Najčešći mitovi o očima i očnom zdravlju

Dioptrija.hr
Najčešći mitovi o očima i očnom zdravlju

U narodnoj predaji stoljećima kruže razne priče o zdravlju očiju i samom vidu, poput onih savjeta koje su bake često davale svojim unucima nutkajući ih mrkvom, uvjeravajući ih da će to osigurati zdravlje njihovim očima. Neki od tih mitova o očima utemeljeni su na istini, dok za druge nema nikakvih dokaza, a filtriranje istine u tim mitovima nije uvijek lak zadatak. Stoga evo nekoliko najčešćih mitova o očima i stvarnog stanja stvari, kako bi bilo lakše razaznati koje savjete možemo poslušati, a koje je najbolje ignorirati.

1. Jedete li punoooo mrkve za zdrave oči?

Možda je najbolje krenuti s onim kojeg smo već spomenuli na početku, a koji je bi lako mogao biti i najčešći mit vezan uz zdravlje očiju. Mrkva pomaže poboljšavanju vida i održavanju zdravlja očiju. Ovaj mit se donekle temelji na stvarnim činjenicama jer vitamin A ima pozitivne učinke na održavanje dobrog vida, a mrkva obiluje vitaminom A. No pretjerivanje s mrkvom neće osigurati pojedincu besprijekoran vid jer, relativno mala doza vitamina A potrebna za normalno funkcioniranje očiju, je lako dostupna u izbalansiranoj svakodnevnoj prehrani. Visoke doze vitamina A mogu biti korisne kako bi se usporila progresija ranije faze makularne degeneracije, ali nikako ne bi trebalo uzimati dodatke vitamina A bez konzultacije s oftalmologom. Najvjerojatnije, podloga za preuveličavanje uloge mrkve na dobar vid nastala je iz činjenice da su u nekim nerazvijenim zemljama, uzroci tzv. noćnog sljepila i gubitka vida pronađeni u neodgovarajućoj prehrani i nedostatku vitamina A.

Optical Express

2. Nošenje naočala doprinosi pogoršanju vida

Ovaj mit vjerojatno proizlazi iz činjenice da se ljudi, nakon što jednom počnu nositi naočale, često moraju vraćati kod oftalmologa po nove, snažnije naočale. No nije istina da nošenje naočala doprinosi pogoršanju vida, već je uzrok tome činjenica da se kratkovidnost jednostavno pogoršava s godinama. Dakle razlozi slabljenja vida nisu nikako povezani s činjenicom da ste počeli nositi naočale.

3. Sjedenje preblizu televizoru može oštetiti vid

Ova navika može prouzrokovati umor i nelagodu u očima, ali nema dokaza da ona direktno uzrokuje pogoršanje vida. Isto vrijedi i za osobe koje dosta vremena provode za računalom. Službena presuda bi bila da sjedenje preblizu televizoru ne uzrokuje gubitak vida već samo umor očiju. Ukoliko morate sjesti preblizu ekranu, lako je moguće da već imate problema s vidom.

4. Čitanje pri lošem svjetlu uzrokuje oštećenje vida

Jednako kao i u prethodnom mitu, ni za ovo nema čvrstih dokaza. Ova navika izazvat će umor očiju, ali neće oštetiti vid.

5. Vježbe očiju mogu popraviti vid

Ovakve vježbe donekle su korisne kod djece, ali samo u nekim slučajevima te na odrasle osobe nemaju velikog učinka. Mogu biti korisne kod problema s fokusiranjem i konvergencijom oka, ali zahtijevaju veliku predanost i nisu djelotvorne kod svih ljudi. Međutim, smatra se da nemaju nikakav učinak na pokušaje da se smanji dioptrija.

6. Osuđeni smo na iste probleme s očima koje su imali naši roditelji 

Mnogi problemi s očima su nasljedni, ali kako to obično biva s nasljednim bolestima, nema garancije da će pojedinac naslijediti bolest od roditelja. Postoji tek nešto veća šansa za razvijanje bolesti. Neke bolesti poput glaukoma i kratkovidnosti su definitivno nasljedne, ali bolesti poput očne mrene ili katarakte mogu zadesiti bilo koga.

7. Žmirkanje može uzrokovati oštećenje vida

Ova navika je često znak da vam trebaju naočale, ali ona neće povećati vašu potrebu za nošenjem naočala. Žmirkanje je pokušaj izoštravanja slike, tako kontroliramo količinu svjetla koje ulazi u zjenicu i povećavamo fokus. Ono što može biti negativna posljedica žmirkanja je glavobolja koja nastaje zbog naprezanja očiju i mišića lica.

8. Djeca ne trebaju sunčane naočale

Ovaj mit nema nikakvih stvarnih temelja. Jednako kako dječja koža treba zaštitu od sunca, tako su i očima potrebne naočale koje štite oči od štetnih posljedica UV zraka. Nema dokaza da su dječje oči osjetljivije od odraslih ljudi, ali je činjenica da je dugotrajno izlaganje suncu bez zaštite štetno za oči jer UV zrake su oblik zračenja koji oštećuje stanice oka.

Pročitajte sljedeće:
Najčešći mitovi o očima i očnom zdravlju
Top 10 domaćih pripravaka za blistave oči
10 savjeta kako zadržati dobar vid i zdrave oči
Koliko dobra ili loša prehrana utječu na zdravlje očiju
Kako pušenje utječe na zdravlje očiju?
Kako kava utječe na vaše oči?
Što vaše oči govore o vašem zdravlju?

Ocjena članka:

2.75 / 5 4
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci