8 ljetnih koraka za kvalitetniji život

Dioptrija.hr
8 ljetnih koraka za kvalitetniji život

U vrućim, dugim i lijenim ljetnim danima život možda nije prelagan, no vjerojatno je manje kaotičan. Čak i odrasli zauzimaju stav ‘škola je gotova’. Stoga je ovo savršeno vrijeme da poboljšate svoje zdravlje bez mnogo napora i da bez puno napora imate kvalitetniji život.

kvalitetniji život

Opskrbite organizam bobičastim voćem

Optical Express

Ako možete učiniti jednu stvar ovoga ljeta kako biste poboljšali prehranu, jedite šalicu miješanih svježih bobica – borovnica, kupina ili jagoda svakoga dana. Puni su antioksidansa koji sprječavaju oštećenja tkiva i smanjuju rizik od bolesti povezanih sa starenjem.

Borovnice i kupine su posebice bogate antioksidansima. Bonus – bobice su također pune vlakana, što pomaže smanjiti kolesterol i moguće spriječiti neke vrste karcinoma.

Zaprljajte se i brinite manje

Kako biste smanjili razinu stresa, uredite mali vrt, posadite biljke, ili ako ste u ograničenom prostoru – zasadite nekoliko tegli cvijeća – unutra ili vani.

Samo stavljanje ruku u zemlju je korisno kao ‘uzemljenje’. I kada se čini da život leti prebrzo i kako vam stopala jedva dotiču tlo, bivanje u mentalnom stanju prizemljenja može otpustiti stres – kako fizički tako i psihički.

Uzemljenje je samo jedan od koraka za kvalitetniji život.

Koristite zubni konac

Znate da trebate – sada je vrijeme da počnete: koristite zubni konac svakoga dana. Učinite to na plaži, dok čitate knjigu ili gledate televiziju – i zadatak će biti obavljen.

Korištenje zubnog konca smanjuje bakterije u ustima, što poboljšava sveukupno zdravlje organizma – ako je koncentracija bakterija u ustima niska, vaše tijelo ima više resursa da se bori protiv bakterija u ostalim dijelovima tijela. Koristite zubni konac dnevno i učinit ćete za zdravlje više od 85% ljudi.

Izađite van i vježbajte

Odaberite jednu vanjsku aktivnost – planinarenje, laganu šetnju, igranje igara s djecom, bicikliranje, rolanje ili plivanje – zdravije je od teretane. I zapamtite, obiteljska igra ne samo da pomaže da ostanete fit nego vas povezuje s obitelji, što je osobito važno.

Brinite o očima

Kako biste zaštitili vid na poslu i u igri, nosite zaštitne naočale. Kada ste vani, nosite sunčane naočale koje blokiraju barem 99% ultraljubičastih zraka. Sunčane naočale sprječavaju pojavu katarakte, kao i bora oko očiju.

A kada izvodite sportske aktivnosti ili poslove vezane uz kuću poput košnje trave, nosite zaštitne naočale. Upitajte liječnika o tipu koji bi vam najbolje odgovarao – neke su specifične za sport.

Vrijeme za odmor!

Poboljšajte zdravlje srca: iskoristite ljetni sporiji tempo kako biste se uživali u odmoru te se istinski odmorili.

Godišnji odmor ima više benefita za kvalitetniji život: smanjuje krvni pritisak, otkucaje srca te također smanjuje i količinu hormona stresa kortizola – koji pridonosi nakupljanju masnoća oko struka i povećava rizik od bolesti povezanih sa srcem.

Smanjite unos alkohola

Ljeto je odlično vrijeme da preskočite teška alkoholna pića i izaberete lagana, rashlađena alkoholna pića (osim ako ste trudni ili ne smijete piti zbog zdravstvenih teškoća). Sangria, hladno pivo ili gemišt su osvježavajući no lagani. Jedno do dva pića dnevno mogu čak i zaštititi od srčanih bolesti.

Naspavajte se

Odolite tome da ostajete budni dugo u noć tijekom dugih ljetnih dana. Umjesto toga – obratite pozornost na kvalitetne navike spavanja:  održite raspored odlaska na spavanje i buđenja te izbjegavanja alkohola barem 3 h prije spavanja.

Također je dobra ideja da izbjegavate drijemanje tijekom dana osim ako to ne činite svakoga dana, u isto vrijeme i jednakog trajanja.

Eto ih: osam super jednostavnih načina za poboljšanje zdravlja ovoga ljeta. Isprobajte ih sve. Toliko su jednostavni i lagani da ih nećete ni primijetiti.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci