Zaštita očiju tijekom zime - donosimo nekoliko savjeta za vas!

Dioptrija.hr
Zaštita očiju tijekom zime - donosimo nekoliko savjeta za vas!

Zaštita očiju tijekom zime iznimno je važna – sjetite se samo kako zima može utjecati na vaše tijelo – hladne ruke i noge, ispucane usne i koža. To su samo neke pojave, posljedice suhog i hladnog zraka tijekom ovog dijela godine.

Kada ste zimi na otvorenom, hladan i suh zrak pogoduje isparavanju suznog sloja koji čisti i vlaži oči. To uzrokuje iritacije, „štipkanje“ i žarenje očiju. Također vam neće biti mnogo ugodnije i u zatvorenim prostorima je je i u njima zrak često isušen zbog grijanja. Nadalje, zimski sportovi poput skijanja ili radova na otvorenom poput čišćenja snijega mogu uzrokovati da čestice poput snijega, leda ili nečistoća ulete u vaše oči.

Dakle, zaštita očiju tijekom zime iznimno je važna, ali nije komplicirana. Samo slijedite ova četiri jednostavna koraka:

Držite sunčane naočale pri ruci

Ne, vaše sunčane naočale nisu rezervirane samo za ljeto. Čak i tijekom oblačnih dana, UV zrake mogu doprijeti do vaših očiju. A ako ima i snijega, UV zrake se reflektiraju od njega do vaših očiju, uzrokujući probleme poput jakog odsjaja. UV zrake mogu potencijalno dovesti do mnogo ozbiljnijih problema poput katarakte ili makularne degeneracije. Pobrinite se da vaše sunčane naočale zaustavljaju 99-100% UV-A i UV-B zraka kako biste u potpunosti zaštitili svoj vid.

Optical Express

Nosite zaštitne naočale

Jeste li entuzijast kada su u pitanju zimski sportovi? Pobrinite se da nosite zaštitne UV blokirajuće naočale dok sudjelujete u aktivnostima poput skijanja ili snowboardanja kako vas sunce ne bi zaslijepilo. Zaštitne naočale vas također štite od čestica leda i snijega koje vam mogu uletiti u oči.

Uložite u ovlaživač i filter zraka.

Ovlaživači su korisni jer održavaju vašu kožu i oči dovoljno vlažnima dok ste u zatvorenim prostorima. Oni će vam pomoći da ne trljate suhe oči, što može oštetiti vanjske slojeve oka. Ako vas zadesi sindrom suhog oka, koristite očne kapi za ovlaživanje poput umjetnih suza.

Jedite zdravo

Hladno vrijeme je idealno za grickanje svega i svačega, no jedenje bogato nutritivne hrane može biti ključno kako biste sačuvali oči (i ostatak tijela) zdravima tijekom cijele godine.

Od pomoći mogu biti i multivitamini, kao i dijeta bogata antioksidansima (uključujući voće i povrće, osobito zeleno povrće poput špinata i kelja) i beta-karotenom (poput mrkve).

Četiri najčešća problema s očima tijekom zime

Problem #1 – Suhe oči

 • hladno vrijeme i vjetar mogu isušiti vaše oči, a u nekim slučajevima vaše oči ne mogu proizvesti količinu suza koja je potrebna kako bi se vlažnost oka zadržala. Također, tu je i smanjena vlažnost u domu i uredu kada je grijanje upaljeno, a prozori zatvoreni.

Što uraditi?

 • zaštitite oči zaštitnim naočalama kada ste vani, posebice pri vjetrovitom danu ili kada sudjelujete u sportovima poput skijanja ili klizanja
 • nabavite ovlaživač zraka kako biste ovlažili zrak u prostorijama, što je također dobro i kada ste prehlađeni jer pomaže vašim sinusima da se ne isuše
 • povećajte unos omega-3 masnih kiselina koje pogoduju proizvodnji suza
 • hidratizirajte se, a po mogućnosti povećajte unos tekućine (juhe su odlična zimska hrana koja će vas ujedno i ugrijati) kako biste održali vlažnost očiju
 • koristite kapi za oči koje vam je preporučio liječnik
 • budite svjesni svih lijekova koje konzumirate, poput antihistaminika, pilula za spavanje, pilula protiv bolava i ostalih koji bi mogli utjecati na proizvodnju vlažnosti u oku.

Problem #2 – Pretjerano suzenje očiju

 • s druge strane spektra, nekim ljudima oči suze više pri hladnom vremenu i vjetru. To postaje iznimno neugodno kada vam zbog suznih očiju vid postane zamagljen.

Što uraditi?

 • Kao i u slučaju suhih očiju, zaštitite oči sunčanim ili zaštitnim naočalama
 • Dok brišete suzne oči koristite čistu tkaninu i rupčiće kako biste reducirali širenje klica, koje bi mogle dovesti do prehlada i infekcija.

Problem #3 – Crvene i natečene oči 

 • Ako su vam oči crvene i natečene to može biti iz razloga suženih krvnih žila u području oko očiju. To može uzrokovati i grčeve u vjeđama, pretjerano suzenje očiju i zamagljen vid.

Što uraditi?

 • nosite sunčane ili zaštitne naočale, koje mogu pomoći i pri zaštiti od UV-zračenja. To je još značajnije tijekom zime kada se snijeg reflektira od snijega i leda te može voditi do upale rožnice.

Problem #4 – Žarenje očiju 

 • U ekstremno hladnim i vjetrovitim uvjetima nemojte forsirati držati oči otvorenima jer se rožnica doslovno može zamrznuti. To može biti vrlo bolno te rezultirati zamagljenim vidom, osjetljivošću na svjetlo te stezanje u vjeđama.

Što uraditi?

 • nosite sunčane ili zaštitne naočale kako biste zaštitili oči od ekstremne hladnoće
 • kontaktirajte liječnika ako osjećate jaku bol ili osjećaj žarenja u očima

Zaštita očiju tijekom zime jednostavan je zadatak, međutim često to zanemarujemo. Čuvajte svoje oči.

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci