Zvuči kao gadget James Bonda: kontaktne leće koje zumiraju kada dva puta trepnete!

Dioptrija.hr
Zvuči kao gadget James Bonda: kontaktne leće koje zumiraju kada dva puta trepnete!

Zoom u budućnost

leće

Znanstvenici su stvorili kontaktne leće koje zumiraju kada dva puta trepnete. Leće je moguće kontrolirati pomoću pokreta oka, uključujući i treptanje kako biste zumirali i izoštrili sliku.

Ne, niste slučajno nabasili na nekakav vremeplov koji vas je prebacio 100 godina u budućnost; još uvijek smo u 2021., u kojoj je i dalje Andrej Plenković premijer, korona je svakodnevnica.

Optical Express

Ali… umjesto da se fokusiramo na sve negativne stvari, usredotočimo se na jedan zaista impresivan pothvat skupine znanstvenika iz Kalifornije – koji su stvorili robotičke kontaktne leće koje zumiraju.

Robotičke kontaktne leće koje zumiraju kada dva puta trepnete

Naime, znanstvenici iz San Diega stvorili su biomimetičku meku leću, koju je moguće kontrolirati elektrookulografskim signalom. Što to zapravo znači?

To znači da leće reagiraju na pokrete oka te mogu izvršavati naredbe – jednostavnim treptanjem ili pogledom u stranu bit će moguće zumirati sliku ili je izoštriti.

Znanstvenici se nadaju kako će jednog dana ova studija pomoći u stvaranju protetičkog oka ili kamere, koju će biti moguće kontrolirati koristeći samo oči.

Dug je put još do tamo, ali budućnost je blizu.

Kirurg iz Zagreba sa 3D naočalama operira oči – prvi u svijetu!

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci