Ruptura makule - uzroci, simptomi i liječenje

Dioptrija.hr
Ruptura makule - uzroci, simptomi i liječenje

Makula ili žuta pjega je malo područje u samom središtu mrežnice. Upravo makula je odgovorna za vidnu oštrinu i boje, jer se svjetlosne zrake usmjeravaju na mrežnicu, nakon čega se prenose do mozga i tumače kao slika koju vidimo. Ruptura makule je oštećenje tkiva mrežnice u predjelu žute pjege, koji može zahvatiti cijelu debljinu mrežnice – od unutrašnje granične membrane (lamina limitans interna) do vanjskog sloja koji se sastoji od fotoreceptora.

Ruptura makule – uzroci

Uzroci rupture makule mogu biti traumatski i netraumatski. Netraumatski uzroci povezani su sa starenjem i obično se pojavljuju kod osoba starijih od 60 godina, dok se traumatski uzroci odnose na rjeđe slučajeve i uključuju ozljede oka s dugoročnim oticanjem makule. Starenjem, gel koji popunjava unutrašnjost oka tj. staklovina, se smanjuje i povlači od makule, a kada se gel pripoji makuli dolazi do trakcije odnosno povlačenja makule od staklovine, čime se makularno tkivo rasteže i stvara otvor ili rupturu. Takvo oštećenje se može pojaviti u ljudi koji su veoma kratkovidni odnosno ne vide jasno na daljinu, a u velikoj većini slučajeva uzrok nije poznat i tada kažemo da je poremećaj “idiopatski”.

Optical Express

Možda će te zanimati: Očna stanja koja trebate pratiti poslije 40-e!

Ruptura makule – simptomi

U početku formiranja rupture makule simptomi su vrlo blagi i neprimjetni. Može doći do blagog zamagljenja vida u centralnom dijelu te do laganog iskrivljenja slike. Ti simptomi obično se otkrivaju sasvim slučajno, prilikom zatvaranja zdravog oka i zato često dugo ostaju neotkriveni. Samo u rijetkim slučajevima se javlja ruptura makule na oba oka istovremeno. U nekim slučajevima ruptura nastaje naglo i pacijent može točno opisati trenutak u kojemu su se pojavili simptomi.

Osim ovih, početnih simptoma postoje i razvijeni simptomi rupture makule i oni najčešće uključuju:

• Smanjenu sposobnost uočavanja detalja prilikom fokusiranja na neki predmet neovisno o udaljenosti na kojoj se nalazi
Zamagljen vid te se pacijentu čini kao da gleda kroz gustu maglu ili zamagljeno staklo
• Može se pojaviti tamna ili slijepa mrlja u sredini vidnog polja koja ne utječe na periferni vid

Prilikom rupture makule pacijent neće sasvim izgubiti vid na zahvaćenom oku. I dalje će imati periferni vid i moći će s tim okom da gleda sa strane, a zdravo oko će preuzeti funkciju vida i biti će moguće koliko – toliko normalno funkcionirati. Jedan od načina otkrivanja ove bolesti je i Amslerov test. Koriste ga specijalisti za vid pri otkrivanju problema s vidom koji proizlaze iz oštećenja makule ili vidnog živca.

Ruptura makule – liječenje

Oštećenja mogu biti uzrokovana makularnom degeneracijom, glaukomom i drugim bolestima oka. Amslerov test je vrlo koristan u otkrivanju mogućih problema s vidom.
Više od 10 godina za liječenje cjelovitog defekta makule koristi se operacija zvana vitrektomija (lat. pars plana vitrectomia). Liječenje je nužno, naime ukoliko se ovo oštećenje ne liječi, slijepa točka u centru vida se samo u iznimno rijetkim slučajevima može popraviti sama od sebe. Vitrektomija je kirurška tehnika koja uključuje uklanjanje staklastog tijela (želatinozno tkivo koje ispunjava unutrašnjost oka). Nakon operacije vid se vrati u određenoj mjeri, ovisno o veličini i trajanju rupture.

Prema podacima Cochrane grupe vitrektomija poboljšava oštrinu vida ispitanika s makularnom rupturom za oko 1,5 liniju na testu vidne oštrine. Zatvaranje makularne rupe vitrektomijom uspješnije je od samog promatranja, što dokazuje 76% uspješnog zatvaranja u odnosu na 11% zatvaranja u skupini koja je samo promatrana. Navedeni podaci se odnose na tri studije, koje su objavljene između 1996. i 2004. godine. Provedene su u SAD-u i Velikoj Britaniji. Uključile su 270 analiziranih očiju i usporedile učinak vitrektomije i promatranja 6 ili 12 mjeseci nakon operacije. Obuhvaćena su sva istraživanja dostupna do ožujka 2015.

Osobe koje su se susrele s rupturom makule na jednom oku imaju otprilike 10% veću šansu da razviju rupturu makule i na drugom oku u odnosu na ljude koji nikad nisu imali problema s ovim defektom. Upravo su zato vrlo važni redoviti pregledi, jer tako se problem može otkriti na vrijeme te se mogu spriječiti veća oštećenja.

Pročitajte još:

Bono Vox: bolujem od glaukoma već 20 godina

Ocjena članka:

4.20 / 5 5
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci