Kako anksioznost može utjecati na probleme s vidom?

Dioptrija.hr
Kako anksioznost može utjecati na probleme s vidom?

Vidni problemi vezani uz anksioznost mogu pogoditi samo jedno oko, a mogu naizmjenično ili istovremeno pogađati oba oka.

anksioznost

Kako anksioznost utječe na vid i koji su simptomi?

vizualne poteškoće poput viđenja nepostojećih objekata poput zvjezdica, titranja, zamagljenja, aureola, sjena itd.
• viđenje objekata u kutu oka koji ne postoje
proširen ili sužen vid
• gubitak perifernog vida
• vid koji djeluje nerealno, poput sna
svjetlucanje, točkice, zamagljenost
• probleme s fokusiranjem
promjenu dioptrije

Optical Express

Ovakvi simptomi mogu se pojaviti i proći vrlo rijetko, kao i često ili trajati kontinuirano. Također, mogu se pojaviti prije, za vrijeme ili nakon eskalacije ostalih simptoma anksioznosti. Moguće je da se pojavljuju uz napetost, strahove ili pogoršanu razinu stresa, no mogu se pojaviti i samostalno bez ostalih simptoma anksioznosti.

 Simptomi se mogu mijenjati iz dana u dan i iz trenutka u trenutak. 

Također, ovi simptomi mogu biti slabijeg, srednjeg ili jačeg intenziteta. Simptomi se mogu mijenjati iz dana u dan i iz trenutka u trenutak. Moguće su sve navedene kombinacije i varijacije.

Što uzrokuje probleme vida?

Anskioznost uzrokuje stresni odgovor, što uzrokuje određene psihološke, fiziološke i emocionalne promjene koje utječu na sposobnost organizma da odgovori na prijetnju, tzv. „bori se ili bježi“ sindrom.

Dio tih promjena uključuje stimuliranje živčanog sistema jer hormoni stresa stimuliraju i pojačavaju osjetljivost naših osjetila, uključujući i oči pošto su oči senzorni organi.
Kada se stres pojavljuje povremeno, organizam je u stanju oporaviti se relativno brzo od fizioloških, emocionalnih i psiholoških promjena. No kada se stres javlja prečesto ili preintenzivno, organizam se sporije oporavlja, što može dovesti do hiperstimulacije odgovora na stres.

Kako stres ima utjecaj na živčani sistem i senzorne organe, produljeni periodi stresa mogu uzrokovati razne varijacije problema senzornih organa, što uključuje i probleme s očima i vidom.

Kako se riješiti vidnih problema uzrokovanih anksioznošću?

Kada se pojave problemi s vidom vezani uz stres, najbolje je pokušati se umiriti. Kako se tijelo oporavlja od aktivnog stresnog odgovora, ovi osjećaji bi trebali jenjavati te biste se trebali vratiti u uobičajeno stanje. Imajte na umu da tijelu može biti potrebno do 20 minuta ili više kako bi se oporavilo od reakcije na stres. To je normalno i ne bi vas trebalo zabrinjavati.

Kada su problemi s vidom uzrokovani hiperstimulacijom reakcije na stres, potrebno je mnogo više vremena kako bi se organizam oporavio do točke kada bi svi simptomi nestali.

Kada se organizam oporavi u potpunosti, vidni problemi vezani uz anksioznost će nestati te ne trebate biti zabrinuti što se tiče vida.

Možete ubrzati proces oporavka reduciranjem stresa, prakticiranjem opuštenog disanja, povećanjem vremena provedenog u odmaranju i relaksaciji. Vidni problemi mogu vam unijeti nemir, no kada se organizam oporavi od stresa, simptomi će potpuno nestati.

Ako imate ozbiljnijih problema s anksioznošću, možda biste trebali kontaktirati stručnu osobu vezanu uz takvu vrstu problema, poput terapeuta ili savjetnika.

Ocjena članka:

4.57 / 5 23
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci