Iritacija očiju - što je uzrokuje i kako je izbjeći?

Dioptrija.hr
Iritacija očiju - što je uzrokuje i kako je izbjeći?

Iritacija očiju čest je problem u današnje vrijeme

Između ostalog, suho vrijeme također može uzrokovati iritaciju očiju i bitno je brzo pronaći rješenje. Iritacija očiju nije rijetka, a mi vam donosimo nekoliko stvari koje mogu uzrokovati tu iritaciju te kako ih riješiti. Ukoliko ovi savjeti ne pomažu, potražite liječničku pomoć.

Alergije

Vaše oči vam daju do znanja da je krenula sezona alergija ili da vam smeta dlaka od partnerovog ljubimca. Oči vas svrbe, suze, natečene su i crvene su. Malo je reći da je nastupila iritacija očiju. Ovo su sve znakovi alergijskog konjunktivitisa.

Optical Express

Rješenje:
Probajte s kapima za oči i antihistaminskim lijekovima. Hladni oblozi ublažit će svrbež.

Napomena:
Iritacija očiju može nastupiti i nakon izlaganja dimu, kloriranoj bazenskoj vodi te čak i zraku u unutarnjim bazenima. Isperite oči s čistom, toplom vodom i koristite umjetne suze kako biste umirili iritaciju.

Strani objekti

Pijesak, prljavština i piljevina također uzrokuju iritaciju očiju. Također mogu uzrokovati ogrebotine na rožnici.

Simptomi:

Bol (koja se pogoršava kada otvorite ili zatvorite oči), crvenilo, suzne oči i osjetljivost na svjetlo

Rješenje:
Ukoliko imate osjećaj da vam je nešto u oku, probajte to isprati vodom. Nemojte dirati oko ili pokušavati ukloniti objekt iz oka. Držite oko zatvorenim, koliko god je to moguće i potražite liječničku pomoć.

Kontaktne leće

Ukoliko ih ne koristite pravilno ili ne održavate higijenu oka, nastupit će iritacija očiju. Kroz duži period, kontaktne leće mogu isušiti vaše oči. Nikad ih nemojte nositi ukoliko su vam oči crvene ili iziritirane.

Rješenje:
Isperite i očistite vaše leće otopinom za leće i mijenjajte ih po uputi liječnika. Ukoliko su vam oči suhe, savjetujte se s doktorom oko promjene leća.

Infekcija

Crvene oči i svrbež mogu biti znak konjunktivitisa uzrokovanog virusom ili bakterijom. Također možete primijetiti iscjedak te vam se na očima mogu stvarati krastice od iscjetka. Obično počinje s jednim okom i proširi se na drugo. Ova iritacija očiju nije bezazlena, jer možete zaraziti druge ljude.

Rješenje: Probajte s hladnim oblozima, kako biste ublažili svrbež. Doktor će vam reći je infekcija virusna ili bakterijska te će vam preporučiti način liječenja. Već rizik od ove infekcije imat će osobe koje nepravilno koriste leće te one koje ne skidaju šminku i ne čiste područje oko očiju.

Simptomi će uključivati crvene oči, suzenje očiju, bol, osjetljivost na svjetlo te zamagljen vid. Možda ćete imati osjećaj da imate nešto u oku.

Medicinska stanja

Reumatoidni artritis i Sjögrenov sindrom uzrokovat će sindrom suhog oka, kao i mnogo ozbiljnije probleme, a ne samo ovo što zovemo iritacija očiju.

Iritacija očiju – kako je izbjeći u 4 jednostavna koraka

1. Dajte svojim očima odmora: često mijenjajte maskaru i nemojte dijeliti svoju šminku. Nosite sunčane naočale te nosite zaštitne naočale ukoliko postoji mogućnost ozljede oka.

2. Neka vam oči budu vlažne: iritacija očiju nastupit će češće kod ljudi koji imaju suhe oči. Klonite se dima te pripazite na klimu. Isto tako, ukoliko koristite neke lijekove, raspitajte se kod liječnika mogu li uzrokovati iritaciju očiju.

3. Budite oprezni s kontaktnim lećama: održavajte higijenu leća, mijenjajte ih po liječničkim uputama te obavezno perite ruke prije nego stavljate kontaktne leće

4. Posjećujte oftalmologa: redovito idite na oftalmološke preglede, a ukoliko primijetite da nešto nije u redu s vašim očima i vidom, odmah se javite liječniku.

Pročitajte sljedeće:
Alergija – kako je spriječiti i liječiti?
Veliki vodič za kontaktne leće
Zašto smo bolesni kada se mijenjaju godišnja doba?
Vodič kroz operaciju sive mrene – kako je prepoznati i liječiti
Ukloniti astigmatizam laserskom korekcijom – je li moguće?
Kako su oči povezane s našom kralježnicom?

Ocjena članka:

5.00 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci