Koja je razlika između oftalmologa, optometrista i optičara?

Dioptrija.hr
Koja je razlika između oftalmologa, optometrista i optičara?

Vaš vid, između mnogih drugih faktora, ovisi i o pravom očnom doktoru kojemu ste se obratili u pravo vrijeme. Oftalmolog, optometrist i optičar igraju važne uloge u brizi oko vašeg vida. Međutim, nivo i vrsta obrazovanja drugačija je za svakog od njih. Donosimo odgovor na pitanje koja je razlika između oftalmologa, optometrista i optičara? 

Koja je razlika između oftalmologa, optometrista i optičara

Koja je razlika između oftalmologa, optometrista i optičara?

Oftalmolog

Oftalmolog je doktor medicine, koji se specijalizirao za očne probleme, bolesti i brigu o vidu. Razlikuju se od optometrista i optičara po nivou obrazovanja te po mogućnosti dijagnosticiranja i liječenje. Kao doktori medicine, oftalomolog je licenciran za bavljenje medicinom i kirurgijom. Oftalmolog dijagnosticira i liječi sve očne bolesti i greške, obavlja očne kirurške zahvate te prepisuje naočale i leće za korigiranje vida. Mnogi oftalmolozi bave se i istraživačkim radom na otkrivanju uzroka i lijeka za očne bolesti i poremećaje.

Optical Express

Optometrist

Optometristi su zdravstveni stručnjaci specijalizirani za primarnu očnu skrb. Optometrist nije doktor medicine, već je završio studij optometrije i specijaliziran je optometriju, što u prvom redu uključuje preglede očiju i testiranje vida, prepisivanje korektivnih leća.

Optičar

Optičari su tehničari, specijalizirani za izradu, popravak i prodaju pomagala za vid. Koriste se receptima od oftalmologa i optometrista, međutim, sami ne testiraju vid i ne prepisuju korekciju vida. Optičari ne dijagnosticiraju i ne liječe očne bolesti.

Pročitajte sljedeće:

Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida

Ocjena članka:

4.83 / 5 6
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci