Što je pterigij (vanjska mrena) i kako ga liječiti?

Dioptrija.hr
Što je pterigij (vanjska mrena) i kako ga liječiti?

U prošlom smo članku pisali o problemu pojave pinguencule na oku koja se razvija ukoliko je oko izloženo jakom UV zračenju, jakom suncu i vjetru. Iz istih se razloga pojavljuje pterigij s nosne strane bjeloočnice, no i iz razloga pretjerane izloženosti oka prašini i manjku vlage u zraku. Tu izraslinu na konjunktivi (spojnici) karakterizira crvenilo, upalni procesi i svrbež, a mnogostruko je učestalija pojava kod muškog, nego kod ženskog roda.

Sve osobe koje borave često na otvorenom, osobe koje imaju terenski posao, trebale bi imati na umu da se nastanak nekih očnih bolesti može spriječiti pravovremenom adekvatnom zaštitom očiju – prvenstveno nošenjem adekvatnih sunčanih naočala koje 100% štite od UV zračenja. Tako se može prevenirati i nastanak pterigija – vaskularizirane duplikature spojnice koja prelazi na rožnicuUglavnom je locirana na srednjem dijelu oka, a budući da može narasti, može biti vrlo neugodna i zakloniti vidno polje. Osobe koje često i mnogo borave kraj ili na vodi (moru) najpodložnije su nastanku te izrasline na oku (sportaši, ribari, moreplovci).

Optical Express

Što je pterigij?

Pterigij je u svojem sastavu kompleksan, te se sastoji od 7 dijelova:
Fuksove pjege, Stokerove linije, kapuljače, glave (vrh koji je uzdignut), tijela, gornjeg ruba i donjeg ruba.
Položaj Stokerove linije u blizini glave pterigija može ukazati na smjer rasta pterigija.

Simptomi pterigija

Simptomi koji karakteriziraju pterigij su suhoća očiju, neugodan osjećaj tvrdoće u oku, svrbež i intenzivno crvenilo. Ukoliko se pterigij znatno proširi na rožnicu, ta izraslina može uzrokovati oštećenje rožnice čime može znatno degradirati vid.

Liječenje pterigija

Liječi se rasponom lijekova; od fiziološke otopine pa sve do operativnih zahvata u najozbiljnijim slučajevima. Pterigij može biti recidivna bolest, tj. može se vratiti i nakon uklanjanja istog.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci