Blefaroplastika ili podizanje kapaka - iskustva, cijene, što je to i je li trajno?

Dioptrija.hr
Blefaroplastika ili podizanje kapaka - iskustva, cijene, što je to i je li trajno?

Zbog starenja ili nekih zdravstvenih stanja može se formirati višak kože na gornjim i donjim kapcima. Zbog opuštanja kapaka može vam se čak smanjiti vidno polje. Blefaroplastika, znana kao i podizanje kapaka (korekcija kapaka) je zahvat kojim se korigiraju vjeđe. Što sve morate znati prije blefaroplastike reći će vam stručnjaci iz poliklinike Optical Express.

blefaroplastika ili korekcija kapaka
Photo by Richard Štefún from Pexels

Što je blefaroplastika ili podizanje kapaka (korekcija kapaka)?

Korekcija kapaka, blefaroplastika ili podizanje kapaka ispravlja obješene i vrećaste kapke. Ovim estetsko funkcionalnim kirurškim zahvatom mogu se korigirati gornje vjeđe i vrećasti nabori ispod očiju. Također se mogu smanjiti bore zbog viška kože oko očiju.

Za koga je podizanje kapaka?

Starenjem se mogu formirati nabori zbog viška kože, hipertrofije periokularnih mišića i izraženog masnog tkiva iznad i ispod očiju, zbog čega osoba izgleda starija i umornija nego što jest .

Optical Express

To se događa jer koža s vremenom prirodno slabi, gubeći zbog toga elastičnost i čvrstinu. Gornji kapci počinju se opuštati. Ponekad ovo stanje smanjuje vidno polje i ometa vid.

Vrećice ispod očiju i obješena koža obično se pogoršavaju s godinama. Vrlo često vam daju umoran izgled, što može smanjiti vaše samopouzdanje. Dobna granica za ovu operaciju ne postoji.

Postoje li neka stanja zbog kojih se blefaroplastika ne može izvesti?

Blefaroplastika ili podizanje kapaka (korekcija kapaka) je zahvat koji se izvodi u lokalnoj anesteziji, u ambulantnim uvjetima. Ne preporučuje se osobama koje imaju teže zdravstvene smetnje poput ozbiljnih srčanih problema i poremećaja zgrušavanja krvi.

Također se ne  preporučuje osobama koje se same ne mogu brinuti o postoperativnoj njezi operiranog područja. U takvim slučajevima je taj zahvat uvijek bolje učiniti u ustanovi koja pruža kontinuirani nadzor i njegu pacijenta nakon operacije.

Kako se izvodi?

Operacija se provodi u lokalnoj anesteziji. Budni ste tijekom zahvata koji traje 30-45 minuta po oku, ovisno o anatomskoj građi vašeg kapka. Zahvat se može izvesti na gornjim i donjim očnim kapcima, odvojeno ili istodobno.

Anestetik se nježno aplicira tankom iglicom u područje kože oko očiju uz minimalnu nelagodu koja traje najviše 1 minutu, nakon čega zahvat postaje u potpunosti bezbolan.

Nakon zahvata vas smještaju u sobu za postoperativnu njegu i odmor gdje provodite još 15-30 minuta. Nakon toga vas otpuštaju na kućno liječenje uz preporuke o njezi operiranog područja.

Koliko traje oporavak? Kada se vidi razlika prije i poslije blefaroplastike?

Rezultat je vidljiv odmah, no s obzirom na podljeve i konce nije reprezentativan. Konci se vade ovisno o tipu kože 7 do 10 dana nakon zahvata i tada je već jasna razlika prije i poslije blefaroplastike.

Prva 2 dana nakon operacije je preporučljivo kućno mirovanje zbog blažih podljeva i otečenosti, nakon čega možete normalno nastaviti sa svojim aktivnostima u manjem ili većem opsegu.

Mogu li se pojaviti komplikacije?

Komplikacije kod blefaroplastike ili korekcije kapaka su moguće kao i kod svakog zahvata. Važno je napomenuti kako su najčešće lako rješive i izrazito rijetke.

Odmah nakon zahvata može se javiti sukrvica te ponekad malo jače krvarenje iz operacijske rane. U tom slučaju rana se previje ili se doda još jedan zaštitni šav između šavova, na području pojačanog krvarenja.

Također su mogući keloidni ožiljci i hematomi koji se s vremenom spontano resorbiraju, a sve ovisi o tipu kože i stanju krvnih žila. Naravno, vaš doktor će vam sve detaljno objasniti na pregledu ili konzultacijama prije operacije.

Je li blefaroplastika trajna?

Trajnost blefaroplastike ovisi o dobi, elasticitetu kože i drugim pojedinostima, a zahvat se može ponoviti kada učinak postane slabiji, u slučaju da se koža ponovno opusti kroz određeno vrijeme.

blefaroplastika ili podizanje kapaka
Photo by Jan Krnc from Pexels

Koji je postupak za pacijenta prije zahvata blefaroplastike i poslije zahvata?

Prije zahvata blefaroplastike odnosno korekcije kapaka sa svojim kirurgom na konzultacijama ćete razgovarati o prikladnosti za blefaroplastiku.

Važno je naglasiti liječite li neke kronične bolesti i uzimate li neke posebne lijekove (npr. za razrjeđivanje krvi). U tom slučaju potrebno je napraviti dodatne pretrage putem obiteljskog liječnika.

U dogovoru s liječnikom možda ćete morati prestati uzimati lijekove koji bi mogli utjecati na sam operativni zahvat. Nakon operacije je važno pridržavati se uputa o njezi rane i mirovati što više.

Koje lijekove dobiva pacijent prije i poslije blefaroplastike i jesu li besplatni?

Prije zahvata pacijent dobiva premedikaciju za zahvat u lokalnoj anesteziji, a nakon zahvata tabletu analgetika tj. tabletu protiv bolova. Lijekove i sterilne gaze za njegu rane nakon zahvata je preporučljivo nabaviti prije zahvata.

Sterilne gaze i dezinfekcijska tekućina se kupuju u ljekarni u slobodnoj prodaji. Antibiotska mast se može dobiti besplatno putem recepta kod obiteljskog liječnika.

Koliko kontrola ima poslije zahvata blefaroplastike i jesu li besplatne?

Jedina obavezna kontrola nakon zahvata je na dan vađenja šavova 7 do 10 dana nakon operacije, ostale kontrole su po potrebi. Kontrola unutar 1 godine od zahvata je besplatna.

Blefaroplastika - cijena

Pogledajte cijene i mogućnosti plaćanja za zahvat blefaroplastike. Pregled za blefaroplastiku ćete obaviti kod stručnjaka, koji će vam detaljno objasniti cijeli postupak. Također ćete detaljno razgovarati o vašim očekivanjima i ishodu blefaroplastike.

Nakon pregleda ugovorit ćete termin zahvata a kirurg će Vam objasniti koja je opcija najbolja za Vas.

Može li se napraviti podizanje kapaka ili blefaroplastika preko HZZO-a - iskustva?

Ukoliko je riječ o funkcionalnom problemu, kada spušteni kapak utječe na vid i vidno polje, operacija se može napraviti na teret zdravstvenog osiguranja.

Međutim, ukoliko blefaroplastiku ili podizanje kapaka želite napraviti iz estetskih razloga, tada zahvat morate sami platiti.

Može li se napraviti podizanje kapaka bez operacije?

Ukoliko još baš niste sigurni da se želite operirati, možete probati nekoliko trikova koji će vam pomoći da umanjite bore oko očiju ili probate ukloniti podočnjake.

Pročitajte kako zategnuti kožu oko očiju i umanjiti bore oko očiju. Donosimo vam i 9 kućnih, isprobanih pripravaka za rješavanje podočnjaka.

Nažalost, nema prirodnog načina za podizanje kapaka.

Ocjena članka:

4.11 / 5 35
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci