PROMO

ODGOVARAMO NA NAJČEŠĆA PITANJA O KONTAKTNIM LEĆAMA: saznajte sve što vas zanima! 

Dioptrija.hr
ODGOVARAMO NA NAJČEŠĆA PITANJA O KONTAKTNIM LEĆAMA: saznajte sve što vas zanima! 

Kontaktne leće ili dioptrijske leće mnogim ljudima život čini jednostavnijim. Donosimo vam najčešća pitanja o dioptrijskim ili kontaktnim lećama i sve odgovore na njih.

Kontaktne lece

Zainteresiran/a sam za nošenje kontaktnih leća. Koliko dugo traje navikavanje na njih?

To zavisi o osjetljivosti vaših očiju i o tome hoćete li izabrati mekane ili polutvrde kontaktne leće, zatim privikavanje može trajati od samo jednog dana do dva ili više tjedana. Kod nekih ljudi oči se nikada ne prilagode,ali to je rijetkost.

Je li ista dioptrija za dioptrijske naočale i za kontaktne leće?

Ista dioptrija za naočale i za kontaktne leće može biti kod manje dioptrije, zbog mjesta korekcije dioptrije – kontaktne leće nalaze se na vašem oku, dok su naočale udaljene od samog oka kojih cca 12 mm.

Kod viših i srednjih dioptrija snaga leće će se morati prilagođavati posebno za kontaktne leće, posebno za naočale.

Mogu li se kontaktne leće izgubiti iza mojih očiju?

Ne. U najgorem slučaju možete imati problem sa pronalaženjem svoje kontaktne leće ispod kapka, ako protrljate oči i pomaknete leću s njezine odgovarajuće pozicije. Ako bude nužno,vaš okulist može vam pomoći da umetnete ili uklonite leće.

Koliko godina moraju imati djeca prije nego počnu nositi leće?

Ovisno o tome koliko je dijete odgovorno. Najbolje je da tu odluku donesete zajedno Vi, vaše dijete i vaš oftalmolog.

Koje kontaktne leće postoje?

Kontaktne leće postoje u različitim vrstama materijala, vremenskog nošenja i mijenjanja. Mnogi korisnici smatraju najzgodnijima za upotrebu one leće za jednokratnu upotrebu ili višenamjensku(npr. mjesečne leće).

Koji je raspored zamjene kontaktnih leća?

Vaš okulist ce odrediti vaš termin za zamjenu leća. To ovisi o materijalu i dizajnu leće, isto kao i o vašem načinu života i stanju vaših očiju.

Konvencionalne meke leće mogu trajati godinu dana; konvencionalne polutvrde leće mogu trajati čak i dulje. Često i planirano mijenjanje leća odvija se od jednog do nekoliko mjeseci. Jednokratne leće mogu trajati od jednog dana do dva tjedna(proširena uporaba)

Koji je raspored nošenja kontaktnih leća?

Leće za dnevnu upotrebu moraju se ukloniti prije spavanja. Leće za proširenu upotrebu mogu se nositi konstantno i po danu i po noći točno određeni broj dana, koji je inače od 7 do 30 dana.

Koja je najbolja otopina za kontaktne leće?

Najbolja otopina za kontaktne leće je ona koja vama najviše odgovara i čija vam upotreba neće biti komplicirana.

Postoje dvije vrste otopina za kontaktne leće - višenamjenske otopine za kontaktne leće i otopine na bazi vodikovog peroksida. Postoji i otopina za tvrde i polutvrde kontaktne leće koje se razlikuju od otopina za meke kontaktne leće.

Otopine za meke kontaktne leće sadrže hijaluronsku kiselinu te poboljšavaju vlaženje leća i udobnost nošenja. Jedna od njih je i Proculin® Soft Lens višenamjenska otopina, koja sadrži natrijev hijaluronat, a on poboljšava vlaženje leća i povećava podnošljivost nošenja leća zbog svojih viskozno-elastičnih svojstava. 

Proculin plus soft lens

Ova otopina za kontaktne leće vlaži leće ne samo nakon stavljanja, već i tijekom dana i to zbog svoga svojstva zaključavanja vode. Smanjuje nadraženost očiju i suhoću.

Proculin® Soft Lens možete pronaći u različitim pakiranjima: pakiranje od 360 ml iznosi 79,31 kn (10,53 €) te putno pakiranje od 100 ml, koje iznosi 36,96 kn (4,91 €).

Saznajte kako se koristi Proculin® Soft Lens otopina za kontaktne leće.

Kakve su to posebne kontaktne leće?

Posebne dioptrijske ili kontaktne leće uključuju bifokalne kontaktne leće, leće u boji, ortokeratologičke kontaktne leće koje ispravljaju vaš vid za vrijeme spavanja, torične kontaktne leće koje ispravljaju astigmatizam i leće protiv UV zračenja.

Jesu li kontaktne leće za jednokratnu upotrebu vrijedne dodatnog novca?

Mnogi liječnici više preporučuju leće za jednokratnu upotrebu. One su odličan izbor za zdravlje, prije svega zato što bakterijama i proteinima pružaju manje prilika da se zalijepe za njih.

Uz to, ako koristite jednokratne leće samo za dnevnu upotrebu koje nakon skidanja nisu više korisne za upotrebu, nećete morati kupovati otopinu za čišćenje i dezinfekciju.

Postoji li stvarno velika razlika između leća za dnevnu jednokratnu i proširenu upotrebu?

Da. Jednokratne leće za proširenu upotrebu napravljene su od posebnog materijala koji više dopušta kisiku da dođe do vaših očiju, pa ih to čini sigurnijima za nošenje dok spavate. Neki brendovi dopuštaju korištenje do 7 dana, a ostale se mogu nositi i do 30 dana.

Koje je najbolje mjesto za kupnju kontaktnih leća?

Nakon što vaš okulist odredi koje kontaktne leće trebate, možete ih naručiti kod njega, u specijaliziranim trgovinama ili preko interneta. Najbolje mjesto za kupovinu leća ovisi o mnogo čemu uključujući dostupnost, cijenu i uslugu.

Tražim specifičnu vrstu kontaktnih leća. Znate li gdje ih mogu pronaći?

Ukoliko nemate recept za leće koje tražite, najprije morate posjetiti svog okulista kako bi obavili test očiju i izabrali odgovarajuće leće. 

Ovo vrijedi i u slučaju da ne trebate korekciju vida i zainteresirani ste samo za leće u boji ili leće sa specijalnim efektima.

Zašto? Kontaktne leće su medicinsko pomagalo, zbog toga što ih stavljate u vaše oči. Uz to, svaka kontaktna leća i oko svake osobe su barem malo različiti, pa liječnik mora odrediti posebnu odgovarajuću vrstu za vas.

Kada kontaktne leće nisu ispravne mogu izazvati ozbiljne očne probleme.

Što ako moje oči ne podnose kontaktne leće?

Ukoliko ste probali leće prije oho-ho godina i od tada se čvrsto držite toga da vaše oči jednostavno ne podnose kontaktne leće – pokušajte opet.

U zadnjih par godina bilo je velikih napredaka u proizvodnji kontaktnih leća te ih danas gotovo svatko može nositi. Posavjetujte se sa svojim oftalmologom, to je naš savjet.

Smijem li u krevet s lećama?

Dajte da vas odmah zaustavimo i da vam kažemo – NE! Kontaktna leća se tijekom spavanja osuši u oku i zalijepi za rožnicu, ne propušta kisik, a obje te stvari mogu oštetiti vaše oko.

Postoji određen tip kontaktnih leća s kojima smijete spavati – leće za produljeno nošenje ili neprekidno nošenje, međutim prije nego nabavite takve leće obavezno se savjetujte sa svojim oftalmologom ili optometristom.

Mogu li nositi meke leće za astigmatizam?

Možete nositi meke leće, čak i ukoliko imate astigmatizam. Postoje različite leće, različitih proizvođača te zaista imate veliki izbor.

Smijem li nositi kontaktne leće u boji, čak i ako nemam dioptriju?

Naravno da možete, ali ipak vam preporučujemo da se posavjetujete s oftalmologom, jer morate znati kako se brinuti o lećama i kako održavati njihovu higijenu. Iako nemate dioptriju, i leće u boji mogu oštetiti vaše oko ukoliko ih ne nosite ispravno.

Što ako ne mogu staviti kontaktne leće?

Svakako će vam se prvi puta stavljanje leća činiti nezgodnim, možda čak i neizvedivim. Međutim, vaš oftalmolog vam može dati nekoliko dobrih savjeta i trikova kako svladati stavljanje leća.

Smijem li nositi tuđe kontaktne leće?

Ne, jer je svako oko individualno. Posuđivanje i nošenje tuđih leća se nikako ne preporučuje, kako bi se izbjegle moguće i neželjene upale.

Može li mi leća ispasti?

Postoji mala mogućnost ispadanja kod tvrdih i polutvrdih leća, ali s mekim lećama ta opasnost ne postoji. Iako, ukoliko je leća dobro stavljena na oko, postoji zaista jako, jako mala mogućnost od ispadanja.

Kontaktne leće možete nositi i za vrijeme bavljenja sportom – imat ćete veće vidno polje, neće ispadati i micati se poput naočala, a ukoliko ste na otvorenom – možete nositi i sunčane naočale. Također, postoje i sportske kontaktne leće.

Hoće li mi kontaktne leće biti neugodne?

Možda ćete se na početku osjećati nelagodno, međutim – nakon kratkog razdoblja nošenja, nećete više ni primjećivati svoje leće. Ukoliko nelagoda ne prolazi, taj problem će riješiti umjetne suze.

Jesu li leće opasne za oko?

Iako nošenje kontaktnih leća može dovesti do određenih komplikacija, u pravilu se uvijek radi o nepravilnom korištenju leća i nepridržavanju higijenskih savjeta, što je nužno potrebno prilikom nošenja kontaktnih leća.

Koliko dugo mogu nositi iste leće?

Postoje jednodnevne leće, koje morate zamijeniti novim parom leća svakoga dana te mjesečne leće – koje morate zamijeniti novim parom jednom mjesečno.

Raspored zamjene kontaktnih leća odnosi se na to koliko često bacate stari par i uzimate novi. Raspored nošenja se odnosi na to koliko ih dugo nosite prije nego ih izvadite.

Koliko često je potrebno mijenjati otopinu i posudicu za kontaktne leće?

Otopinu u posudici obavezno mijenjajte svaki dan, u suprotnom povećavate rizik od očnih infekcija. Posudicu za leće trebali biste promijeniti jednom u tri mjeseca ili češće te je svakodnevno ispirati otopinom za leće. Ne stavljajte leće u usta i ne koristite slinu. Izbjegavajte vodu.

Smijem li plivati s kontaktnim lećama?

Voda može sadržavati opasne viruse i mikrobe, koji mogu uzrokovati razna očna oštećenja te čak trajni gubitak vida. Izbjegavajte plivanje s kontaktnim lećama. Ukoliko ipak plivate s lećama i ukoliko vam voda dospije u oči – odmah uklonite i dezinficirajte svoje kontaktne leće.

Bilo bi dobro kada biste za plivanje koristili jednodnevne kontaktne leće, koje ćete nakon toga baciti. Ukoliko nakon plivanja s kontaktnim lećama osjećate dugotrajniju iritaciju očiju ili pretjeranu osjetljivost na svjetlost, obavezno kontaktirajte svog liječnika.

Treba li šminku nanijeti prije ili poslije stavljanja kontaktnih leća?

Šminku nanosite nakon što ste stavili kontaktne leće – nećete zaprljati leću, šminka neće dospijeti između leće i rožnice, a i bolje ćete vidjeti. Šminku uklonite nakon što ste izvadili leće iz očiju.

Zbog čega me oči peckaju nakon stavljanja leća?

Ukoliko vas oči peckaju odmah po stavljanju leća, moguće je da je na leće dospio sapun, krema, šminka itd. Izbjegnite peckanje pranjem ruku prije stavljanja leća, najbolje bi bilo da koristite blagi sapun.

Kontaktne leceTko sve može nositi leće?

Obzirom na napredak u proizvodnji kontaktnih leća – danas gotovo svi mogu nositi leće. Osobe koje vrlo vjerojatno nisu kandidati za nošenje kontaktnih leća su osobe s alergijama i/ili čestim infekcijama oka i/ili suhim očima (kojima ne pomaže liječenje).

Također vjerojatno niste kandidat za leće ukoliko radite ili često boravite u prašini ili prašnjavom okruženju. Saznajte više o laserskom skidanju dioptrije.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci