Kako plavo svjetlo utječe na dječje oči - opasnosti digitalnih uređaja

Dioptrija.hr
Kako plavo svjetlo utječe na dječje oči - opasnosti digitalnih uređaja

Za dijete monitor može biti distrakcija, no za mlade oči može biti i smetnja. Danas djeca počinju koristiti digitalne uređaje čim ih njihovi mali prsti mogu nositi – 72% djece koristi se tabletima i smartphoneovima, a više od jedne trećine njih ima manje od dvije godine. Kako plavo svjetlo utječe na dječje oči?

kako plavo svjetlo utječe na dječje oči

Iako ih takvo iskustvo može učiniti spretnijima i pomoći u razumijevanju tehnologije, istraživanja pokazuju kako efekti plavog svjetla koje dolazi od monitora video igara, mobitela, tableta, računala i televizora mogu utjecati na vid djeteta kao i njihovo sveukupno zdravlje.

Optical Express

To ne znači da biste im u potpunosti trebali zabraniti korištenje tih uređaja. Izloženost plavoj svjetlosti može se ublažiti promjenama u navikama i zaštitom.

Kako plavo svjetlo utječe na dječje oči?

Zašto plavo svjetlo?

Plavo svjetlo, koje je dio spektra vidljivog ljudskom oku, osigurava dobro osvjetljenje te može pojačati osjećaj dobrog raspoloženja. To bi moglo objasniti zašto djecu toliko privlači svjetlost raznih uređaja.

No efekt plavog svjetla na vid može biti potencijalno opasan, ovisno o količini vremena koje dijete provede pred ekranom. Kako plavo svjetlo utječe na dječje oči? Njihove još nedovoljno sazrele oči nisu razvile zaštitne pigmente koji bi filtrirali dio plave svjetlosti koja dolazi cijelo vrijeme kroz zaslon uređaja.

Među vodećim rizicima izloženosti plavoj svjetlosti je smanjenje izlučivanja melatonina, hormona koji je odgovoran za spavanje. Dugotrajna izloženost nedostatku dubokog sna može dovesti do problema u ponašanju te nakupljanju težine zbog prejedanja.

Plavo svjetlo također može pridonijeti retinalnom stresu, što može dovesti do rane makularne degeneracije.

Kako plavo svjetlo utječe na dječje oči i zašto im je potrebna zaštita?

Jedan od najlakših načina kako zaštititi djetetov vid od efekata plavog svjetla je da ograničite vrijeme provedeno na elektroničkim uređajima. Liječnici sugeriraju kako bi bilo dobro ugasiti uređaj najmanje jedan sat prije polaska na spavanje. U međuvremenu, mogli biste poticati dijete na čitanje knjiga.

Također, moguće je prigušiti svjetlinu uređaja, što bi trebalo smanjiti količinu plave svjetlosti. Možete potražiti i zaštitu za oči. Žute polikarbonatne leće pružaju kompletnu zaštitu od plave svjetlosti.

Stajati između djeteta i njegova uređaja nije lak posao, no bilo bi korisno navikavati ih da prakticiraju ove zaštitne tehnike od ranog djetinjstva. A tko zna, možda će ih i knjiga na kraju više razveseliti.

Pročitajte sljedeće: 
Plavo svjetlo – je li loše za naše oči?
Sindrom računalnog vida – kako računala utječu na vid?
Makularna degeneracija – može li aspirin utjecati na vid?
Djeca kojima je dijagnosticiran ADHD mogla bi imati problema s vidom
Koju boju očiju će imati vaše dijete?
Popis dobrih namirnica za oči
Koja je dobna granica za lasersku korekciju vida?

Ocjena članka:

3.17 / 5 18
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci