Kakve naočale su pogodne za kratkovidnost, a kakve za dalekovidnost?

Dioptrija.hr
Kakve naočale su pogodne za kratkovidnost, a kakve za dalekovidnost?

Naočale su uobičajeno sredstvo za korekciju vida i nebrojeno ljudi ih svakodnevno nosi kako bi bolje vidjeli. Dalekovidnost i kratkovidnost su dva česta problema, stoga naočale moraju biti prilagođene kako bi ispravile vid.

Koje naočale su najbolje za dalekovidnost?

Hipermetropija ili dalekovidnost je čest problem koji zahvaća 5-10% populacije. Može biti češći u slučajevima gdje roditelji imaju isti problem, no može se pojaviti i zasebno.

Optical Express

Pojavljuje se kada postoji refrakcijski problem u oku, što znači da oko nepravilno sakuplja svjetlosne zrake, stoga svjetlost ne dopire do mrežnice onako kako bi trebala.

Kod dalekovidnosti, svjetlosne zrake su sakupljene iza mrežnice umjesto na području same mrežnice. Rezultat je da će objekt koji je blizu biti zamagljen a onaj na većoj udaljenosti će se bolje vidjeti. U početku će se oko pokušati prilagoditi, što može dovesti do boli i glavobolja tijekom vremena, što je očiti znak da postoji problem s vidom.

Iako se ovo stanje ne može spriječiti, lako se može liječiti. Naočale su vrlo jednostavan, siguran i jeftin odabir.

Dioptrijske naočale za dalekovidnost su konveksne, s predznakom plus (+), te ispravljaju vid na način da lagano savijaju svjetlosne zrake prema unutra kako bi se one fokusirale na ispravnom mjestu na mrežnici.

Dioptrija će varirati zasebno od osobe do osobe. Kvalificirani optometrist i očni test dovoljni su da se odredi dioptrija. U današnje vrijeme naočale su dostupne u širokom rasponu okvira koji odgovaraju svakom stilu i mogućnostima.

Koje naočale su najbolje za kratkovidnost?

Miopija ili kratkovidnost je obrnuti problem od dalekovidnosti. Žene u prosjeku češće imaju problema s miopijom od muškaraca, a stanje zahvaća oko 25% populacije.

Također, pojedinci čiji roditelji imaju problema s miopijom imaju veću mogućnost da će je i sami imati, što se obično događa u djetinjstvu u dobi od 8-12 godina te se može pogoršati tijekom tinejdžerskih godina, kao i kasnije u životu.

Refrakcijska pogreška koja uzrokuje miopiju događa se kada se svjetlosne zrake ne savijaju na način da dopru do mrežnice kako bi trebale nego se fokusiraju ispred same mrežnice. Uzrok tome je što je očna jabučica predugačka ili je rožnica previše zakrivljena.

Kratkovidne osobe lako vide objekte s malih udaljenosti, no imaju poteškoća s viđenjem udaljenijih objekata.

Dioptrijske naočale mogu ispraviti ovaj problem vrlo brzo i jednostavno. Naočale imaju konkavne leće, koje imaju predznak minus (-). Na taj način svjetlosne zrake se savijaju ponešto prema van kako bi dosegle mrežnicu na pravom mjestu.

Testiranje vida je važno kako bi se odredila točna dioptrija. Također je važno testirati vid i kasnije ako se uoče problemi s vidom.

Većina stručnjaka preporučuje kontrolni pregled barem svake dvije godine, no važno je zakazati pregled u bilo kojem trenutku ako osjetite bilo kakve promjene u vidu. Kao i kod dioptrijskih naočala za dalekovidnost, postoji mnogo opcija i okvira koji će zadovoljiti svaki stil i budžet.

Kratkovidnost i dalekovidnost, pa i astigmatizam mogu se korigirati i laserskom korekcijom vida. Saznajte sve o laserskoj korekciji vida.

Pročitajte sljedeće:

Očni specijalisti: oftalmolozi i optometristi – znate li razliku?

Ocjena članka:

2.83 / 5 6
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci