinu. S njima ćete, upravo zbog njihove čvrstoće, lakše i rukovati. Za razliku od mekih leća, plinopropusne leće su manje i pokretljivije, što znači da će se oko zbog boljeg protoka suza moći obraniti od mikroorganizama.

One upijaju manje suza, lakše se čiste i skupljaju manje naslaga te su otpornije na treptaj oka. Obično se preporučuju mlađim osobama, međutim riješit će problem i pojedincima s astigmatizmom, prezbiopijom i keratokonusom.

Polutvrde plinopropusne leće su najotpornije, najmanje podložne oštećenjima i najmanja je vjerojatnost da će se pojaviti nekakvi oftalmološki problemi.

Polutvrde plinopropusne leće koriste se i u ortokeratologiji, te pokazuju pozitivan napredak u zaustavljanju rasta kratkovidnosti kod djece i mladih ljudi. Ove leće poznate su i kao noćne leće, a kod nošenja noćnih leća potreban je pojačan oprez, obzirom da nošenje leća preko noći može povećati rizik od upala.

polutvrde plinopropusne leće

Najbolje kontaktne leće – vodič kroz 8 stvari na koje morate misliti kod nošenja leća

1. Vaš okulist ce odrediti vaš termin za zamjenu leća i najbolje kontaktne leće za vas

To ovisi o materijalu i dizajnu leće, isto kao i o vašem načinu života i stanju vaših očiju.
* Konvencionalne meke leće mogu trajati godinu dana; konvencionalne polutvrde leće mogu trajati čak i dulje.
* Često i planirano mjenjanje leća odvija se od jednog do nekoliko mjeseci
* Jednokratne leće mogu trajati od jednog dana do dva tjedna(proširena uporaba)

2. Leće za dnevnu upotrebu moraju se ukloniti prije spavanja.

Leće za proširenu upotrebu mogu se nositi konstantno i po danu i po noći točno određeni broj dana, koji je inače od 7 do 30 dana.

3. Jednokratne leće za proširenu upotrebu

napravljene su od posebnog materijala koji više dopušta kisiku da dođe do vaših očiju, pa ih to čini sigurnijima za nošenje dok spavate. Neki brendovi dopuštaju korištenje do 7 dana, a ostale se mogu nositi i do 30 dana.

4. Mnogi liječnici više preporučuju leće za jednokratnu upotrebu.

One su odličan izbor za zdravlje, prije svega zato što bakterijama i proteinima pružaju manje prilika da se zalijepe za njih. Uz to, ako koristite jednokratne leće samo za dnevnu upotrebu koje nakon skidanja nisu više korisne za upotrebu, nećete morati kupovati otopinu za čišćenje i dezinfekciju.

5. Voda može sadržavati opasne viruse i mikrobe, koji mogu uzrokovati razna očna oštećenja te čak trajni gubitak vida.

Izbjegavajte plivanje s kontaktnim lećama. Ukoliko ipak plivate s lećama i ukoliko vam voda dospije u oči – odmah uklonite i dezinficirajte svoje kontaktne leće. Bilo bi dobro kada biste za plivanje koristili jednodnevne kontaktne leće, koje ćete nakon toga baciti. Ukoliko nakon plivanja s kontaktnim lećama osjećate dugotrajniju iritaciju očiju ili pretjeranu osjetljivost na svjetlost, obavezno kontaktirajte svog liječnika.

6. Šminku nanosite nakon što ste stavili kontaktne leće

Ne brinite, nećete zaprljati leću, šminka neće dospijeti između leće i rožnice, a i bolje ćete vidjeti. Šminku uklonite nakon što ste izvadili leće iz očiju.

7. Ukoliko vas oči peckaju odmah po stavljanju leća

moguće je da je na leće dospio sapun, krema, šminka itd. Izbjegnite peckanje pranjem ruku prije stavljanja leća, najbolje bi bilo da koristite blagi sapun.

8. Otopinu u posudici obavezno mijenjajte svaki dan

u suprotnom povećavate rizik od očnih infekcija. Posudicu za leće trebali biste promijeniti jednom u tri mjeseca ili češće te je svakodnevno ispirati otopinom za leće. Ne stavljajte leće u usta i ne koristite slinu. Izbjegavajte vodu.

Za koje god se leće odlučili, svakako se educirajte o pravilnom korištenju leća i održavanju istih, kako biste maksimalno smanjili rizik od upala i iritacija očiju.

Ocjena članka:

3.22 / 5 9
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci