Lasersko skidanje dipotrije i trudnoća: smiju li trudnice na zahvat?

Dioptrija.hr
Lasersko skidanje dipotrije i trudnoća: smiju li trudnice na zahvat?

Lasersko skidanje dioptrije jedan je od najsigurnijih elektivnih zahvata u svijetu. No, ipak kada je u pitanju trudnoća ili planiranje trudnoće žene bi se trebale posavjetovati sa oftalmologom o najboljoj opciji.

Lasersko skidanje dipotrije i trudnoća

Trudnoća i hormonske promjene

Tijekom trudnoće zbog hormonskih promjena  u ženinom organizmu dolazi do povećanog zadržavanja tekućine u tkivima koje kod malog broja žena može dovesti  do prolaznih promjena u rožnici i leći te prolaznoj promjeni dioptrije poput blage kratkovidnosti ili pogoršanja postojeće dioptrije.

Optical Express

Zabilježene su i promjene u iznosu astigmatizma (cilindara), a iznimno rijetko javlja se i dalekovidnost. Hormonske promjene također dovode do promjena u suznom filmu koje se manifestiraju kao osjećaj suhoće, češće crvenilo i peckanje očiju te nemogućnost nošenja kontaktnih leća. 

Lasersko skidanje dioptrije prije trudnoće

Ako planirate trudnoću i želite laserski skinuti dioptriju, najbolje bi bilo da skinete dioptriju barem 3 mjeseca prije trudnoće. Lasersko skidanje dioptrije je elektivan zahvat (nije nužan) pa nije problem ako se pričeka pravo vrijeme za njega.

Strah da će trudnoća ili sam čin poroda dovesti do vraćanja dipotrije je u potpunosti neosnovan i predstavlja samo jednu od predrasuda koje su prisutne o ovoj operaciji.

Lasersko skidanje dioptrije tijekom trudnoće

Ako ste već trudni, a želite laserski skinuti dioptriju, preporuka je da se pričeka sa zahvatom. Unatoč tome što su promjene na očima tijekom trudnoće izrazito rijetke, a ukoliko dođe do promjene dioptrije, ona će nestati kada se hormonski status stabilizira. Prilikom odabira vrste poroda (carski rez) laserska korekcija vida nema utjecaja na rožnicu. Utjecaj na rožnicu imaju drugi parametri poput stanja očne pozadine (fundusa ) koje je prisutno i prije trudnoće. Zbog hormonskih promjena i promjena u suznom filmu (suhoća oka) bilo bi najbolje pričekati kraj trudnoće odnosno stablilni menstrualni ciklus.

Lasersko skidanje dioptrije nakon trudnoće

Preporuka za lasersko skidanje dioptrije je da:

  • se pričeka s operacijom za vrijeme trudnoće i dojenja
  • se obavlja nakon stabilizacije menstrualnog ciklusa iza poroda.

Poliklinika Optical Express

Ako imate bilo kakva pitanja o laserskom skidanju dioptrije, nazovite stručnjake iz poliklinike Optical Express na telefon: 01/5625450. Naručite se na pregled i saznajte jeste li kandidat za lasersko skidanje dioptrije.

Pročitajte još i:

Koliko košta laserska korekcija vida i je li trajna?

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci