Kirurg iz Zagreba sa 3D naočalama operira oči - prvi u svijetu!

Dioptrija.hr
Kirurg iz Zagreba sa 3D naočalama operira oči - prvi u svijetu!

Revolucionarna metoda operacije očiju sa 3D naočalama dolazi upravo iz Hrvatske. Osmislio ju je mladi specijalizant Benedict Rak (29) u zagrebačkoj bolnici “Sveti Duh”.

kirurg

Prvi u svijetu s ovom tehnologijom

Ovaj mladi specijalizant prvi u svijetu izumio je  širokokutnu 3D tehnologiju koja operaterima daje znatno veće mogućnosti prilikom zahvata. Na ovom potpuno novom uređaju Benedict Rak je sa svojim timom radio punih godinu dana.

Optical Express

“Wide angle 3D” tehnologija prikaza operacije

Ovaj uređaj, imena “Wide angle 3D” ili široki kut pogleda, poseban je jer omogućava da svaki promatrač u sali vidi sliku jednako dobro iz bilo kojeg vidljivog kuta i zbog toga ovo je novitet koji još do sada nije predstavljen. Operater za vrijeme zahvata nosi 3D naočale poput onih u kinu, a slika se prikazuje na projekcijskom platnu. Do sada su kirurzi koristili tzv. okulare, a prikaz oka pratili su na monitorima. Prijašnjim načinom rada kirurg bi za vrijeme zahvata satima stajao pognut nad pacijentom, a kada bi se imalo pomaknuo gubila bi se slika. Novom tehnologijom operacije oka postale su ne samo širokokutne nego i vidljive cijelom operacijskom timu iz svih kutova.

Za novoosmišljeni sustav mladog specijalizanta i njegovog tima zainteresirane su klinike diljem svijeta što je samo dokaz koliko je ovo važno za napredak svjetske oftalomologije.

Video:

Pročitajte sljedeće:

“Nano – kapi” – kapi koje popravljaju vid

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci