Zašto vam titra oko – svi uzroci treperenja oka

Titranje oka – blefarospazam ili miokimija – je zapravo trzanje očnog kapka, a može se pojaviti u donjem dijelu oka, ili u gornjem kapku. Naziva se i poremećajem treptanja. U većini slučajeva ovo nije veći medicinski problem i često prođe samo od sebe. Može se javiti i bez da saznamo uzrok.

Stanja koja uzrokuju titranje oka:

  • Alkohol
  • Kofein – ukoliko konzumirate veće doze kofeina, može se dogoditi titranje oka. Smanjite unos kofeina.
  • Umor i stres – ovo su glavni uzroci titranja oka. Poradite na opuštanju, priuštite si malo više sna i pokušajte odmoriti oči što je više moguće.
  • Iritacija površine oka ili unutrašnjosti kapka
  • Nedostatak sna
  • Fizičko opterećenje
  • Pušenje (saznajte Kako pušenje utječe na zdravlje očiju)

Ovu pojavu često mogu uzrokovati i dugotrajno sjedenje pred računalom, dugotrajno čitanje, gledanje televizije, pretjerana upotreba mobilnog telefona, pretjerano igranje igrica na računalu ili pred televizijom – sve radnje koje oči izlažu dugotrajnom naporu i umoru. Ostavite sve svoje gadgete po strani i probajte se samo odmarati i opuštati.

Optical Express

Ukoliko vam sav odmor i sve tehnike opuštanja ne pomažu, možda se radi o nedostatku minerala u tijelu, a najčešće je to magnezij. Dodajte svojoj prehrani magnezij, ili u obliku dodataka hrani ili namirnicima koje sadrže magnezij (bademi, zob, špinat, srdele, tuna).

Pojavi titranja oka često prethode neka od ovih stanja:

Ponekad, iako rijetko, titranje oka može biti znak nekih živčanih ili moždanih poremećaja, međutim tada titranje oka prate i drugi simptomi.  Poremećaji koji mogu uzrokovati titranje oka:

Ukoliko vam se titranje oka ne povuče u maksimalno tri tjedna te vam titraju i drugi dijelovi lica svakako se obratite svom liječniku – savjetuje dr. Dean Šarić iz poliklinike Optical Express. Liječničku pomoć potražite ukoliko vam svaki titraj u potpunosti zatvori oko ili ukoliko vam oči nateku, zacrvene se ili primijetite iscjedak te ukoliko imate problema s ravnotežom ili vam se zamutio vid. 

Pročitajte sljedeće:
Ispijanje kave – kako kava utječe na zdravlje očiju?
Hrana za zdrave oči
Očni problemi koje uzrokuje dijabetes!
Migrene, vrtoglavice i očni problemi
Kako znati jesam li kandidat za lasersku korekciju vida?
Plutajuće čestice u očima – uzroci, simptomi i liječenje

Ocjena članka:

4.39 / 5 18

Možda će vas zanimati

Novi članci