Sunčane naočale kroz povijest - kako su se razvijale?

Dioptrija.hr
Sunčane naočale kroz povijest - kako su se razvijale?

Sunčane naočale štite naše oči, mogu nas učiniti cool ili odaslati poruku da pratimo trendove.  No znate li išta o tome kako su se sunčane naočale kroz povijest razvijale?

Prapovijest sunčanih naočala

Inuiti su kreirali prve sunčane naočale od morževih kljova u kojima su izdubili male ureze. Na taj način su blokirali sunčeve zrake i sprječavali snježno sljepilo.

prapovijest sunčanih naočala
Caption
Optical Express

Sunčane naočale - 1100.

Kineski suci su nosili naočale sa zatamljenim kvarcnim lećama, no ne zbog zaštite od sunca. Razlog je bio prekriti izraz lica za vrijeme ispitivanja svjedoka.

povijest sunčanih naočala

1700tih naočale su bile hit među plemstvom

U ovo vrijeme bile su poznate naočale zvane „gondola naočale“. Nosilo ih je plemstvo kako bi zaštitilo oči od odbljeska vode u Veneciji.

plemstvo je voljelo cvike

1920-ih zvijezde nijemog filma obožavale su sunčane naočale

Zvijezde nijemog filma popularizirale su sunčane naočale. Koristile su ih kako bi izbjegli prepoznavanje, no sumnja se da su na taj način sakrivali crvenilo očiju uzrokovano od prejakih reflektora korištenih na filmskim setovima.

sunčane naočale

Sunčane naočale kroz povijest: 1936.

Edward Land ne samo da je izumio Polaroid kameru, već je izumio novitet među sunčanim naočalama – polarizirane leće.

sunčane naočale kroz povijest

Ray-Ban Aviator puštene su u prodaju 1937.

Izvorno razvijene za vojne svrhe, Ray-Ban Aviator naočale, s poznatim metalnim okvirima, puštene su u prodaju 1937. godine. To su također prve naočale kod kojih su se koristile polarizirane leće.

sunčane naočale kroz povijest

1950-ih nosile su se naočale mačkastog oblika

Ništa ne simbolizira bolje 1950-e godine od okvira mačkastog oblika. Zvijezde poput Marilyn Monroe popularizirale su ovaj sofisticirani stil, koji je popularan i danas.

sunčane naočale kroz povijest

Ray-Ban Wayfarer lansirane su 1952.

Lansirane 1952, Ray-Ban Wayfarer naočale mogle su se vidjeti na legendama poput Jamesa Deana u filmu Buntovnik bez razloga. Dan danas su izbor mnogih.

sunčane naočale kroz povijest

1960-ih i Prljavi Harry je nosio sunčane naočale

Ray-Ban Balorama naočale našle su se na sceni 1960-ih, no postale su izuzetno popularne kada su nošene u filmu Prljavi Harry

sunčane naočale kroz povijest

Sunčane naočale kroz povijest: 1970-e

U 1970-ima, svjetlije leće su su postale modni trend koje su popularizirale zvijezde filmova Annie Hall i Klute. Dobra strana ovakvih naočala jest što se mogu nositi i u zatvorenim prostorima, pogotovo u noćnim klubovima.

sunčane naočale kroz povijest

Sunčane naočale kroz povijest: 1980- e

Ovakve naočale su postale boom zahvaljujući pop zvijezdama. Danas ih vole nositi reperi i rock zvijezde.

sunčane naočale kroz povijest

Sunčane naočale danas

Ljudi diljem svijeta obožavaju sunčane naočale ne samo kako bi izrazili svoj jedinstveni stil, već i zbog UV zaštite i ugodnosti dok se zabavljaju u aktivnostima na suncu.

To je ujedno i razlog zbog čega je 95.9 milijuna sunčanih naočala prodano u Americi tijekom 2014. godine, a postoji i datum koji se obilježava nošenje sunčanih naočala a slavi se 27. svibnja. (National Sunglasses Day). Saznajte kakve sunčane naočale odgovaraju vašem licu.

sunčane naočale kroz povijest
izvor: eyesiteonwellness

Ocjena članka:

4.00 / 5 3
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci