Ženama u Japanu poslodavci su zabranili nošenje naočala!

Dioptrija.hr
Ženama u Japanu poslodavci su zabranili nošenje naočala!

Kako prenosi The Washington Post, neke tvrtke i poslodavci su zabranili nošenje naočala svojim zaspolenicama. 

Politika zabrane naočala odnosi se samo na žene, ne i njihove muške kolege

Japanski su mediji nedavno objavili kako su ženama zaspolenim u raznim tvrtkama poslodavci zabranili nošenje naočala na radnom mjestu. Zaposlenici na recepciji je rečeno kako ne može nositi dioptrijske naočale, dok njen kolega to smije. Medicinska sestra u klinici za estetsku kirurgiju razvila je sindrom suhog oka od nošenja leća, jer također ne smije nositi naočale. Njen poslodavac nametnuo je i još neka pravila – obavezno mora nositi make-up te mora paziti i da se ne udeblja. Domaća aviokompanija također ima pravilo o nenošenju naočala iz sigurnosnih razloga. Neki restorani zabranjuju nošenje naočala svojim zaposlenicama, jer smatraju da naočale ne idu uz tradicionalnu uniformu koju nose na radnom mjestu.

zabranili nošenje naočala

Optical Express

Intervjuirane žene kazale su novinarima kako je pravilo o nenošenju naočala donešeno zato jer s naočalama mogu djelovati hladno, prekriva im make-up ili se naočale jednostavno ne sviđaju njihovim nadređenima. 

‘naočale su zabranjene’ (#メガネ禁止) pokret na društvenim mrežama

Nije trebalo dugo da se cijela ova situacija pojavi i na društvenim medijima pod hastagom ‘naočale su zabranjene’ (#メガネ禁止) te od tada pokret na društvenim mrežama raste.

Ne zna se službeni broj ovakvih zabrana te nije jasno temelji li se ova zabrana na politici tvrtke ili reflektira društveno prihvatljivu praksu na tim radnim mjestima.

Sudeći prema reakcijama koje je ova zabrana izazvala japanske su žene već umorne od načina na koji drugi raspolažu njihovim tijelima, dok njihove muške kolege ništa od toga ne prolaze. 

#KuToo pokret na društvenim mrežama

Mnogi komentari na društveni mrežama povukli su paralelu između ovog slučaju i još jednog pokreta u Japanu, oko zahtijevanja da žene na radnim mjestima nose visoke pete, što je i neudobno i teško, pogotovo ukoliko se radi o dužim radnim satima.

Ranije ove godine, žene u Japanu počele su se oglašavati oko restrikcija na radnom mjestu, koje se tiču njihova izgleda, i to preko pokreta #KuToo. Termin #KuToo je zapravo igra riječima, koja aludira na japanske riječi kutsu (cipele) i kutsuu (bol) te na #MeToo pokret. 

Yumi Ishikawa, koja je pokrenula #KuToo pokret komentirala je za Bloomberg News: ‘Ako je nošenje naočala zaista problem, onda bi nošenje naočala trebalo biti zabranjeno svima – muškarcima i ženama. Ovaj problem s naočalama je isti kao onaj s visokim petama. To pravilo postoji samo za žene.

Ishikawa je pokrenula pokret #KuToo kada su joj noge prokrvarile od nošenja visokih peta na poslu.

Ocjena članka:

0 / 5 0
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci