Katarakta (mrena) kod beba: kako je prepoznati i liječiti?

Dioptrija.hr
Katarakta (mrena) kod beba: kako je prepoznati i liječiti?

Katarakta (mrenakod beba naziva se još i prirođena katarakta. Dječja mrena vodeći je uzrok izlječive sljepoće i čini je oko 7-20% sljepoće u djece. Rano otkrivanje i pravovremeno liječenje su od iznimne važnosti.

katarakta (mrena) kod beba
Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Što je katarakta (mrena) kod beba?

Prirođena katarakta ili mrena je zamućenje leće oka koja je prisutno kod djeteta prilikom rođenja. Infantilna katarakta je zamućenje leće koje nastaje tijekom dojenačke dobi. Kongenitalna katarakta (mrena) je zamućenje leće koje nastaje tijekom uterinog razvoja djeteta ili odmah nakon rođenja. Obzirom da je prvih 6 godina kod djece vrlo osjetljivo na razvoj i sazrijevanje vidnih putova i vidne kore, vrlo je važno kongenitalnu kataraktu (mrenu) liječiti u vrijeme tog perioda kada su promjene vidnog sustava reverzibilne.

Zašto nastaje katarakta (mrena) kod beba?

Zamućenje leće može se dogoditi zbog mutacije gena ili kromosoma, virusnih bolesti tijekom trudnoće, metaboličkih bolesti, ozljeda, zbog prekomjernog uzimanja lijekova, hipovitaminoze, pothranjenosti i ionizacijskog zračenja. Gotovo trećina slučajeva se ipak ne može etiološki objasniti.

Optical Express

Kako prepoznati kataraktu (mrenu) kod beba?

Ukoliko primijetite bijeli odsjaj u zjenici, a dijete slabije prati pokrete i predmete, žmirka ili okreće glavicu stalno pod jednim kutem, bilo bi dobro posjetiti oftalmologa. Oftalmolog će napraviti detaljan pregled. Prozirnost leće se može ustanoviti već pri rođenju i to prosvijetljavanjem oftalmoskopom. Djeca s jačim zamućenjem leće imaju vrlo lošu vidnu oštrinu, pa razvijaju ambliopiju i strabizam.

Kako se liječi katarakta (mrena) kod beba?

Kada je zamućenje leće toliko da onemogućava razvoj vida i vidne oštrine, jedino je rješenje operacija. Kod tek rođenih beba većina kirurga preferira pričekati prva 4 tjedna života. Mrene na jednom oku (jednostrane mrene) se operiraju u dobi od 4 do 6 tjedana života, a bilateralne (na oba oka) mrene se operiraju  u dobi od 6 do 8 tjedana života.

U većini slučajeva katarakta se kod beba uklanja, a djeci je omogućen normalan razvoj vida. Operacija se izvodi u općoj anesteziji pod operacijskim mikroskopom.
 
Najčešća pojava katarakte (mrene) događa se ipak zbog zamućenja očne leće zbog starenja. Katarakta (siva mrena) je bezbolna, a oboljeli najčešće dolaze na pregled zbog postupnog gubitak vidne oštrine, kojeg pripisuju promjenama dioptrije, što im znatno otežava svakodnevne aktivnosti poput gledanja televizije, čitanja, vožnje itd.

Operacija sive mrene – vodič kroz uzroke, simptome, operaciju i liječenje

Prvi očni pregled

Ako vaše dijete ne pokazuje simptome problema s vidom, bez obzira na to trebalo bi napraviti pregled vida u dobi oko 3 godine starosti.

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci