Razvijanje vida kod djece: koje su igre primjerene za dječju dob?

Dioptrija.hr
Razvijanje vida kod djece: koje su igre primjerene za dječju dob?

Novorođenčad može vidjeti samo 20-30 cm u daljinu, dok je sve ostalo u magli. Jak i razvijen vizualni sistem važan je za cjelokupni dječji razvoj, jer 80% naučenog u prvih 12 mjeseci dolazi kroz oči. Donosimo vam nekoliko aktivnosti za razvijanje vida kod djece.

razvijanje vida kod djece

Stoga roditelji i skrbnici mogu imati mnogo koristi od raznih igračaka te aktivnosti za razvijanje vida kod djece. Potrebno je kroz igru stimulirati i izoštriti djetetov vid.

Optical Express

Bonus: igranje s vašom djecom otpušta hormon oksitocin i kod vas i kod vašeg djeteta. Ponekad nazivan „hormonom ljubavi“, oksitocin pozitivno utječe na međusobnu povezanost i ostala socijalna i emocionalna ponašanja.

Aktivnosti za razvijanje vida kod djece mlađe od 5 mjeseci

Kao i kod svih ostalih aktivnosti vezanih uz djecu, važno je zadržati granice onoga što je primjereno u određenom periodu razvoja. Prema AOA (American Optometric Association), većina aktivnosti za razvijanje vida kod djece mlađe od 5 mjeseci trebala bi biti usmjerena na stimulaciju djetetova osjetila vida.

Za nešto stariju djecu, potrebno je razvijati i izoštriti općenite pokrete očiju, uključujući i koordinaciju između očiju i ruku koja je potrebna za pisanje, sportove, diskriminaciju oblika i veličina potrebnih za čitanje, kao i vizualizaciju te vizualne memorijske vještine potrebne za razumijevanje te mogućnost vizualizacije apstraktnih pojmova.

Slijede 3 aktivnosti za 3 različita stupnja razvoja koje možete isprobati sa svojim djetetom

Aktivnosti za razvijanje vida kod djece za 3 različita stupnja razvoja

Novorođenčad

Kada je dijete dovoljno razvijeno da može samostalno sjediti, jednostavna igra kotrljanja loptice može stimulirati percepciju dubine te praćenje i pokrete očiju.

Izaberite mekanu lopticu (ako je moguće visokog kontrasta), te je polako udaljavajte od djeteta. Iako je u ovom slučaju cilj stimulirati djetotov vid, imajte na umu i verbalni kao i socijalni razvoj. Opisujte djetetu što radite i potičite ga na komunikaciju.

Mlađa i predškolska djeca

Sada se sa svojim mališanom možete igrati na kompleksnijoj razini. Isprobajte puzzle koje su primjerene za djetetovu dob ili neku vrstu slagalica, također primjerenu djetetovoj dobi kako biste postigli prostornu svjesnost kod djeteta. 

razvijanje vida kod djece

Školarci

Slobodno izvadite tablet za igrice poput spajanja točkica, ispunjavanja praznina, prolaženje kroz labirinte i slično kako biste poboljšali fine motoričke vještine, koordinaciju oko-ruka, kao i vještinu praćenja očima.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci