Nošenje kontaktnih leća - evo 15 istina koje će vam pomoći!

Dioptrija.hr
Nošenje kontaktnih leća - evo 15 istina koje će vam pomoći!

Nošenje dioptrijskih ili kontaktnih leća prati puno pitanja, a mi vam želimo dati odgovor – ako ne na sva pitanja, onda bar na većinu! 

1. Vaše oči ne podnose kontaktne leće

Ukoliko ste probali leće prije oho-ho godina i od tada se čvrsto držite toga da vaše oči jednostavno ne podnose kontaktne leće – pokušajte opet.

U zadnjih par godina bilo je velikih napredaka u proizvodnji kontaktnih leća te ih danas gotovo svatko može nositi. Posavjetujte se sa svojim oftalmologom, to je naš savjet.

2. Niste sigurni smijete li ići u krevet s lećama?

Dajte da vas odmah zaustavimo i da vam kažemo – NE! Kontaktna leća se tijekom spavanja osuši u oku i zalijepi za rožnicu, ne propušta kisik, a obje te stvari mogu oštetiti vaše oko.

Postoji određen tip kontaktnih leća s kojima smijete spavati – leće za produljeno nošenje ili neprekidno nošenje, međutim prije nego nabavite takve leće obavezno se savjetujte sa svojim oftalmologom ili optometristom.

3. Nošenje mekih leća za korekciju astigmatizma

Možete nositi meke leće, čak i ukoliko imate astigmatizam. Postoje različite leće, različitih proizvođača te zaista imate veliki izbor.

4. Smijem li nositi kontaktne leće u boji ako nemam dioptriju?

Naravno da možete, ali ipak vam preporučujemo da se posavjetujete s oftalmologom, jer morate znati kako se brinuti o lećama i kako održavati njihovu higijenu. Iako nemate dioptriju, i leće u boji mogu oštetiti vaše oko ukoliko ih ne nosite ispravno.

5. Što ako ne mogu staviti kontaktne leće?

Svakako će vam se prvi puta stavljanje leća činiti nezgodnim, možda čak i neizvedivim. Međutim, vaš oftalmolog vam može dati nekoliko dobrih savjeta i trikova kako svladati stavljanje leća.

6. Smijem li nositi tuđe kontaktne leće?

Ne, jer je svako oko individualno. Posuđivanje i nošenje tuđih leća se nikako ne preporučuje, kako bi se izbjegle moguće i neželjene upale.

7. Može li mi leća ispasti?

Postoji mala mogućnost ispadanja kod tvrdih i polutvrdih leća, ali s mekim lećama ta opasnost ne postoji. Iako, ukoliko je leća dobro stavljena na oko, postoji zaista jako, jako mala mogućnost od ispadanja.

Kontaktne leće možete nositi i za vrijeme bavljenja sportom – imat ćete veće vidno polje, neće ispadati i micati se poput naočala, a ukoliko ste na otvorenom – možete nositi i sunčane naočale. Također, postoje i sportske kontaktne leće.

8. Hoće li mi kontaktne leće biti neugodne?

Možda ćete se na početku osjećati nelagodno, međutim – nakon kratkog razdoblja nošenja, nećete više ni primjećivati svoje leće. Ukoliko nelagoda ne prolazi, taj problem će riješiti umjetne suze.

9. Jesu li leće opasne za oko?

Iako nošenje kontaktnih leća može dovesti do određenih komplikacija, u pravilu se uvijek radi o nepravilnom korištenju leća i nepridržavanju higijenskih savjeta, što je nužno potrebno prilikom nošenja kontaktnih leća.

10. Koliko dugo mogu nositi iste leće?

Postoje jednodnevne leće, koje morate zamijeniti novim parom leća svakoga dana te mjesečne leće – koje morate zamijeniti novim parom jednom mjesečno.

Raspored zamjene kontaktnih leća odnosi se na to koliko često bacate stari par i uzimate novi. Raspored nošenja se odnosi na to koliko ih dugo nosite prije nego ih izvadite.

11. Koliko često je potrebno mijenjati otopinu i posudicu za kontaktne leće?

Otopinu u posudici obavezno mijenjajte svaki dan, u suprotnom povećavate rizik od očnih infekcija. Posudicu za leće trebali biste promijeniti jednom u tri mjeseca ili češće te je svakodnevno ispirati otopinom za leće. Ne stavljajte leće u usta i ne koristite slinu. Izbjegavajte vodu.

12. Smijem li plivati s kontaktnim lećama?

Voda može sadržavati opasne viruse i mikrobe, koji mogu uzrokovati razna očna oštećenja te čak trajni gubitak vida. Izbjegavajte plivanje s kontaktnim lećama. Ukoliko ipak plivate s lećama i ukoliko vam voda dospije u oči – odmah uklonite i dezinficirajte svoje kontaktne leće.

Bilo bi dobro kada biste za plivanje koristili jednodnevne kontaktne leće, koje ćete nakon toga baciti. Ukoliko nakon plivanja s kontaktnim lećama osjećate dugotrajniju iritaciju očiju ili pretjeranu osjetljivost na svjetlost, obavezno kontaktirajte svog liječnika.

13. Da li šminku treba nanijeti prije ili poslije stavljanja kontaktnih leća?

Šminku nanosite nakon što ste stavili kontaktne leće – nećete zaprljati leću, šminka neće dospijeti između leće i rožnice, a i bolje ćete vidjeti. Šminku uklonite nakon što ste izvadili leće iz očiju.

14. Zbog čega me oči peckaju nakon stavljanja leća?

Ukoliko vas oči peckaju odmah po stavljanju leća, moguće je da je na leće dospio sapun, krema, šminka itd. Izbjegnite peckanje pranjem ruku prije stavljanja leća, najbolje bi bilo da koristite blagi sapun.

15. Tko sve može nositi leće?

Obzirom na napredak u proizvodnji kontaktnih leća – danas gotovo svi mogu nositi leće. Osobe koje vrlo vjerojatno nisu kandidati za nošenje kontaktnih leća su osobe s alergijama i/ili čestim infekcijama oka i/ili suhim očima (kojima ne pomaže liječenje).

Također vjerojatno niste kandidat za leće ukoliko radite ili često boravite u prašini ili prašnjavom okruženju. Saznajte više o laserskom skidanju dioptrije.

 

Ocjena članka:

3.79 / 5 14
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci