Što kada vam zapne kontaktna leća u oku?

Dioptrija.hr
Što kada vam zapne kontaktna leća u oku?

Prije ili kasnije, dogodi se da kontaktna leća zapne u oku. Vađenje takve leće je lako, samo prvo morate naučiti nekoliko trikova.

kontaktna leća

Kako se iz oka uklanja meka kontaktna leća?

Obično u oku zapne meka kontaktna leća. Kada se to dogodi, prvo operite ruke, a onda utvrdite gdje se točno nalazi kontaktna leća. Ukoliko je leća dobro postavljena, vjerojatno se osušila – ovo se ponekad događa, ukoliko ste recimo zaspali s kontaktnim lećama.

Optical Express

U ovom slučaju – isperite leću i oko sterilnom otopinom, otopinom za kontaktne leće ili kapima za kontaktne leće. Zatim zatvorite oko i nježno masirajte gornju leću, dok ne osjetite da se leća pomakla.

Ukoliko vam je leća i dalje zaglavljena u oku, ponovite ispiranje nekoliko puta, i često trepćite poslije svakog ispiranja. Možda će biti potrebno više ispiranja, čak do 15 minuta da bi leća postala vlažna i da bi se pomakla. Jednom kada se leća počne micati, uklonite ju kao i obično.

Ukoliko su vam oči suhe ili iziritirane nakon vađenja leće, kapajte umjetne suze. Ukoliko iritacija ne prolazi, a oči su crvene, to može biti znak abrazije rožnice te se odmah javite svom doktoru.

Kada leća nije dobro centrirana na oku, pomaknite oko u suprotnom smjeru od onog gdje se nalazi leća – npr. ukoliko mislite da vam je leća zapela ispod gornje leće, gledajte dolje.

Nježno masirajte vjeđu i češće trepćite, kako bi se leća spustila te kako biste je mogli ukloniti. Ukoliko vam je mekana leća zapela daleko ispod vjeđe, probajte staviti novu kontaktnu leću u oko i normalno trepćite. Ovo bi moglo „izvući“ zapelu leću.

Uklanjanje plinopropusne (polutvrde) leće iz oka

Ukoliko vam je ova leća zapela u oku, tehnika uklanjanja je drugačija. Nemojte masirati vjeđu, jer ove leće mogu oštetiti površinu oka. Ukoliko vam je leća zapela na bjeloočnici, lagano pritišćite vanjski rub leće, kako bi istisnuli zrak.

Druga mogućnost je korištenje pumpice, koja se prodaje u ljekarnama ili drogerijama, a treba je samo stisnuti na sredinu leće, leća će se uhvatiti za pumpicu, i tada samo nježno uklonite leću.

Ukoliko ništa od ovoga ne upali, javite se svom doktoru kako bi vam on uklonio leću.

Pročitajte sljedeće:
Veliki vodič za kontaktne leće
Bolesti oka povezane su s problemima pamćenja
3 dobra razloga za nošenje sunčanih naočala i u zimskim danima
Kontaktne leće – najčešće postavljana pitanja
Što naše oči govore kada lažemo i skrivamo emocije?
Kako prepoznati visoki očni tlak?
Što su to aberacije višeg reda u laserskoj korekciji vida?

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci