Poteškoće vida i sluha kod nedonoščadi

Dioptrija.hr
Poteškoće vida i sluha kod nedonoščadi

Nedonoščad su djeca koja su rođena u 37. tjednu trudnoće ili ranije. Kako normalna trudnoća traje oko 40 tjedana, prije rođena djeca imaju manje vremena za razvoj u utrobi, što ih čini podložnijima zdravstvenim problemima. Neke od mogućih poteškoća su poteškoće vida i sluha kod nedonoščadi. 

Krajnji stadiji razvoja vida i sluha se događaju u posljednjim tjednima trudnoće. Nedonoščad je stoga u visokom riziku od razvoja poteškoće vida i sluha.

Optical Express

Ukoliko je vaše dijete rođeno prijevremeno, svjesnost o tome da postoje poteškoća vida i sluha može vam pomoći da potražite odgovarajuće liječenje.

Vrste problema

Oči se razvijaju uglavnom zadnja tri mjeseca trudnoće. To znači da što je dijete ranije rođeno, veća je vjerojatnost da će imati poteškoće vida. Mnogi problemi vida potječu od abnormalnog razvoja krvnih žila, što može dovesti do pogoršanja vida.

Dok oči mogu izgledati normalno, mogli biste primijetiti kako dijete ne odgovara na objekte ili promjene svjetla. Takve abnormalnosti mogu biti znakovi problema s vidom.

Retinopatija nedonoščadi

Retinopatija nedonoščadi je relativno čest problem kod preuranjeno rođene djece. Ovo stanje je najčešće kod djece rođene u vremenu od 31 tjedna ili ranije. Bolest oka se razvija kada se krvne žile ne razvijaju normalno u mrežnici.

Mrežnica je sloj tkiva u stražnjem dijelu oka. Može biti oštećena, ako abnormalne krvne žile počnu naticati i krvariti. Kada se to dogodi, mrežnica se može odvojiti od očne jabučice, uzrokujući probleme vida. U nekim slučajevima, može dovesti i do sljepoće.

Ostale potencijalne komplikacije vezane uz retinopatiju nedonoščadi kasnije mogu biti:

Strabizam
Kratkovidnost
Dalekovidnost
Glaukom

Sljepoća

Sljepoća je moguća komplikacija vezana uz preuranjeno rođenje. Ponekad uzrok može biti retinopatija nedonoščadi. To stanje može uzrokovati odvajanje mrežnice od oka. Ako to odvajanje ostane nedijagnosticirano, može voditi k sljepoći.

Komplikacije vezane uz retinopatiju nedonoščadi obično se ne pojavljuju dok dijete malo ne odraste. Ostali slučajevi sljepoće kod nedonoščadi nisu isto što i retinopatija nedonoščadi. Neka djeca se rode bez određenih dijelova oka, kao što je očna jabučica ili šarenica. To su vrlo rijetka stanja i nisu nužno češća zbog preuranjenog rođenja.

 Problemi sa sluhom

Problemi sa sluhom se također mogu javiti kod nedonoščadi. Neka djeca mogu imati problema i s vidom i sa sluhom, dok neka mogu imati samo probleme sa sluhom. Gubitak sluha i poteškoće sa sluhom su među najčešćim problemima kod nedonoščadi. Moguće su također i fizičke anomalije uha kod prijerođene djece.

 Kongenitalna gluhoća

Kongenitalna gluhoća ili nagluhost odnosi se na probleme sluha koji su prisutni pri rođenju. Ti problemi se mogu odnositi na jedno ili oba uha, uzrokujući djelomičnu ili potpunu gluhoću. Gubitak sluha kod djece je često i rezultat genetskih uzroka, no rizik od poteškoća sa sluhom je veći kod nedonoščadi. Ovo je čest slučaj ako je majka imala neku vrstu infekcije tijekom trudnoće.

Fizičke anomalije

Fizičke anomalije uha nisu toliko česte kao što je to gubitak sluha kod nedonoščadi, no mogu se pojaviti. U rijetkim slučajevima, izloženost nekim lijekovima tijekom trudnoće može uzrokovati fizičke abnormalnosti uha kod nedonoščadi. Moguće abnormalnosti koje mogu zahvatiti djecu su sljedeće:

★ Plitke udubine oko uha
★ Ožiljci na koži, koji se mogu pojaviti u unutarnjim i vanjskim dijelovima uha
★ Malformacije uha koje su obično posljedica kromosomskih uzroka

Dijagnosticiranje – poteškoće vida i sluha

Sva novorođenčad je podvrgnuta testiranju sluha tijekom rođenja, no nedonoščad može imati dodatne provjere kako bi se detektirali potencijalni problemi.
Oftalmolog je liječnik specijaliziran za dijagnosticiranje i liječenje problema vida kao i bolesti oka.

Oftalmolog će pregledati vid vašeg djeteta te napraviti testove kako bi provjerio da li postoji retinopatija nedonoščadi. Audiolog također može pregledati vaše dijete ako ne prođe prvotni slušni test.

On je specijaliziran u dijagnosticiranju i liječenju problema sa sluhom. Audiolog može provesti daljne testove kako bi detektirao slušne probleme kod vašeg djeteta.

Liječenje – poteškoće vida i sluha

Liječenje problema vida

Retinopatija nedonoščadi kod većine djece ne zahtijeva liječenje. Svakako se možete savjetovati s oftalmologom kada dijete dođe kući. Mnogo ozbiljniji slučajevi retinopatije nedonoščadi mogu biti tretirani putem:

Krioterapije, što je zahvat koji uključuje zamrzavanje i uništavanje abnormalne krvne žile u mrežnici
Terapije laserom koje koriste snažne zrake svjetlosti kako bi spalile i eliminirale abnormalne žile
Vitrektomije, što je operacija kojom se otklanja ožiljkasto tkivo iz oka
★ Operacije kojom se sprječava odvajanje mrežnice
★ Operacije kojom se popravlja odvajanje mrežnice

Tretiranje problema sluha

Obično se obavlja operacija kojom se ispravljaju problemi s formacijom uha. Moguće je umetanje kohlearnog implantata, malog elektroničkog uređaja koji nadomješta rad oštećenih dijelova uha. Pomaže obnoviti sluh šaljući zvučne signale prema mozgu. Liječnik može također preporučiti:

Slušna pomagala
Govornu terapiju
Čitanje s usana
Znakovni jezik

Sva djeca prolaze kroz serije inicijalnih testova ubrzo nakon rođenja, bez obzira kada su rođeni. Ti testovi su od posebne važnosti za prijerođenu djecu, jer su ona u većem riziku od mogućih komplikacija. Vaš liječnik bi mogao detektirati problem odmah i savjetovati vas u vezi kratkoročne i dugoročne skrbi.

Rizik od poteškoće s vidom i sluhom značajno varira među nedonoščadi. Što je ranije dijete rođeno, vjerojatnije je da će imati neke od problema. Rana detekcija problema je ključna u liječenju određenih stanja.

Važno je ne zanemariti bilo kakav problem, jer se neki problemi pogoršavaju tijekom vremena. Iako i tretmani variraju u svojoj učinkovitosti, rana intervencija može razriješiti većinu vidnih i slušnih problema.

Pročitaj još:

Usher sindrom ili gluhosljepoća – simptomi i liječenje

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci