Kako stres utječe na oči?

Dioptrija.hr
Kako stres utječe na oči?

Ukoliko prolazite kroz napeto razdoblje u životu, prije ili kasnije – pojavit će se simptomi stresa. Možda ste nervozni, umorni i na rubu, ili neprestano jedete kako biste se utješili, iako znate koliko je to nezdravo. Jeste li znali da stres može utjecati i na vaše oči? Tijekom perioda u kojem vam se vlastiti život čini previše užurban ili pretežak, vaše oči također mogu platiti cijenu, kao i ostatak vašeg tijela.

Koje probleme s očima uzrokuje stres?

Većina poteškoća s očima, uzrokovanih stresom, je kratkotrajna i privremena. Ukoliko imate problem s očima koji je neprestano prisutan, onda vjerojatno nije stvar u stresu i trebali biste se obratiti svom oftalmologu. Međutim, kada ste u vremenskoj stisci, imate strašno puno posla i neizvedive rokove, uz to su vam djeca neprestano bolesna i uz to imate još sto problema, možda ćete iskusiti sljedeće probleme:

Optical Express

Tunelski vid

Moguće je izgubiti dio perifernog vida te ćete imati osjećaj da dobro vidite jedino kada gledate ispred sebe.

Osjetljivost na svjetlo

Osjećat ćete kako vam jako svjetlo smeta ili vam ometa vid.

Titranje oka

Osjećat ćete titranje oka, a možda i oba oka.

Vrlo suhe ili vrlo vlažne oči

Iako su ovo suprotni simptomi, oba mogu biti uzrokovana stresom. Ovisi o tome kako vaše tijelo reagira u stresnoj situaciji.

Zamagljen vid

Kada je uzrokovan stresom, vid će vam se malo zamagliti. Ukoliko ste iskusili jako zamagljenje vida, potražite pomoć svog oftalmologa.

Naprezanje očiju

Ovaj simptom može biti uzrokovan nekom jednostavnom radnjom – predugim gledanjem u računalo, ali može biti uzrokovan i stresom.

Plutanje čestica u oku

Plutanje čestica obično karakteriziraju malene točkice ispred očiju. Ovo je više iritantno, nego zabrinjavajuće. Međutim, ukoliko ovaj simptom potraje ili vam stvara veliku neugodu, posjetite oftalmologa.

Što točno uzrokuje očne probleme povezane sa stresom?

Kada ste tjeskobni, uplašeni ili pod stresom, vaše tijelo se instinktivno bori protiv toga. Počet će proizvoditi hormone poput adrenalina, koji ubrzavaju vaš puls, a vaš mozak će više krvi usmjeriti u osnovne funkcije, popust unutarnjih organa, a manje krvi u vaše esktremitet. Vaše tijelo vas ovako želi zaštititi. Svaki put kada ste jako zabrinuti, vaš mozak detektira prijetnju te na to odgovara pripremanjem za borbu ili za bijeg. Iako je ovo odličan odgovor na fizičku opasnost, poput provalnika u kući ili opasne životinje, nije baš od pomoći za većinu problema povezanih sa stresom – poput svađe sa supružnikom ili ogromnog projekta na poslu.

Iako odgovor vašeg mozga na stres nije od pomoći za probleme koji nisu fizičke naravi, ipak je tu. Zbog tog odgovora na stres, zjenice će vam se raširiti – ideja iza ovakvog odgovora na stres je pomoći da više svjetla uđe u vaše oči, kako biste jasnije mogli vidjeti potencijalnu prijetnju. Međutim, kada ste određeno vrijeme pod stresom, neprestano širenje zjenica čini vas osjetljivima na svjetlo i može uzrokovati veliki zamor očiju. Dodatno, kada ste napeti, mišići u i oko vaših očiju će se stisnuti, uzrokujući trzanje i bol.

Kako si možete pomoći?

Ukoliko mislite da su vaši problemi s očima povezani sa stresom, prvi korak prema rješavanju istih je opuštanje. Razmišljajte o tim simptomima kao znakovima upozorenjima – vaše tijelo očito pokušava odgovoriti na prijetnju, a to vam šteti. Najbolje što možete učiniti je probati smiriti odgovor vašeg mozga na prijetnju. Vjerojatno znate što vas najbolje opušta i kako se najbolje rješavate stresa. Mi vam ipak donosimo par ideja:

  • Iskušajte dugu, toplu kupku, kako bi vam se mišići opustili i probajte se fokusirati na taj osjećaj opuštanja.
  • Meditacija
  • Udišite polako i duboko, tjerajući zrak u trbuh, umjesto u prsa
  • Pišite dnevnik
  • Vježbajte

Kao i uvijek, osjećat ćete se bolje ukoliko dovoljno spavate i zdravo se hranite. Iako ste vrlo zaposleni, uzmite nekoliko minuta kako biste se opustili i kako bi vam se tijelo smirilo.
Ukoliko ste većinu vremena zabrinuti ili pod stresom, možda je vrijeme da unesete značajnije promjene u svoj život. Možda pokušavate ugurati previše toga u premalo vremena i trebate usporiti tempo.

Možda imate poremećaj vezan uz tjeskobu, a to je izlječivo. Ukoliko se neprestano osjećate kao da ste na rubu, možda je vrijeme da popričate s doktorom, i uvjerite se da se emocionalno i psihički zdravi.

Kada pronađete način da se nosite sa stresom, vaši problemi s očima trebali bi nestati. Kao što smo napomenuli, očni problemi povezani sa stresom su privremeni. Ukoliko se problemi s očima nastave, svakako posjetite vašeg oftalmologa. Možete se javiti i nama, ukoliko imate pitanje ili trebate savjet, a naši će vam stručnjaci odgovoriti što je prije moguće.

Izvor: All about eyes

Pročitajte sljedeće:
Otkriveno je koliko dobra ili loša prehrana utječu na zdravlje očiju
Vitamin C – zašto nam je potreban?
Zašto vam titra oko – svi uzroci treperenja oka
10 jednostavnih savjeta za zdravlje očiju!
Zašto oči ponekad mijenjaju boje?
“Nano – kapi” – kapi koje popravljaju vid

Ocjena članka:

3.58 / 5 12
Optical Express dr. Šarić
  • Laserska korekcija vida
  • Operacija sive mrene
  • Zamjena očne leće

Možda će vas zanimati

Novi članci