Sunčane naočale - 9 jako dobrih razloga zašto biste ih trebali nositi

Dioptrija.hr
Sunčane naočale - 9 jako dobrih razloga zašto biste ih trebali nositi

Sunčane naočale su poželjan modni dodatak. Često se odabiru na temelju izgleda, no one imaju blagotvorni učinak na koji mnogi zaboravljaju. Slijedi 9 razloga zašto ne biste trebali ostaviti sunčane naočale kod kuće bilo ljeti ili zimi:

sunčane naočale

Sunčane naočale štite od karcinoma kože

Koža oko vaših očiju je vrlo osjetljiva na djelovanje UV zračenja te je vrlo osjetljiva pri izlaganju suncu. 10% karcinoma kože razvija se na područjima oko očiju i na vjeđama, te iako je mali broj smrtonosan, može izazvati ozbiljno oštećenje tkiva pa i sljepoću. Nosite sunčane naočale!

Optical Express

Sunčane naočale štite od UV zračenja

Od katarakte do makularne degeneracije, važno je zaštititi mrežnicu, leće i ostale dijelove očiju od štetnih UV zraka. Studija iz 2014, objavljena u The Journal of Biological Chemistry, dokazuje kako sunčeve zrake povećavaju oksidativni stres, potičući razvoj katarakte.

Znanstvenici govore kako prirodni antioksidansi u očima pružaju premalo zaštite protiv UV zraka, naglašavajući važnost sunčanih naočala. Sunčane naočale koje zaustavljaju UV zrake su optimalne. Kada ulažete u sunčane naočale, budite sigurni da zaustavljaju 99-100% i UVA i UVB zraka.

Zaštitite oči od ostalih uzroka

Iako sunčane naočale asociraju na vruće ljetne dane, snijeg može biti mnogo opasniji za vaše oči. Snijeg reflektira 80% UV zraka (zimsko sljepilo). Taj privremeni gubitak vida je uzrokovan oštećenjem rožnice. Sunčane naočale će također zaštititi vaše oči od vjetra ili pijeska, smanjujući rizik od sindroma suhog oka.

Zaustavite glavobolje i migrene

Za one koji imaju problema s učestalim migrenama preporučuje se da paze na individualne uzroke istih.  Iako neki pate od migrena kao posljedica stresa ili dehidracije, mnogima je uzrok migrene upravo jaka svjetlost. Ako se pronalazite u tome, uložite u obojene leće, poput plavo obojanih naočala.

Ovaj tip sunčanih naočala reducira efekte svjetla ili obrasce koji potiču ovu vrstu migrena. Vjeruje se kako, na temelju načina na koji mozak percipira boje, sunčane naočale s obojenim lećama mogu reducirati tu hiperaktivnost. Kako je svaki slučaj individualan, vaš optometrist bi vam mogao pomoći da nađete najbolju boju za vaše potrebe.

Vozite sigurno

Vožnja je uglavnom automatski proces o kojem i ne razmišljamo previše. Na temelju mnogih fatalnih nesreća svake godine, važno je da budete svjesni kako svaki put kada sjednete za upravljač vozila, vaše oči preuzimaju veliku odgovornost. Vlažne, reflektirajuće prometnice kao i zasljepljujuće sunce mogu smanjiti vašu mogućnost vida. Polarizirane naočale mogu pomoći u ovakvim situacijama.

Sunčane naočale smanjit će vam broj bora

Kako je već spomenuto, koža oko očiju je vrlo tanka i osjetljiva. Ne samo da sunčane naočale štite kožu oko vaših očiju od oštećenja kolagena i slobodnih radikala, nego se bore i protiv bora. Stanite ispred ogledala i pravite se da škiljite, kao što biste prilikom izloženosti suncu. Nakon dužeg izlaganja suncu, te bore će postati sve vidljivije.

Ublažite efekte jet lag-a

Istraživači preporučuju kako putnici pri velikim udaljenostima trebaju nositi sunčane naočale kako bi reducirali efekte jet lag-a. Zbog promjena obrazaca svjetlosti kojima ste izloženi, lakše se možete prilagoditi novoj vremenskoj zoni noseći sunčane naočale.

Budite primjer

Na temelju istraživanja provedenog od Vision Council of America, samo 50% djece posjeduje ili nosi sunčane naočale. Iako odrasli nisu toga svjesni, leće djeteta su mnogo osjetljivije, što ih čini podložnima oštećenjima izazvanih UV zračenjem. Također, 80% vremena izloženosti suncu događa se prije 18. godine.

 Sunčane su naočale savršene za vanjske aktivnosti

Kada uložite u polarizirane naočale, mnogo više ćete uživati u vanjskim aktivnostima poput planinarenja, kampiranja ili ribolova. Naravno, zaštitit ćete svoje oči, no također ćete više uživati u prizorima i bojama. Ako npr. planinarite, željet ćete vidjeti okolinu što je bistrije i jasnije moguće, te ćete na taj način poboljšati i izvedbu i sveukupni doživljaj.

Pročitajte još:

Znakovi koji ukazuju da trebate pregled vida

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci