Kako lijekovi utječu na vid?

Dioptrija.hr
Kako lijekovi utječu na vid?

Pitate li se da li lijekovi utječu na vid više no što mogu koristiti? Jesu li vam oči suhe? Jesu li crvene, vodene ili vas svrbe? Je li vam vid zamagljen? Mogli biste okriviti vrijeme, godine ili pak vašu mačku.  No uzmite u obzir i ovo – uzrok se možda nalazi u lijekovima koje koristite.

Razni lijekovi mogu uzrokovati probleme s vidom. Neke od nuspojava lijekova su zanemarive, poput suhoće očiju, no neke mogu biti mnogo ozbiljnije te dovesti do gubitka vida.

Optical Express

Nazovite svog liječnika odmah ukoliko primijetite ikakve promjene u vezi vašeg vida. Ponesite popis svih lijekova koje koristite, uključujući i dodatke prehrani, također i one koji su na prirodnoj bazi. Ako vaš liječnik utvrdi da je nešto od toga uzrok problemu – promijeniti će lijek, prilagoditi dozu ili tretirati simptome.

Kako lijekovi utječu na vid - pripazite na sljedeće simptome

Suhe oči

Svaki puta kada trepnete, suze se rasprše površinom vašeg oka. To uklanja nečistoće iz vašeg oka i sprječava infekcije. Također pomaže da vidite bistro. Neki lijekovi uzrokuju smanjenje proizvodnje količine suza. Ako se to dogodi, oči vas mogu boljeti ili žariti. Također možete imati osjećaj kao da je nešto “zapelo” u njima, a može se pojaviti i zamagljen vid ili prevelika osjetljivost na svjetlost.

Ukoliko koristite neke od sljedećih lijekova, mogli biste imati suhe oči:

 • Diuretici
 • Antihistaminici
  Antidepresivi
 • Lijekovi za smanjenje kolesterola
 • Beta-blokatori
 • Kontracepcijske pilule

Ne trčite odmah u ljekarnu po kapi za oči. Nazovite vašeg liječnika. Sastojci u kapima mogu iziritirati osjetljive oči i pogoršati stanje.

Intraoperacijski sindrom meke šarenice (IFIS)

Ovaj sindrom mogao bi se pojaviti ukoliko ste uzimali lijek tamsulozin (Tamosin), no moguće je da to niti ne saznate osim u slučaju operacije sive mrene (katarakte).

Šarenica, obojeni dio oka, je u normalnom stanju kruta. No s intraoperacijskim sindromom meke šarenice (IFIS), postaje opuštena tijekom operacije katarakte. Doktori vjeruju da je razlog tomu taj što lijek utječe na tonus mišića u oku. IFIS može uzrokovati mnoge probleme, uključujući i gubitak vida. Mogli biste biti u riziku od ovog sindroma čak ako i prestanete koristiti tamsulozin i više od godinu dana prije operacije. Budite sigurni da ste obavijestili liječnika na vrijeme, ukoliko ste koristili ovaj lijek, kako biste reducirali rizik od komplikacija.

Osjetljivost na svjetlost

Posežete li za sunčanim naočalama u svakoj mogućoj prilici? Kada izađete na dnevno svijetlo, da li je vaša prva reakcija zaštiti oči? Ovi lijekovi utječu na vid, možete postati preosjetljivi na svjetlost:

 • Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID)
 • Antibiotici
 • Lijekovi protiv akni
 • Diuretici za tretiranje visokog krvnog tlaka

Klonite se sunca tijekom najkritičnijih sati (10.00h – 16.00h) kako biste zaštitili svoje oči. Također nosite pokrivala za glavu, po mogućnosti sa širokim obodom te sunčane naočale kako biste se zaštitili od štetnih UV zraka.

Glaukom

Uzrok glaukoma je povišen očni tlak ili oštećenje njegovog glavnog živca. Možete djelomično izgubiti vid ili postati potpuno slijepi ako ga ne liječite.

Lijekovi koji utječu na vid - poput kortikosteroida mogu ga prouzročiti. Doktori još ne znaju zašto je tomu tako. Neki od njih vjeruju kako je uzrok tomu što ti lijekovi mogu promijeniti strukturu oka te izazvati nakupljanje tekućine u oku. Kada počnete koristiti steroide, vaš liječnik bi trebao povećati učestalost očnih pregleda kako bi uočio bilo kakve znakove na vrijeme.

Više je vrsta glaukoma. Akutni glaukom zatvorenog kuta jest hitan slučaj. Događa se kada tekućina iz prednjeg dijela oka ostane zatočena i prouzrokuje naglo povećanje očnog tlaka. Ukoliko se ne liječi, može izazvati sljepoću.

Odmah kontaktirajte oftalmologa ako imate kombinaciju sljedećih simptoma:

 • Jaka bol u očima popraćena mučninom
 • Crvenilo očiju
 • Zamagljen vid

Lijekovi protiv depresije, Parkinsonove bolesti, epilepsije, čireva, astme, aritmije i hemoroida mogu također proizvesti ovaj tip glaukoma.

Pročitajte sljedeće:

Kako prepoznati visoki očni tlak?

Ocjena članka:

4.00 / 5 4
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci