Usher sindrom ili gluhosljepoća – uzroci, simptomi i liječenje

Dioptrija.hr
Usher sindrom ili gluhosljepoća – uzroci, simptomi i liječenje

Usher sindrom (US) najčešći je genetski poremećaj koji utječe na vid i sluh. Uvršten je u klasifikaciju gluhosljepoće jer uključuje istovremeno osjetilno oštećenje i sluha i vida.

Usher sindrom je recesivna bolest, a to znači da ju osoba nasljeđuje od oba roditelja. Osoba koja naslijedi promijenjeni gen od samo jednog roditelja nema sindrom, u tom slučaju ona je nositelj sindroma. U slučaju kada oba roditelja u sebi nose gen Usher sindroma, šanse su 1:4 da će njihovo dijete imati Usher sindrom.

Optical Express

Usher sindrom - vrste i simptomi

Glavni simptomi su oštećenje sluha (gluhoća ili nagluhost) i progresivni gubitak vida uzrokovanog bolesti oka zvanom retinitis pigmentosa (RP).

Postoje 3 vrste Usher sindroma:

  • Tip 1
  • Tip 2
  • Tip 3

Tip 1 Usher sindroma

Djeca koja imaju tip 1 Usherovog sindroma rađaju se potpuno gluha i imaju poteškoća s ravnotežom. Većini djece ne pomaže ni slušni aparatić. Jako je bitno da se roditelji konzultiraju sa stručnjacima kako bi što prije pronašli najbolju metodu za liječenje njihovog djeteta.

Tip 2 Usher sindroma

Kod tipa 2 opažena je umjerena ili prirođena gluhoća. Pigmenta retinitis počinje se razvijati oko kraja adolescentskog razdoblja ili nakon navršenih 20 godina. Razvoj noćne sljepoće počinje u dobi od 29 do 31 godine.

Tip 3 Usher sindroma

Djeca koja imaju tip 3 Uherovog sindroma pri rođenju imaju normalan sluh, no s vremenom on počinje slabiti kao i vid. Sluh se gubi najčešće za vrijeme adolescencije. Problemi s noćnim vidom se također pojavljuju u adolescenskoj dobi, a sljepoća dolazi u srednjim godinama života.

Pročitajte: Razvoj vida kod beba u prvoj godini života

Usherov sindorm – liječenje

Lijeka za Usherov sindrom još nema, a liječenje uključuje kontroliranje problema sa sluhom, vidom i ravnotežom. Rana dijagnoza pomaže djetetu i roditeljima na pripremu i edukaciju o Uhsherovom sindromu. Liječenje može uključivati slušni aparatić i ugradnju umjetne pužnice. Osim toga, važno je raditi na znakovnom jeziku, Brailleovom pismu i orijentaciji.

Prema nekim istraživanjima, vitamin A može usporiti progresiju (RP). Ako su trudne ili planiraju trudnoću, žene bi trebale biti oprezne s uzimanjem suplemenata vitamina A te se posavjetovati s lječnikom.

Možda će te zanimati:

Djeca kojima je dijagnosticiran ADHD mogla bi imati problema s vidom

Ocjena članka:

4.50 / 5 2
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci