Razvoj vida kod beba u prvoj godini života

Razvoj vida kod beba u prvoj godini života – kako bebe vide?

Oči bebe u prvom mjesecu

Oči vaše bebe nisu vrlo osjetljive na svjetlost u prvom mjesecu svog života. Činjenica je da je iznos svjetlosti koji je potreban za jednomjesečno dijete 50 puta veće nego ono kod odraslih ljudi. Dakle, u redu je ostaviti malo svjetla u sobi, ako to ne ometa djetetov san, a možda i vama pomogne da ne udarite nožnim prstom u mraku! Novorođenčad vrlo brzo otkrije sposobnost razlikovanja boja. Tjedan dana nakon rođenja mogu vidjeti crvenu, narančastu, žutu i zelenu, ali treba im malo duže za plavu i ljubičastu. To je zato što plavo svjetlo ima kraću valnu duljinu i u ljudskim očima postoji manje receptora u mrežnici za plavu svjetlost.

Nemojte se zabrinuti ako oči vaše bebe nisu uvijek ujednačene pogotovo u skroz ranoj dobi. Jedno oko može povremeno „bježati“ prema unutra ili prema van. To je također normalno. No, ako primijetite veliku i konstantnu razliku bebinih očiju odmah obavijestite svog oftamologa.

Optical Express

Savjet: Kako bi pomogli svojoj bebi da što prije razvije svoj vid ukrasite njezinu sobu svijetlim i veselim bojama, uključujući crteže i namještaj kontrastnih boja i raznih oblika. Također stavite svjetlije obojane igračke iznad ili u blizini njezinog krevetića.

Razvoj vida u 2. i 3. mjesecu

Novorođenčad razvija jasniju vizualnu oštrinu u tom razdoblju i njihove oči počinju funkcionirati kao jedno. Vaša beba bi trebala pratiti objekte koji se kreću i pokušavati dosegnuti stvari koje vidi u ovoj fazi. Također, djeca u ovoj fazi razvoja nauče kako pomaknuti pogled s jednog objekta na drugi bez da pomiču glavu. Njihove oči postaju osjetljivije na svjetlost. Stoga možda želite prigušiti svjetlo za vrijeme popodnevnog sna i spavanja po noći.Savjet:
Za pomoć vašoj djeci u razvoju vida u dobi od 2 do 3 mjeseca liječnici preporučuju sljedeće:

  • Dodajte nove stvari u sobu ili promijenite položaj krevetića u prostoriji.
  • Pričajte svojoj bebi dok hodate uokolo po sobi.
  • Noćnu lampu držite u njihovoj blizini, kako bi stimulirali svoj vid dok su u krevetiću.
  • Dok spavaju, bebe bi trebale biti na leđima, a kada su budni stavite ih na trbuh jer ih tako možete nadgledati i to poboljšava važne vizualne i motoričke sposobnosti.

Razvoj vida od 4.-6. mjeseca

U dobi od 6 mjeseci, značajnu prednost imaju razvojni centri za vid, dopuštaju vašem djetetu da vidi sve dalje i pomiče svoje oči brže i pažljivije prati objekte koji se miču. Oštrina vida poboljšava se, a što se tiče boja – vid bi trebao biti sličan kao kod odraslih i omogućavati vašoj bebi da vidi sve boje duginog spektra.

Bebe također imaju bolju koordinaciju oko – ruka u dobi od 4 do 6 mjeseci, koja im omogućuje da brzo lociraju i pokupe stvari, a zatim ih direktno stave u usta.
Starost od 6 mjeseci vrlo je bitna zbog toga što bi vaše dijete tada trebalo imati prvi test vida.

Premda vaše dijete ne zna slova, doktor koristi neverbalno testiranje kako bi uočio oštrinu vida vašeg djeteta detektirajući kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam te provjeravajući „timski rad“ očiju. U tom testu okulist će također provjeriti i zdravlje bebinih očiju i potražiti postoji li išta što ometa normalni i kontinuirani razvoj vida.

Razvoj vida od 7.-12. mjeseca

Ovo je jedno važno razvojno razdoblje za vaše dijete. U ovoj fazi, bebe razvijaju bolju svijest o vlastitom tijelu i uče kako koordinirati svoj vid s pokretima tijela.

Ovo je isto tako vrijeme koje zahtjeva vašu veću marljivost kako bi sačuvali dijete od ozljeda. Udarci, modrice, ozljede oka i ostale ozbiljne ozljede mogu se pojaviti kada dijete fizički krene istraživati svoju okolinu. Ukratko, držite ormariće sa sredstvima za čišćenje zaključane i stavite nekakve pregrade kod stepenica.
Nemojte se brinuti ako oči vaše bebe promijene boju. Većina beba se rodi s plavim očima zato što im tamni pigment nije u potpunosti razvijen po rođenju. S vremenom se stvara sve više tamnog pigmenta u očima koji će vrlo često vašoj bebi promjeniti boju očiju iz plave u smeđu, zelenu, sivu ili u neku miješanu, kao kod kestenjastih očiju.

Savjet: Kako biste kontrolirali razvoj očiju, ruku i tijela vaše bebe stavite ga na pod i ohrabrujte da puže do određenog objekta. Postavite najdražu igračku toliko daleko da je ne može dosegnuti i bodrite dijete da dopuže do nje. Pokušajte i odvojiti nekoliko predmeta na više dijelova tako da ih dijete mora ponovno sastaviti.

Pročitajte sljedeće:
Koju boju očiju će imati vaše dijete?
Razvoj vida kod novorođenčeta.
Očni problemi kod djece – kako ih uočiti, prepoznati, liječiti
Koja je dobna granica za lasersku korekciju vida?
Trebaju li djeca nositi kontaktne leće?
Kako naš mozak vidi?
Dioptrija kod djece – je li dijete kratkovidno?
Djeca kojima je dijagnosticiran ADHD mogla bi imati problema s vidom

Ocjena članka:

4.67 / 5 3
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci