Veća je šansa da ćete od masturbiranja oslijepiti, nego ostati trudni!

Dioptrija.hr
Veća je šansa da ćete od masturbiranja oslijepiti, nego ostati trudni!

Prilikom pripreme ovog članka istraživali smo što ljudi guglaju, kada se radi o očima. Naletjeli smo na ‘Može li se od masturbiranja oslijepiti?’ i do toga: ‘Mogu li ostati trudna od samozadovoljavanja?’, pa smo odlučili odgovoriti na oba upita.

ODGOVOR: Veće su vam šanse da ćete oslijepiti od masturbiranja, nego što ćete ostati trudni.

oči
Pexels

A sada možemo nastaviti dalje s člankom. Naime, odlučili smo razbiti neke mitove koji se tiču očiju, pa među njima i onaj – Mogu li od masturbiranja oslijepiti?

Ili hoće li vam čitanje u mraku pokvariti oči i može li vam se kontaktna leća izgubiti u oku? Što je istina, a što mit?

Optical Express

Koliko zapravo znate o svom vidu? Kao i oko svega u životu, i o vidu postoje mnogi mitovi. Srećom, stručnjaci su razdvojili činjenice od mitova.

Previše gledanja TV-a, iz blizine, će oštetiti vaše oči

Previše gledanja TV-a ili sjedenje preblizu vam može umoriti oči i možete dobiti glavobolju – pogotovo ako TV gledate u mraku, ali neće uzrokovati nikakvu ozbiljnu, dugotrajnu štetu.

Odgovor: Mit

Kontaktne leće mogu se izgubiti iza očiju

Kontaktne leće NE mogu se izgubiti iza očiju. Jedino može samo zapeti ispod vjeđe ili u kutu oka.

Odgovor: Mit

Ako ih previše koristite, oči će se istrošiti

Vaše oči trajat će vam cijeli život, ukoliko su zdrave. Zdravlje vaših očiju nema veze s količinom vremena kroz koje ih koristite – neće se istrošiti.

Odgovor: Mit

oči
Pexels

Čitanje u mraku će oštetiti vaše oči

Čitanje u mraku ili polumraku gotovo sigurno neće uzrokovati nikakvu trajnu štetu na vašim očima, ali možete umoriti i napregnuti oči, što može biti neugodno.

Vaše oči prilagođavaju se svjetlu, a vaše se zjenice šire kako bi upile što više svjetla. Dizajnirani smo tako da bolje vidimo na svjetlu, pa iako vam neće škoditi, bit će vam teže čitati u mraku i možda ćee vas boljeti glava.

Odgovor: Mit

Od masturbiranja ćete oslijepiti

Jedina poveznica između ove dvije stvari je ta da sjeme sadrži veliku količinu cinka, a nedostatak cinka može uzrokovati pogoršavanje vida. Ali! Doslovno je nemoguće izgubiti tolike količine cinka samo od masturbiranja.

Odgovor: Mit

Mrkva će poboljšati vaš vid

Mrkve jesu izvor  vitamina A, koji je važan za oči. Ipak, prije nego počnete samo jesti mrkve, moramo naglasiti da je za zdrav vid bitna dobro izbalansirana i raznovrsna prehrana.

Pravilna prehrana usporava proces makularne degeneracije povezane sa starenjem i smanjuje vjerojatnost od preuranjenog gubitka vida zbog naprezanja ili nekih očnih bolesti.

Odgovor: Poluistina

Nošenje tuđih naočala oštetit će vaše oči

Iako s tuđim naočalama nećete dobro vidjeti i možete iskusiti glavobolju ili dupli vid, nošenje tuđih naočala neće vam značajno naštetiti (osim ako s takvim naočalama odlučite sjesti u automobil).

Odgovor: Mit

oči
Pexels

Ukoliko drži knjigu preblizu, dijete će pokvariti oči

Koliko blizu vaše dijete drži knjigu neće utjecati na zdravlje očiju. Ponekad je djeci jednostavno ugodnije držati knjigu malo bliže.

Odgovor: Mit

OK je spavati s kontaktnim lećama

Ukoliko vam optometrist ili oftalmolog nije rekao da smijete spavati s lećama, onda nemojte spavati s njima. Riskirate razne infekcije. Uvijek, uvijek slijedite savjete svog optometrista i/ili oftalmologa.

Odgovor: Poluistina

101 zanimljivost o očima: ovo zasigurno niste znali!

Ocjena članka:

3.40 / 5 5
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci