Kad zažmirite pojave se zvjezdice, boje i bljeskovi u očima?

Dioptrija.hr
Kad zažmirite pojave se zvjezdice, boje i bljeskovi u očima?

Kada ste bili dijete, jeste li znali stiskati i trljati oči zato jer ste tada mogli vidjeti zvjezdice i boje, a pojavljivali su se i bljeskovi u očima, pa čak i geometrijski uzorci? Ono što niste znali kao dijete je da je za ovu pojavu odgovoran optički podražaj fosfen. 

zvjezdice i boje u očima

Najčešći ovakvi podražaji uzrokovani su pritiskom, kada ‘trljate’ zatvorene oči. Ovaj fenomen poznat je još od antike te su ga opisivali i stari Grci.

Optical Express

Zašto se pojavljuju zvjezdice, boje i bljeskovi u očima?

Čak i kada zatvorimo oči, aktivnost u mrežnici ipak posve ne prestaje i u njoj se neprestano pojavljuju mali fotonski naboji koji uzrokuju zvjezdice, boje i bljeskove u očima, odnosno – apstraktne svjetlosne uzorke.

Ove uzorke možemo vidjeti i kada gledamo u jaki izvor svjetlosti. Čak i osobe koje su bez vida ostale tijekom života doživljaju ovaj fenomen.

Kada se obratiti liječniku?

Ovaj fenomen je sam po sebi bezopasan, ali može biti i posljedica nekih medicinskih stanja. Uzrokovat će ih i migrene – kada migrene uzrokuju probleme s vidom, uz bol i mučninu, onda se nazivaju očne migrene.

Također, ovaj je fenomen povezan za multiplom sklerozom – potencijalni i česti simptom multiple skleroze je i optički neuritis.

Ukoliko vrlo često vidite zvjezdice i boje, a i bljeskovi u očima se pojave bez da trljate oči i pokušavate na druge načine potencirati ovaj fenomen, svakako se odmah javite svom liječniku.

Plutajuće čestice u očima – uzroci, simptomi i liječenje

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci