Neuro oftalmologija; što je i kada posjetiti neuro oftalmologa?

Dioptrija.hr
Neuro oftalmologija; što je i kada posjetiti neuro oftalmologa?

Neuro oftalmologija je specijalna grana oftalmologije koja se bavi vizualnim simptomima koji su posljedica bolesti mozga. Vizualni simptomi mogu se podijeliti na gubitak vida ili probleme s pokretima očiju. Gubitak vida može nastati zbog problema unutar vidnog živca ili njegovih veza s vizualnim dijelovima mozga.

neuro oftalmologija

Optički živac je “kabel” koji vodi te slike u mozak. Postoji nekoliko dijelova mozga koji su uključeni u preciznu kontrolu pokreta očiju. Poteškoće u tim dijelovima često uzrokuju pogrešno poravnanje očiju s dvostrukim vidom. Bilo koji od nekoliko procesa može utjecati na vidni živac ili njegove veze; uključujući moždane udare, upalu, multiplu sklerozu ili tumore.

Optical Express

Neuro-oftalmolozi su liječnici uključeni u područje neuro-oftalmologije. Neuro-oftalmolozi su završili medicinsku školu, ili neurologiju ili oftalmologiju, a nakon toga specijalizrali i neuro-oftalmologiju.

Dvojica neuro-oftalmologa objavili su razloge zašto su se odlučili baviti baš ovom disciplinom:

“Neuro-oftalmolog je često pod-specijalnost kojoj se drugi obraćaju kada je etiologija opadanja vida u pitanju. Često su jedinstveno prikladni za pružanje globalne i sveobuhvatne perspektive bilo kojem složenom medicinskom, neurološkom, oftalmološkom ili neurokirurškom slučaju. Neuro-oftalmološki pacijent često je već vidio 2, ako ne i 3 ili više drugih stručnjaka dok nam stignu na vrata.

Osobito uživamo u osjećaju zadovoljstva, medicinskog postignuća i razlike koju možemo učiniti u životu pacijenta kad je u stanju otkriti dijagnozu i liječenje stanja. Ono što neuro-oftalmologa čini jedinstvenim je globalno stajalište o integraciji i interakciji složenih i sistemskih poremećaja na vidnu funkciju.

U neuro-oftalmološkoj klinici za nas ne postoji “rutinski dan”, kao što uvijek postoji zanimljiv pacijent od kojeg možemo naučiti. Svaki dan može imati kombinaciju rožnice, mrežnice, vidnog živca, reumatološke, neurološke, zarazne ili neurokirurške varijante. “

Neurooftalmološki poremećaji i ispadi moždanih živaca

Neurooftalmološki poremećaji zahvaćaju oko, zjenicu, optički živac, vanjske mišiće oka i njihove živce te centralne putove koji kontroliraju i integriraju pokrete očiju i vid.

Tumori, upala, trauma, sistemske bolesti i degenerativni ili drugi procesi mogu utjecati na ove strukture uzrokujući gubitak vida, dvoslike, ptozu, poremećaje zjenice, periokularnu bol i glavobolju. Ispadi moždanih živaca uključuju smetnje njuha, vida, sluha, okusa, ravnoteže, mimike lica, govora, žvakanja ili gutanja

Zahvaćen može biti jedan ili više moždanih živaca.

Liječenje neurooftalmoloških poremećaja i ispada moždanih živaca ovisi o njihovom uzroku.

Uzroci gubitka vida

Gubitak vida može nastati zbog problema u oku ili njegovih veza s mozgom. Zamagljen vid na jednom oku može biti posljedica problema s lećama (naočale), mrene ili druge neprozirnosti koja blokira ulaz svjetlosti, problema mrežnice, bolesti vidnog živca ili lijenog oka (ambliopija).

Bolesti koje liječi neuro-oftalmolog

Pseudotumor cerebri (PTC) je bolest prvenstveno kod mladih žen. Iz nerazumljivih razloga, čini se da pretilost igra ulogu u bolesti. PTC rezultira povišenim tlakom unutar glave. Taj pritisak obično proizvodi glavobolju i oticanje vidnog živca. Oticanje vidnog živca može rezultirati gubitkom vida.

Optički neuritis odnosi se na upalu vidnog živca. Optički neuritis obično proizvodi zamagljen vid na jednom oku s boli ili nelagodom oko oka. Zamagljivanje vida napreduje tijekom prvog tjedna, a zatim se stabilizira nekoliko tjedana prije spontanog poboljšanja u većini slučajeva.

neuro oftalmologija

Što očekivati ​​od vašeg prvog posjeta neuro-oftalmologu

Procjena uključuje detaljna pitanja o simptomima, pregled vidnog sustava i testove za otkrivanje nistagmusa . Pregled vidnog sustava obuhvaća određivanje oštrine vida i vidnog polja, oftalmoskopiju, ispitivanje pokretljivosti očiju, pregled vjeđa i zjenica, te pregled moždanih živaca. Najčešće je potrebno učiniti neku od neuroradioloških pretraga (CT ili MR).

Pokreti očnih jabučica (bulbomotorika) se ispituju tako da bolesnik drži glavu mirno i pogledom slijedi ispitivačev prst koji se kreće do krajnjeg lijevog položaja, te zatim desno, gore, dolje, dijagonalno na svaku stranu i ravno prema bolesnikovom nosu (za procjenu akomodacije). Međutim, takvom pregledu može promaći lakša pareza očnih pokreta dovoljna da prouzroči dvoslike.

Dvoslike se mogu pojaviti zbog oštećenja bilateralne koordinacije očnih pokreta ili zbog oštećenja 3. , 4. ili 6. moždanog živca. Procjena uključuje zasebno ispitivanje svakog oka dok je drugo oko zatvoreno. Ako dvoslike postoje i kad je jedno oko zatvoreno (monokularna diplopija), najvjerojatniji uzrok je neneurološka bolest oka .

Ako dvoslike nestanu kad se jedno oko zatvori (binokularna diplopija), uzrok je vjerojatno poremećaj bulbomotorike. Paretično je ono oko koje, kad je zatvoreno, eliminira periferniju sliku. Stavljanje crvenog stakla ispred jednog oka može pomoći u identificiranju paretičnog oka, perifernija slika je crvena.

Pregledom zjenica ocjenjuje se njihova veličina, jednakost i pravilnost. U normalnim uvjetima zjenice se trenutačno (unutar 1 sek) i jednako sužavaju pri akomodaciji ili izlaganju direktnom svjetlu i svjetlu usmjerenom na drugu zjenicu.

Ako nema reakcija na svjetlo na jednom oku, tzv. testom njihajuće baterije, tj. brzim naizmjeničnim osvjetljavanjem zjenica, može se razlučiti aferentno od eferentnog oštećenja kraka refleksnog luka.

Zjenice će vam se proširiti pri prvom, a možda i sljedećem posjetu. Budući da će zjenice nakon pregleda vjerojatno i dalje biti raširene, preporuča se da izbjegavate upravljanje vozilom.

Neuro oftalmologija u budućnosti

Liječnici smanjuju vrijeme provedeno s pacijentom zbog ekonomskih pritisaka i sve većeg oslanjanja na laboratorijske testove. Neuro oftalmologija je pogođena više od ostalih specijalnosti zbog složenosti pacijenata i vremena potrebnog za neuro-oftalmološku povijest i fizički pregled

No, otvara se put boljem razumijevanju, procjeni i upravljanju mnogim neurološkim i neuro-oftalmološkim stanjima. Kako se naše razumijevanje neuroznanosti razvija, neuro-oftalmolozi postaju sve bolji u liječenju, a ne samo u dijagnozi, a pojavljuju se i nove terapije za liječenje tradicionalno razarajuće bolesti.

 

 

Ocjena članka:

3.33 / 5 9
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci