MEKE LEĆE ZA DJECU: Najopširnije istraživanje do sad pokazalo nisku stopu komplikacija

Dioptrija.hr
MEKE LEĆE ZA DJECU: Najopširnije istraživanje do sad pokazalo nisku stopu komplikacija

Meke leće za djecu

Najveće retrospektivno istraživanje ikad ove vrste ispitalo je jesu li sigurne meke leće za djecu. Otkrili su vrlo nisku stopu komplikacija kod djece koja nose mekane kontaktne leće, slično kao kod odraslih.

Novoobjavljeni ishodi nude profesionalcima za njegu očiju vrijedne informacije iz stvarnog svijeta. Smatraju da dokazane metode upravljanja miopijom mogu pomoći usporiti napredovanje miopije.

Optical Express

O istraživanju

Cilj istraživanja zvanog ‘Stope neželjenih događaja u retrospektivnom kohortnom istraživanju o sigurnosti nošenja dječjih mekih kontaktnih leća: ReCSS istraživanje’ bio je odrediti koliko su sigurne meke leće za djecu i mogu li djeca uopće nositi meke kontaktne leće. Istraživanje je provedeno na 963 subjekta.

Istraživanje su proveli cijenjena neovisna istraživačica Robin Chalmers, znanstvenici CooperVisiona i Paul Chamberlain John McNally te ravnateljica Škole za optometriju i znanost vida u Sydneyju Lisa Keay.

Jesu li meke leće za djecu sigurne?

ReCSS je izmjerio stopu nuspojava kod djece kojima su propisane meke kontaktne leće prije nego što su napunili 13 godina. Cilj je bio utvrditi sigurnost nošenja među tom dobnom skupinom.

Kliničke zapise neovisno je pregledao sud za utvrđivanje dijagnoze. Trenutni su nalazi vrlo slični, no niži od stopa zabilježenih u prethodnim studijama sličnih dobnih skupina. To se vjerojatno može pripisati većem udjelu leća za jednokratnu upotrebu u trenutnoj studiji.

Istraživanje je otkrilo da je godišnja stopa incidencije upala manja od 1%. Većina tih upala bili su slučajevi konjunktivitisa i abrazije rožnice.

Autori primjećuju da je ReCSS studija utvrdila nižu stopu keratitisa nego u ostalim pedijatrijskim studijama, nudeći liječnicima i roditeljima djece sigurnost kad se koriste meke leće za djecu.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci