Miastenija gravis - kako utječe na oči?

Dioptrija.hr
Miastenija gravis - kako utječe na oči?

Miastenija gravis (MG) je neuromuskularni poremećaj koji uzrokuje slabost u skeletnim mišićima koje tijelo koristi za kretanje. Dolazi do poremećaja prijenosa živčanih podražaja na mišiće i smanjena je njihova kontrakcija zbog poremećaja prijenosa živčanih podražaja na mišić. Simptomi se očituju napadima slabosti mišića. Češća je u mladih žena i starijih muškaraca, ali može se pojaviti u svakoj životnoj dobi. Simptomi se pogoršavaju s aktivnošću mišića, dok odmor smanjuje te simptome.

Miastenija gravis – autoimuna bolest

Miastenija gravis je autoimuna bolest, do nje dolazi jer imunološki sustav greškom napada zdravo tkivo. Antitijela napadaju neurotransmiter acetilkolin, primarni neurotransmiter između živaca i mišića, što rezultira mišićnom slabošću.

Optical Express

Miastenija gravis – simptomi

Kod velikog broja pacijenata, simptomi se najprije očituju u očnim mišićima. Dolazi do spuštenih očnih vjeđa i stvaranja dvoslike. Ostali simptomi ove bolesti očituju se u:

  • pretjeranom umoru nakon malih opterećenja,
  • otežanom disanju i govoru,
  • umoru i
  • promuklom glasu.

Miastenija gravis – liječenje

Ne postoji izravan lijek za ovu bolest, a cilj liječenja jest kontroliranje aktivnosti imunološkog sustava. Antikolinergici i plazmafereza ublažavaju simptome dok kortikosteroidi, imunosupresivi i timektomija (uklanjanje prsne žlijezde) smanjuju autoimunu reakciju. Izmjenom plazme također dolazi do poboljšanja snage u mišićima, jer se tako uklanjaju štetna antitijela. Imunosupresivi prekidaju autoimunu reakciju i usporavaju tijek bolesti, ali simptome ne ublažavaju brzo. Kod pacijenata sa miastenijom gravis potreban je veliki zaokret u životnim navikama, preporuča se mnogo odmaranja te izbjegavanja stresa i izloženosti toplini.

Pročitajte sljedeće:

Bono Vox: bolujem od glaukoma već 20 godina

Ocjena članka:

2.00 / 5 4
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci