Uzroci žute bjeloočnice - zašto su mi oči žute?

Dioptrija.hr
Uzroci žute bjeloočnice - zašto su mi oči žute?

Zute bjeloocnice

Oči mnogo govore o osobi. Ovi organi ne samo da daju uvid u osobnost osobe već mogu i otkrivati znakove sveukupnog zdravlja. Kada uočimo žute bjeloočnice, to općenito indicira na to da se nešto događa u tijelu.

Žutica se odlikuje žutom bojom kože i bjeloočnica. Povećan bilirubin odnosno iznimno visoke količine bilirubina uzrokuju žuticu. 

Bilirubin je supstanca koja se nalazi u žuči, tekućini koja se nalazi u jetri kako bi pomogla u preradi masnoća. Kada je povećana razina bilirubina u krvi, to se može odraziti na okolna tkiva poput kože i očnog tkiva, čineći ih žutima. Žutica ima drugačije uzroke kod odraslih, djece i novorođenčadi.

Optical Express

Kako žutica utječe na oko?

Žutica uglavnom zahvaća prednji dio oka gdje je žuti pigment vidljiv. Važno je razumijeti anatomiju prednjeg oka kako bismo razumjeli kako žutica utječe na oko.

Prednji dio oka se sastoji od nekoliko dijelova:

Vjeđe i trepavice: gornje i donje vjeđe te trepavice osiguravaju zaštitu od prljavštine i prašine. Također su odgovorne za treptanje što oku osigurava vlažnost. Kod prisutnosti žutice, obje vjeđe, vanjski i unutarnji dio su zahvaćeni žutom bojom.

Zjenica: zjenica je taman centar svakog oka koji kontrolira količinu svjetlosti koja ulazi u oko. Žutica ne utječe na boju zjenice.

Šarenica: šarenica je obojeni dio oka koji okružuje zjenicu. Sadrži mišiće koji kontroliraju zjenicu. Žutilo može biti vidljivo na šarenici.

Bjeloočnica: to je bijeli dio oka. Ona okružuje šarenicu te zaštićuje osjetljive dijelove u unutrašnjosti oka. Žutilo se prvenstveno primjećuje na bjeloočnici.

Žutica ne utječe na boju zjenice.

Uzroci žute bjeloočnice kod novorođenčadi

Žutica je vrlo česta kod novorođenčadi jer se jetra još uvijek razvijaju. Bilirubin obično nastaje brže od razvoja jetre, što može uzrokovati žuticu. Osim žutila kože, jedan od najočitijih znakova žutice kod novorođenčadi su žute bjeloočnice.

žute bjeloočnice

Žutilo očiju je samo jedan od simptoma novorođenačke žutice. Roditelji bi također trebali obratiti pozornost i na ostale simptome:

Žuta koža
Nedostatak energije
Iritabilnost
Povišena temperatura
Problemi s prehranom

Svako novorođenče s ovakvim simptomima bi trebalo biti pregledano kod liječnika. Većina slučajeva novorođenačke žutice je bezopasno te nestaje samo od sebe kada se jetra kod novorođenčeta dovoljno razvije.

Uzroci uobičajene žutice novorođenčeta:

Fiziološka žutica: mnoga novorođenčad ima ovu vrstu žutice kao posljedica još nedovoljno razvijene jetre. Obično se javlja kada je dijete staro 2-4 dana.

Dojenje: dojenje može uzrokovati žuticu kada dijete ne dobiva dovoljno mlijeka kako bi se očistio bilirubin.

Mlijeko dojilje: sastojci u mlijeku mogu uzrokovati zadržavanje bilirubina kod djeteta umjesto da se očisti kroz stolicu. Ova vrsta žutice obično nestaje sama od sebe u roku od 12 tjedana.

Razvoj vida kod beba – kako bebe vide?

Neki slučajevi žutice u novorođenčadi mogu biti zabrinjavajući. Ovi slučajevi uključuju:

Nekompatibilnost s majčinom krvlju: kada dijete i majka nemaju kompatibilne krvne grupe, majčino tijelo može napasti djetetove crvene krvne stanice u utrobi. Kako majčina antitijela oštećuju djetetove crvene krvne stanice prije rođenja, ovaj tip žutice može biti prisutan od prvog dana djetetova rođenja

Žutica nedonoščadi: kod nedonoščadi je najveći rizik od žutice jer su njihova jetra najmanje razvijena. Prerano rođena djeca mogu imati ozbiljnije oblike žutice, uz brojna ostala zdravstvena stanja.

Infekcije: Neke bakterijske infekcije mogu uzrokovati žuticu kod djece.

Krvarenje: unutarnje krvarenje može izazvati žuticu. Prerano rođena djeca imaju velik rizik od unutarnjih krvarenja.

žute bjeloočnice

Iako je većina slučajeva žutice kod novorođenčadi blaga do srednje ozbiljna, mogući su i ozbiljniji slučajevi žutice. Slučajevi blage žutice će se riješiti sami od sebe, dok se slučajevi umjerene ozbiljnosti mogu tretirati laganom terapijom. Kod ozbiljnih slučajeva žutice tretman može uključivati transfuziju krvi. Naravno, liječnik će odlučiti o tome što treba činiti.

Slučajevi žute bjeloočnice kod starije djece i odraslih

Kod starije djece i odraslih, žute bjeloočnice su uvijek zabrinjavajuće jer to nije uobičajeno za ovu grupu ljudi.

Žuta koža može biti uzrokovana konzumiranjem prevelikih količina žute i narančaste hrane, no žute oči su gotovo uvijek znak žutice. Žute bjeloočnice te žutica kod starije djece i odraslih obično ukazuju na zdravstvene probleme.

Obično su tri osnovna razloga za pojavu žutice i žute bjeloočnice:

 • Bolest ili ozljeda jetre: problemi s jetrom uzrokuju tip žutice znanog kao hepatocelularna žutica
 • Oštećenje crvenih krvnih stanica: kada su crvene krvne stanice oštećene u vrlo kratkom vremenu, javlja se pojačana proizvodnja bilirubina
 • Problem sa žučnim kanalom: kada kanali koji prenose žuč postanu blokirani, bilirubin ne može napustiti jetru te se prekomjerno nakuplja. Ovaj tip žutice se naziva opstruktivna žutica.

Brojna su medicinska stanja koja uzrokuju bilo koju od ovih vrsta žutice. Ta stanja mogu uključivati:

 • Akutnu upalu ili infekciju jetre: ako je jetra oštećena ili inficirana, ona nije u stanju procesirati bilirubin
 • Upala ili začepljenje žučnih kanala: naotečeni ili začepljeni žučni kanali sprječavaju žuč da izađe iz jetre. Kada se žuč nakuplja, jetra ne može izbaciti bilirubin
 • Hemolitička anemija: hemolitička anemija je poremećaj krvi koji nastaje kada se crvene krvne stanice prerano uništavaju. Tada raste količina bilirubina. To stanje uzrokuje anemiju – nedostatak crvenih krvnih stanica.
 • Malarija: ova infekcija može također uzrokovati žuticu.
 • Rak: neke vrste raka mogu uzrokovati žuticu, uključujući rak jetre i gušterače

Starija djeca i odrasli mogu uočiti žutilo kože i žute bjeloočnice bez ostalih simptoma. Žutica se obično pojavljuje s ostalim neugodnim simptomima poput:

 • Svrbeža kože
 • Umora
 • Nadutosti
 • Vrućice
 • Blijede stolice
 • Tamnog urina

žute bjeloočnice

Nagla pojava žutice u odraslih i starije djece bi trebala biti provjerena kod liječnika kako bi se isključili ozbiljnija stanja. Nekoliko je ostalih uzroka žutice kod starije djece i odraslih.

Jedan od njih bi mogao biti i Gilbertov sindrom koji je genetička pojava pri kojoj jetra ne procesira bilirubin na odgovarajući način.

26 bolesti koje mogu uzrokovati žutilo kože i žute bjeloočnice

 • Žuta koža

Žuta boja kože može biti povezana s bolestima i poremećajem rada jetre, žučnog mjehura i gušterače.

 • Hepatitis

Hepatitis se odnosi na upale povezane s jetrom. Najčešće je uzrokovan virusnim infekcijama, ali postoje i drugi mogući uzroci hepatitisa.

 • Opstrukcija žučovoda

Opstrukcija blokira žučovod, koji žuč odvodi u malo crijevo kako bi se probavili i uklonili otpadi.

 • Bolest jetre uzrokovane alkoholom

Do ove bolesti može doći pretjeranom konzumacijom alkohola koja uzrokuje oštećenje jetre. Godine prekomjernog ispijanja alkohola mogu dovesti do upale i natečenosti jetre. Nastala oštećenja također mogu dovesti i do ciroze jetre.

 • Ciroza jetre

Ciroza teško oštećuje i oslabljuje funkcije jetre zbog dugotrajne izloženosti toksinima kao što su alkohol ili virusne infekcije.

Zdravlje očiju povezano je sa zdravljem jetre i unutarnjim organima

 • Žučni kamenci

Žučni kamenci su teške tvari u žuči koje mogu blokirati izlaz žučovoda. Najčešći simptomi su bol u trbuhu, vrućica, svrbež kože i žutica.

 • Talasemija

Talasemija je nasljedni poremećaj krvi zbog kojeg tijelo proizvodi abnormalne količine hemoglobina.

 • Nedostatak G6PD

Nedostatak G6PD je genetičko stanje uzrokovano manjkom enzima G6PD u krvi.

 • Akutni pankreatitis

Akutni pankreatisis je upala gušterače koja uzrokuje bol i natečenost gornje lijeve strane trbuha, mučninu i podrigivanje te žute bjeloočnice

 • Nekompatibilnost krvne grupe

Prvo treba upozoriti da ovo stanje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć! Ovo stanje javit će se ukoliko transfuzijom krvi primite pogrešnu krvnu grupu. Ovi slučajevi su rijetki, ali vrlo ozbiljni i često pogubni.

 • Žutica kod novorođenčeta

Žutica kod novorođenčati je česta i zajednička pojava mnogim bebama, a prepoznajemo ju kao žutu boju kože i očiju. Javlja se kada bebe imaju visoku razinu bilirubina u krvi.

 • Anemija srpastih ćelija

Ukoliko su normalno oblikovane, crvene krvne stanice imaju oblik diska koji im dopušta da putuju kroz krv. Ova bolest uzrokuje da srpaste stanicu postanu i srpastog oblika.

 • Imunološka hemolitička anemija uzrokovana lijekovima

Ova bolest je rijetki poremećaj krvi. Javlja se kada lijekovi koje koristite počnu navoditi vaš imunološki sustav da uništava vaše crvene krvne stanice.

 • Karcinom jetre

Simptomi ove bolesti su: bol u gornjem desnom kutu trbuha, natečena desna strana ispod rebara, izljev žuči, mučnina i gubitak apetita, gubitak težine i osjećaj nemoći i slabosti.

 • Karcinom gušterače

Karcinom gušterače je jedan od najsmrtonosnijih oblika karcinoma i vrlo često ga je teško otkriti. Najčešći simptomi su: bol u gornjem dijelu trbuha, žutica, gubitak težine i apetita.

 • Žutica uzrokovana majčinim mlijekom

Ova vrsta žutica povezana je sa dojenjem. Najčešće se javlja tjedan dana nakon rođenja bebe kada jetra nije još potpuno razvijena da razgradi bilirubin.

 • Žuta vrućica

Žuta vrućica je ozbiljna i često smrtonosna bolest ili prehlada koja se širi pomoću komaraca. Karakteriziraju je visoka temperatura i žutica, a za nju ne postoji lijek.

 • Infektivna mononukleoza

Infektivna mononukleoza pripisuje se grupi simptoma koji su uzrokovani EBV virusom. Ova bolest pogađa određene krvne stanice poznate kao B limfociti. Simtomi su vrućica,upala ždrijela, povećani limfni čvorovi i umor, žutilo očiju.

 • Klamidija

Klamidija je seksualno prenosiva bolest koja bi se trebala brzo i pravilno tretirati, kako ne bi došlo do komplikacija. Oni koji se zaraze često u ranoj fazi ne primjećuju vanjske simptome.

 • Akutni kolecistitis

Akutni kolecistitis je upala žučnog mjehura, organa koji sadrži žuč. Najčešće ju uzrokuje žučni kamenac.

 • Hepatitis B

Hepatitis B je vrsta virusa koja uzrokuje upalu jetre. Najčešći simptomi su povišena temperatura, zglobobolja, žutilo kože i sluznica, umor, gubitak apetita itd.

 • Hepatitis E

Virus hepatitisa E najčešće se širi zagađenom pitkom vodom. Iako je drukčiji ima slične simptome kao hepatitis A. U većini slučajeva sam se povuče nakon nekoliko tjedana.

 • Hepatitis D

Hepatitis D je infekcija koja izaziva upalu jetre. Ima simptome identične onima kod hepatitisa B, uz povećanu vrijednost transaminaza u krvi.

 • Hepatitis C

Hepatitis C je bolest koja izaziva upalu i infekciju jetre. Ova bolest često nema simptome, ali kronična infekcija dovodi do oštećenja jetrenog tkiva, a nakon više godina može izazvati i cirozu.

 • Hepatitis A

Također uzrokuje žute bjeloočnice, to je upala jetre uzrokovana virusom hepatitisa A. To je akutni kratkotrajni tip virusa hepatitisa koji uglavnom ne zahtijeva nikakvo tretiranje

 • Weilova bolest

Ova bolest je ozbiljan oblik bakterijske infekcije leptospiroze, koja može dovesti do krvarenja organa i njihovog otkazivanja. Simptomi su vrućica, mučnina, glavobolja i žutica.

Pročitajte sljedeće:
 Zdravlje očiju povezano je sa zdravljem jetre i unutarnjim organimaKako juvenilni artritis utječe na vid?
 Očuvajte svoje oči – donosimo 10 jednostavnih savjeta kako sačuvati vid
Natečene oči, peckanje i suzenje – kako si pomoći?
Problemi s vidom kod djece – kako ih uočiti, prepoznati i liječiti?
Konjuktivitis ili upala očne spojnice – uzroci, simptomi i liječenje
Zašto vas peku oči i kako si možete olakšati?
Genska terapija pomaže kod nasljedne sljepoće
Kako stres utječe na oči?
Razvoj vida kod beba u prvoj godini života
Očna stanja koja trebate pratiti poslije 40-e!
Bolesti oka povezane su s problemima pamćenja

 

Ocjena članka:

5.00 / 5 1
Optical Express dr. Šarić
 • Laserska korekcija vida
 • Operacija sive mrene
 • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci